Στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων στη Βάρη Αττικής πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή της ορκωμοσίας των νέων Ευελπίδων Ι Τάξεως της Σχολής, οι οποίοι αποτελούν την τάξη αποφοιτήσεως του 2021, όταν η Πατρίδα θα γιορτάζει την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, και φέρει την τιμητική ονομασία του Ήρωος του Ελληνοϊταλικού πολέμου «Επίλαρχος Κωνσταντίνος Τζαβέλας».

Στην τελετή παρέστησαν ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Αλικιβιάδη Στεφανή, ο οποίος επέδωσε το ξιφίδιο στον πρωτοετή Εύελπι Βασίλειο Αδάμο, γιο του συνταγματάρχη Θωμά Αδάμου, ο οποίος έχασε τη ζωή του στις 19 Απριλίου κατά την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου UH-1H Huey, στο Σαραντάπορο Ελασσόνας, ενώ επρόκειτο να εκτελέσει πτήση επιτηρήσεως στα βόρεια σύνορα της χώρας προς εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών.

Ακόμα βραβεύτηκε η οικογένεια του Ήρωος της εποποιίας του ’40 Επίλαρχου Κωνσταντίνου Τζαβέλα, το όνομα του οποίου – ως προελέχθη – φέρει η Τάξη 2021 της ΣΣΕ.

Αξιοσημείωτο είναι το σπάνιο γεγονός ότι μεταξύ των νεοορκισθέντων πρωτοετών Ευελπίδων είναι και δύο αδέλφια, δίδυμοι, με τρομερή ομοιότητα μεταξύ τους, που μάλλον θα…μπερδεύουν τους εκπαιδευτές τους!

Γιατί οι πρωτοετείς Ευέλπιδες ορκίζονται στις 21 Δεκεμβρίου;

Τον Ιούνιο του 1828 ο πρώτος κυβερνήτης της μόλις απελευθερωμένης Ελλάδος Ιωάννης Καποδίστριας ανακοίνωσε τη σύσταση της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων ονομάζοντας ο ίδιος τους πέντε πρώτους μαθητές της ως «Ευέλπιδες».

Στις 21 Δεκεμβρίου 1828 δημοσιεύεται το διάταγμα, με το οποίο επισημοποιήθηκε η ίδρυση της Σχολής με έδρα την πρώτη πρωτεύουσα της χώρας, το Ναύπλιο. Την οργάνωση της Σχολής ο Καποδίστριας την ανέθεσε στον συνταγματάρχη Έϋντεκ.

Ο πρώτος Διοικητής της Σχολής ήταν ο Ιταλός λοχαγός Σαλτάλι, ενώ ανώτερος επόπτης ο Βαυαρός συνταγματάρχης Έιδεκ. Σύνθημα της Σχολής ήταν και εξακολουθεί να παραμένει διαχρονικώς το «Άρχεσθαι μαθών άρχειν επιστήσει».

Η έδρα της Σχολής, η οποία αρχικώς εκπαίδευε και αξιωματικούς για το…Ναυτικό και την Χωροφυλακή, μετακινήθηκε αρκετές φορές καθώς από το Ναύπλιο, μεταφέρθηκε στην Αίγινα, μετά – για αρκετές δεκαετίες – στον Πειραιά και ακολούθως (1894-1982) έδρευε σε εγκαταστάσεις βόρεια του Πεδίου του Άρεως στην Αθήνα, όπου σήμερα στεγάζεται το Πρωτοδικείο Αθηνών, εκτός του παλαιού Διοικητηρίου, στο οποίο σήμερα στεγάζεται η Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ).

Το 1982 η ΣΣΕ μετακινήθηκε στο σημερινό στρατόπεδό της στη Βάρη, όπου βρίσκονται στρατώνες, σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, υπαίθριοι χώροι εκπαιδεύσεως και αθλητισμού, καθώς και το μεγάλης αξίας Μουσείο της Σχολής.

Η φοίτηση στη ΣΣΕ που θεωρείται και είναι το πρώτο ανωτάτης εκπαιδεύσεως ίδρυμα της χώρας, διαρκεί τέσσερα χρόνια και οι Ευέλπιδες αποφοιτούν με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού.