Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επίσημη επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ στη Ρουμανία, μετά από σχετική πρόσκληση του Ρουμάνου ομολόγου του στρατηγού Nicolae-Ionel Ciucă, ενώ συναντήθηκε σε εθιμοτυπικού χαρακτήρος επίσκεψη και με τον υπουργό Αμύνης της φίλης και συμμάχου χώρας Mihai-Viorel Fifor.

Στην ατζέντα των διμερών επαφών του ναυάρχου Αποστολάκη με τον Ρουμάνο ομόλογό του τέθηκε προς συζήτηση το περιβάλλον ασφαλείας, με έμφαση στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ συζητήθηκαν επίσης θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, καθώς και οι προοπτικές περαιτέρω ενισχύσεως της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος - Ρουμανίας, στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαιδεύσεως και της ανταλλαγής πληροφοριών.

Από την πλευρά του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισήμανε στους συνομιλητές του μία φορά θεμάτων:

Οι δύο χώρες, Ελλάδα και Ρουμανία, μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη σταθερότητα των Βαλκανίων, αναπτύσσοντας τις κατάλληλες συνεργασίες για τη δημιουργία συναντιλήψεως στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων ασφαλείας.

Περιοχικές πρωτοβουλίες ασφαλείας, όπως η South East Europe Defence Ministerial-(SEDM), η Διαβαλκανική σύνοδος αρχηγών ΓΕΕΘΑ και η Ταξιαρχία Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEBRIG), μπορούν να συμβάλλουν περαιτέρω στην ενίσχυση της σταθερότητος στην ευρύτερη περιοχή.

Η προωθούμενη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (Permanent Structured Cooperation-PESCO) διανοίγει νέες προοπτικές συνεργασίας των κρατών της ΕΕ, στο αμυντικό επίπεδο.

Κρίνεται επιβεβλημένη τόσο η συνέχιση της επιχειρήσεως ανασχέσεως των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο, όσο και ο ανασχεδιασμός της, ώστε να διευρυνθεί γεωγραφικώς, προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά της.

Η συνεχής παραβατική συμπεριφορά των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα από τις ελληνικές ΕΔ.

Κατά την παραμονή του στη Ρουμανία, ο Έλληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με Ρουμάνους, αποφοίτους Ελληνικών Στρατιωτικών Σχολών, ενώ επισκέφθηκε την έδρα της «Πολυεθνικής Μεραρχίας Νότου-Ανατολής» (Multinational Division South East/MND-SE HQ), όπου ενημερώθηκε από τον διοικητή και τους επιτελείς της για την αποστολή, οργάνωση και λειτουργία της.

Τέλος, ο ναύαρχος Αποστολάκης συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρέσβη στο Βουκουρέστι Βασίλειο Παπαδόπουλο καθώς και με Έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι υπηρετούν στη Ρουμανία.

Λ.Σ.Μ