Ένα χρονίζον πρόβλημα και πάγιο αίτημα των κατοίκων των Βορείων Μεσογείων βρίσκει επιτέλους λύση. Ειδικότερα, μετά από προσπάθειες 20 χρόνων, θα υλοποιηθεί από την ΕΥΔΑΠ το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) των Δήμων Ραφήνας - Πικερμίου και Σπάτων - Αρτέμιδας. Πρόκειται για ένα έργο πνοής για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την καθαρότητα των θαλασσών. Παράλληλα, θα αναβαθμίσει ριζικά την αξία της περιοχής, ενώ θα δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας.

Το σύνολο του έργου, η περιβαλλοντική αποτίμηση του οποίου τέθηκε στις 14/3/2017 σε δημόσια διαβούλευση,

-δίνει τέλος στην ανεξέλεγκτη διάθεση των ανεπεξέργαστων λυμάτων, 

-διασφαλίζει την ποιοτική κατάσταση και βιωσιμότητα των υπόγειων υδατικών αποθεμάτων της περιοχής, 

-προστατεύει και αναβαθμίζει το παράκτιο οικοσύστημα, το οποίο αποτελεί τον βασικότερο άξονα της αναπτυξιακής προοπτικής των δύο δήμων.

Παράλληλα, με βασική επιλογή την ανάκτηση του νερού για χρήσεις άρδευσης καλλιεργειών, αλλά και αστικού πρασίνου, εξοικονομείται πολύτιμος φυσικός πόρος και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις αναγέννησης της πρωτογενούς δραστηριότητας στην περιοχή, αλλά και ανάπτυξης συναφών δραστηριοτήτων, οι οποίες εξαρτώνται άμεσα από τη διαθεσιμότητα νερού (π.χ. πάρκα αναψυχής, γήπεδα γκολφ).

Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του δικτύου αποχέτευσης και του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων των δήμων Ραφήνας - Πικερμίου και Αρτέμιδος, οι κάτοικοι της περιοχής απαλλάσσονται από το οικονομικό κόστος εκκένωσης των βόθρων, αλλά και τις αρνητικές οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη ρύπανση των επιφανειακών υδάτων και των υδάτων και των υπόγειων υδροφορέων.

Με τον σχεδιασμό αυτόν επιτυγχάνονται με τον πλέον σύγχρονο τεχνολογικά τρόπο η συμμόρφωση με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και η απαλλαγή από τα πρόστιμα που καταβάλλονται έως τώρα, λόγω της βασικής αυτής έλλειψης υποδομής αποχέτευσης και επεξεργασίας των αστικών λυμάτων στους δύο αυτούς δήμους της Αττικής.  

ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΟ

Το νέο έργο θα εξασφαλίσει με την ολοκλήρωσή του υποδομές αποχέτευσης, επεξεργασίας λυμάτων και επαναχρησιμοποίησης αρχικά για συνολικό πληθυσμό 90.000 Ισοδύναμων Κατοίκων (εκτίμηση έτους 2020) και σταδιακά θα καλύψει τις ανάγκες της εκτιμώμενης πληθυσμιακής εξέλιξης στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των επισκεπτών και τουριστών της θερινής περιόδου, οι οποίες ανέρχονται σε 180.000 Ισοδύναμους Κατοίκους (έτος 2040) μέχρι το 2060, όταν η ανάπτυξη του πληθυσμού της περιοχής εξυπηρέτησης εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 225.000 Ισοδύναμους Κατοίκους.

Το έργο περιλαμβάνει τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων, με εφαρμογή της πλέον εξελιγμένης διαθέσιμης τεχνολογίας επεξεργασίας, αυτής των Βιολογικών Αντιδραστήρων Μεμβρανών (MBR).

Με σεβασμό στις αγροτικές χρήσεις και στο τοπίο της άμεσης και της ευρύτερης περιοχής της εγκατάστασης, σχεδιάζονται εκτεταμένες περιμετρικές φυτεύσεις πρασίνου. Ενα υπερσύγχρονο και με μοντέρνο σχεδιασμό Κέντρο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης συνοδεύει το έργο, με στόχο να αποτελέσει στόχο ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης για την ορθολογική διαχείριση του νερού και τη μεγιστοποίηση της αξιοποίησης ανακτημένου νερού για την άρδευση πρασίνου και καλλιεργειών. Με κατάλληλο σχεδιασμό, η εγκατάσταση και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης ενσωματώνονται στο τοπίο, ενώ προβλέπεται η δημιουργία ενός ευχάριστου χώρου αναψυχής και ανάπτυξης δραστηριοτήτων, όπως ποδηλατόδρομοι και χώροι περιπάτου, συνδέοντας την εγκατάσταση με την ευρύτερη περιοχή.        

Η ιστορική εξέλιξη του έργου

Ο επανασχεδιασμός των έργων συλλογής, επεξεργασίας και ανάκτησης των αστικών λυμάτων στη βάση σύγχρονων αρχών βιώσιμης ανάπτυξης αποτελεί αποτέλεσμα της εντατικής συνεργασίας της ΕΥΔΑΠ και των δήμων Ραφήνας - Πικερμίου και Σπάτων - Αρτέμιδος, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού για το σύνολο της Αττικής. Ο σχεδιασμός των έργων έγινε αποδεκτός από τα δημοτικά συμβούλια των εξυπηρετούμενων δήμων, του δήμου Ραφήνας - Πικερμίου (Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου απ. 100/2016) και του δήμου Σπάτων - Αρτέμιδος (Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου απ. 380/2016). Στρατηγική σημασία στον νέο σχεδιασμό της ΕΥΔΑΠ, πέραν των προφανών ωφελειών για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, έχει η ανάδειξη της αναπτυξιακής προοπτικής του έργου και του σχεδιασμού των έργων συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων, με στόχο την παραγωγή ανακτημένου νερού και την επαναχρησιμοποίησή του για άρδευση και περιαστική χρήση προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017