Κάλεσμα στην Κυβέρνηση να διαφυλάξει τις θεμελιώδεις Συνταγματικές αρχές και να ενισχύσει την δικαστική ανεξαρτησία,λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα σε συνεργασία με τις Δικαστικές Ενώσεις, απευθύνουν δικαστές και εισαγγελείς, μέλη της Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, στο ψήφισμα που εξέδωσαν μετά την ολοκλήρωση της ετήσιας γενικής συνέλευσης τους.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων ζητούν «να λήξει το συντομότερο δυνατό η εκκρεμότητα με την υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (Πόθεν Έσχες) με την ορθή και σύμφωνη με την απόφαση της ΟλΣτΕ νομοθέτηση».

Αναλυτικά το ψήφισμα των δικαστών και εισαγγελέων έχει ως εξής : «Οι Δικαστές και Εισαγγελείς – μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2017, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών:

• Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την διεθνή τάση περιορισμού της δικαστικής ανεξαρτησίας και de factoαμφισβήτησης της αρχής της διάκρισης των λειτουργιών. Καλείται η Κυβέρνηση να διαφυλάξει τις θεμελιώδεις Συνταγματικές αρχές και να ενισχύσει την δικαστική ανεξαρτησία,λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα σε συνεργασία με τις Δικαστικές Ενώσεις.

• Επαναδιατυπώνουμε την πάγια θέση του Δικαστικού Σώματος ότι η αποφυγή θεσμικών συγκρούσεων και συστηματικών επιθέσεων στους δικαστικούς λειτουργούς είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του Πολιτεύματος. Να γίνει πλήρως σεβαστή η επικαιροποιημένη Παγκόσμια Χάρτα του Δικαστή.

• Ζητούμε να προωθηθεί η Δικαστική Μεσολάβηση ως ο καταλληλότερος και αναγκαίος εναλλακτικός τρόπος επίλυσης των διαφορών.

• Απαιτούμε την αύξηση των κρατικών κονδυλίων για την Δικαιοσύνη καθώς και την αύξηση των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών προκειμένου να υλοποιηθεί το αίτημα αποτελεσματικής και γρήγορης απονομής του δικαίου.

• Ζητούμε να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημά μας για αναπροσαρμογή των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών οι οποίες στη διάρκεια των μνημονίων έχουν περικοπεί κατά 74%.

• Ζητούμε να λήξει το συντομότερο δυνατό η εκκρεμότητα με την υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (Πόθεν Έσχες) με την ορθή και σύμφωνη με την απόφαση της ΟλΣτΕ νομοθέτηση.

• Καταδικάζουμε τις επιθέσεις εις βάρος δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους με πράξεις βίας εντός και εκτός των δικαστηρίων. Ζητούμε από την Πολιτεία την λήψη των απαραίτητων μέτρων για την οργάνωση και λειτουργία της δικαστικής αστυνομίας».

«Πυρά» Σεβαστίδη κατά υπουργού Δικαιοσύνης και κυβέρνησης

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από το ότι οι δικαστές αρνούνται να υποβάλλουν δηλώσεις "πόθεν έσχες"». Με αυτόν τον τρόπο ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης της ένωσης, έδωσε απάντηση σε όσα τις τελευταίες ημέρες καταλογίζονται στους δικαστικούς λειτουργούς από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή.

Στη συνέλευση δεν παρίστατο ο κ. Κοντονής, γεγονός που σχολίασε ο κ. Σεβαστίδης: «Λυπούμεθα που δεν είναι μαζί μας ο υπουργός Δικαιοσύνης, παρότι προσκλήθηκε. Είναι η πρώτη φορά που δεν έρχεται».


Όσον αφορά το ζήτημα του «πόθεν έσχες» ο κ. Σεβαστίδης ανέφερε συγκεκριμένα:

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα ότι οι δικαστές αρνούνται να υποβάλλουν δηλώσεις. Επρόκειτο για εκστρατεία κατασυκοφάντησης σε βάρος του δικαστικού σώματος εδώ και πολλά χρόνια. Υποβάλλουμε δηλώσεις εδώ και 20 χρόνια. Ποια είναι η ιδιαίτερη μεταχείριση που ζητούν οι δικαστές; Αντίθετα ειδική μεταχείριση έχουν εξασφαλίσει οι υπουργοί και οι βουλευτές, οι οποίοι πρέπει να εξηγήσουν στον λαό γιατί δεν ελέγχονται στο "πόθεν έσχες" που υποβάλλουν από την επιτροπή στην οποία υπάγονται όλοι οι άλλοι υπόχρεοι, αλλά από ειδική επιτροπή της Βουλής; Ο υπουργός χαρακτήρισε πρόβλημα την απόφαση του ΣτΕ. Δεν καταλαβαίνω το νόημα της δήλωσης και καλό θα ήταν να μας πει ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα. Το ότι το ΣτΕ έκρινε διαφορετικά από τη δική του άποψη; Το ότι ακυρώθηκε η ΚΥΑ; Αυτή είναι η δουλειά μας, κ. υπουργέ, και αυτήν θα συνεχίσουμε να κάνουμε!».

Επίσης ο κ. Σεβαστίδης σχολίασε με αυστηρό τρόπο και τις συνεχείς δηλώσεις πολιτικών, κυρίως υπουργών, σε βάρος της δικαιοσύνης και των δικαστικών λειτουργών, κάνοντας λόγο για «εσκεμμένη στρέβλωση της πραγματικότητας» εκ μέρους τους, για συκοφαντίες και μεθοδευμένη προσπάθεια απαξίωσης της δικαιοσύνης.

«Στην Ελλάδα το κακό με τέτοιου είδους δηλώσεις έχει παραγίνει» τόνισε, προσθέτοντας:

«Δεν υπάρχει αντίστοιχο παράδειγμα που μπορώ να δώσω σε διεθνές επίπεδο με όσα συνέβησαν αυτήν τη χρονιά στη χώρα μας, με αποκορύφωμα την κρίση του καλοκαιριού. Είχαμε δεκάδες δηλώσεις υπουργών με αφορμή συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις. Είτε χλεύαζαν είτε μας κατηγόρησαν ανοιχτά ότι είμαστε γραφείο Τύπου της αντιπολίτευσης. Δεν πρόκειται φυσικά για κριτική δικαστικών αποφάσεων η οποία είναι θεμιτή αλλά και αναγκαία. Επρόκειτο για εσκεμμένη στρέβλωση της πραγματικότητας, για συκοφαντίες, για μεθοδευμένη προσπάθεια απαξίωσης της δικαιοσύνης και των λειτουργών της, διότι οι αποφάσεις τους δεν εξυπηρετούσαν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Το δικαστικό σώμα δεν πρόκειται να εμπλακεί σε πολιτικά παιχνίδια, ούτε θα γίνει μέρος του προβλήματος. Δεν θα αφήνουμε όμως αναπάντητες τις προκλήσεις».

Επίσης, ο κ. Σεβαστίδης έθεσε ζήτημα αλλαγής του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης, η οποία γίνεται από το υπουργικό συμβούλιο, για την ενίσχυση της δικαστικής ανεξαρτησίας, επισημαίνοντας ότι πρέπει να εξεταστούν άλλες μορφές που να «καταργούν το αποκλειστικό δικαίωμα της κυβέρνησης στην επιλογή».

Παράλληλα, επανέφερε την πρόταση «να αποκλειστεί με νόμο η δυνατότητα των συνταξιούχων ή παραιτηθέντων δικαστικών λειτουργών να αναλάβουν οποιοδήποτε αξίωμα για τουλάχιστον 3 χρόνια μετά την αποχώρησή τους από το σώμα».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, τομεάρχης Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, στον χαιρετισμό του, στο πλαίσιο της συνέλευσης, επισήμανε ότι για τη Νέα Δημοκρατία «η δικαιοσύνη δεν είναι πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων ούτε εργαλείο εκπλήρωσης κυβερνητικών επιδιώξεων».

Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θ. Παπαθεοδώρου επισήμανε ότι οι «παρεμβάσεις τραυματίζουν τον θεσμό της δικαιοσύνης και συνιστούν υποχώρηση του κράτους δικαίου σε μία δημοκρατία. Στο Κίνημα Αλλαγής θεωρούμε αναγκαίο να καταγγείλουμε τη συστηματική υπονόμευση της δικαιοσύνης.

Υπάρχει σχέδιο που αποβλέπει στη χειραγώγησή της. Καλλιεργείται μία διαρκής ένταση και αμφισβήτηση. Δεν αρκείται απλά στη νόθευση της διάκρισης των τριών εξουσιών. Και αυτή θα συνεχιστεί. Η κυβέρνηση κατασκευάζει εχθρούς».

Την ευχή να είναι η τελευταία φορά που γίνονται παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου κατά τον χαιρετισμό του στο πλαίσιο της ετήσιας συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
Υπενθυμίζεται πως πριν από σχεδόν μία εβδομάδα, ο κ. Σακελλαρίου κατήγγειλε τον υπουργό Δικαιοσύνης για «ωμή παρέμβαση» στη Δικαιοσύνη.

«Δεν κρυπτόμεθα πίσω από το ανέλεγκτο της δικαστικής κρίσης. Εκφέρουμε δικαστικές κρίσεις βάσει του Συντάγματος και των νόμων. Δεν εφαρμόζουμε το δίκαιο του ισχυρότερου και δεν δεχόμαστε υποδείξεις. Ας είναι αυτή η τελευταία φορά που γίνονται επεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης. Θα είμαστε αυστηρά προσηλωμένοι στο καθήκον μας. Είναι δύσκολη περίοδος και οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος μας.

Όσον αφορά το ζήτημα του «πόθεν έσχες», ο κ. Σακελλαρίου επισήμανε «υποβάλλουμε ανελλιπώς πόθεν έσχες. Σε λίγες ημέρες θα δημοσιευτεί και η απόφαση ώστε να λήξει δια παντός το θέμα. Και να αντιληφθούν όλοι ότι δεν είμαστε εκτός νόμων στη δικαιοσύνη».

Στο φαινόμενο της διαφθοράς αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πέππας επισημαίνοντας ότι δεν είναι μόνο οι μίζες και οι δωροδοκίες αλλά και «ο ευτελισμός ενός κοινωνικού αγαθού, η έκπτωση μίας κοινωνικής λειτουργίας, η εξοικείωση με την εξουσία και η συνολική μετατόπιση της κοινωνίας από τις κοινωνικές της αξίες. Οι δικαστές αν ολιγωρήσουν η ανομία θα εξαπλωθεί. Σας εμπιστεύομαι και σας παραδίδω τη σκυτάλη της δικαιοσύνης», κατέληξε απευθυνόμενος στους δικαστές.

Από την πλευρά της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου δεν έκρυψε την απογοήτευσης της για το ότι ενίοτε οι Γενικές Συνελεύσεις των δικαστικών λειτουργών μετατρέπονται σε «αρένες», αναφέροντας : «Αυτό που με στεναχωρεί και με κάνει να φεύγω άδεια από τέτοιες συνελεύσεις είναι οι μονόλογοι».