Με ψηφίσματα που εξέδωσαν η Ένωση Συνταξιούχων Δικαστικών Λειτουργών Ελλάδος και Λειτουργών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών μετά απο συνελεύσεις που πραγματοποίησαν χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών.

Συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι δικαστικοί λειτουργοί στο ψήφισμά τους διαμαρτύρονται «για τις άδικες και καταφανώς αντισυνταγματικές μειώσεις των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών, κατά το μέρος που αφορούν τους δικαστικούς λειτουργους, οι οποίες στη διάρκεια των μνημονίων έχουν περικοπεί κατά 74%».

Παράλληλα, οι συνταξιούχοι δικαστικοί υπενθυμίζουν πως«όπως έχει κριθεί και από το Ειδικό Δικαστήριο του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος, σε πρόσφατη απόφασή του (αριθ.6/2015 ), η ευχέρεια του κοινού νομοθέτη να καθορίζει τις συντάξιμες αποδοχές των δικαστικών λειτουργών τελεί υπό τους περιορισμούς των διατάξεων των άρθρων 26,87 και 88 του Συντάγματος, ο δε προσδιορισμός του περιεχομένου και του ύψους των συντάξεων δεν μπορεί να γίνεται κατά τρόπο που να αποκλίνουν αυτές ουσιωδώς από τις, κατ΄εφαρμογή του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος, καθοριζόμενες αποδοχές ενεργείας».

Επιπλέον, τονίζουν ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το επιχείρημα ότι οι μειώσεις των συντάξεων είναι επιβεβλημένες χάριν της βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού Συστήματος, διότι οι συνταξιούχοι, μεταξύ των οποίων και οι δικαστικοί λειτουργοί και οι λειτουργοί του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κατέβαλαν διαχρονικά και με συνέπεια τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές και ως εκ τούτου δεν ευθύνονται οι ίδιοι για τη σημερινή κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων. Αντιθέτως, οι παράγοντες που υπονόμευσαν το Ασφαλιστικό Σύστημα είναι η διαχρονική αξιοποίηση από το κράτος των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων για σκοπούς άσχετους με τον φυσικό τους προορισμό, η εισφοροδιαφυγή, η μεγάλη έκταση της ανασφάλιστης εργασίας, η ανεργία και η διαρκώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων. Για τον λόγο αυτό πρέπει το κράτος και όχι οι συνταξιούχοι να πληρώσει για τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων».

Με το ψήφισμά τους, οι συνταξιούχοι δικαστικοί λειτουργοί απαιτούν να ικανοποιηθεί το αίτημά τους για αναπροσαρμογή των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών, «ώστε να διατηρείται μια σταθερή ( και οπωσδήποτε εύλογη) αναλογία μεταξύ των συντάξιμων αποδοχών και των αποδοχών ενεργείας των δικαστικών λειτουργών», ζητάνε να ανακληθεί η τελευταία μείωση που «επέφερε το άρθρο 13 του ν. 4387/2016, με την μορφή της αναστολής, κατά παράβαση των ανωτέρω Συνταγματικών διατάξεων» και να εφαρμοστούν άμεσα από την πολιτεία για όλους τους συνταξιούχους οι δικαστικές αποφάσεις που έκριναν παράνομες τις περικοπές και να πληρώσει το Κράτος τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων. «Δηλώνουμε ότι θα διεκδικήσουμε με κάθε μορφής συνδικαλιστική δράση την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών και των συνταξιούχων λειτουργών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους» καταλήγουν στο ψήφισμά τους.

Διοικητικοί δικαστές

Από την πλευρά τους, οι διοικητικοί δικαστές τονίζουν στο ψήφισμά τους ότι η μείωση των συντάξεων είναι αντισυνταγματική «αφού θίγει προδήλως τον πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος».

Η Ένωση ζητεί να ανακληθεί και να μην εφαρμοστεί εφεξής η μείωση που επέφερε το άρθρο 13 του ν. 4387/2016, με τη μορφή της αναστολής και να διαμορφωθεί ένα νέο συνολικό συνταξιοδοτικό πλαίσιο, που να παρέχει σε όλους τους συνταξιούχους τη δυνατότητα να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Και οι διοικητικοί δικαστές καταλήγουν στο ψήφισμά τους: «Προειδοποιούμε ότι θα διεκδικήσουμε με κάθε μορφής νόμιμη, συνδικαλιστική και άλλη, δράση την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών».