Το επίκαιρο βιβλίο του Κωνσταντίνου Μπαλωμένου «Διεθνής τρομοκρατία και στρατηγική επικοινωνία στη διαχείριση τρομοκρατικών κρίσεων» παρουσιάζεται την ερχόμενη Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στο Πολεμικό Μουσείο. Κύριοι ομιλητές η Ντόρα Μπακογιάννη, ο καθηγητής Γεωπολιτικής Ιωάννης Μάζης και ο δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός.

Ο συγγραφέας με τη διεισδυτική του προσέγγιση αναλύει το φαινόμενο της τρομοκρατίας από την οπτική της κρίσης και μέσω ενός διεπιστημονικού πρίσματος διερευνά τη διαλεκτική των επιστημονικών πεδίων των διεθνών σχέσεων και της επικοινωνίας, με επίκεντρο την επικοινωνιακή διάσταση της κρίσης και τη διαδικασία αντιμετώπισής της.

Εξετάζεται δηλαδή το πώς οι κρατικοί δρώντες χρησιμοποιούν την ισχύ τους για να αντιμετωπίσουν μια τρομοκρατική κρίση και ταυτόχρονα μελετάται αν αξιοποιούν την επικοινωνία ως συντελεστή ήπιας ισχύος (Soft Power) και ως μέσο στρατηγικής για να καλύψουν τις επικοινωνιακές ανάγκες της διαχείρισής της. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζεται μια ιστορική αναδρομή του φαινομένου και προσδιορίζεται το φαινόμενο της τρομοκρατικής κρίσης (ορισμός, αίτια πρόκλησης, χαρακτηριστικά, είδη τρομοκρατικών κρίσεων κ.λπ.).

Επίσης, εξετάζεται η απειλή του Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Συγκεκριμένα, καταγράφεται το ιστορικό και τα αίτια της ίδρυσής του, προσδιορίζεται η φύση, ο χαρακτήρας, η δομή, η ιδεολογία και όλα τα συστατικά στοιχεία που προσδιορίζουν το εν λόγω κρατικό μόρφωμα και, τέλος, αποτυπώνεται ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του.

Ταυτόχρονα, προσεγγίζεται η τρομοκρατία ως ένα διεθνικό φαινόμενο και επισημαίνεται ότι τα αίτια που την προκαλούν οφείλονται στη φύση του άναρχου διεθνούς συστήματος και στον ανταγωνισμό των κρατών για να αυξήσουν την ισχύ τους ως επακόλουθο της διαιώνισης τους διεθνούς προβλήματος που προσδιορίζεται από την άνιση ανάπτυξη, τον ηγεμονισμό και τις διεθνείς επεμβάσεις.