Τη σημαντικότατη επέτειο της συμπληρώσεως των 180 χρόνων της λειτουργίας του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) γιορτάστηκαν χθες, παρουσία το Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος απηύθηνε χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους.

Επί της ομιλίας του σεβαστού κ.Προέδρου της Δημοκρατίας έχουμε να κάνουμε τρεις επισημάνσεις, εκ των οποίων οι δύο αφορούν παραλείψεις, ενώ η τρίτη διευκρίνιση.

Κατ’ αρχήν σε ολόκληρη την ομιλία του κ.Προέδρου, που ήταν ουσιαστικώς μία παρουσίαση του έργου και της προσφοράς του ΕΜΠ, δεν υπήρξε ουδεμία αναφορά του στη στενή σχέση του με το Όπλο του Μηχανικού του Στρατού Ξηράς!

Ακολούθως στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής: «Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αποτελεί το πιο παλαιό και πιο φημισμένο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ελλάδας στον τομέα της τεχνολογίας. Είναι, επίσης, στενά συνδεδεμένο με τους μεγάλους αγώνες του Λαού μας για Ανεξαρτησία, Δημοκρατία και Κοινωνική Πρόοδο. Ειδικότερα, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ιδρύθηκε το 1837, τρίτο, κατά χρονολογική σειρά, μετά το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ η ισοτιμία του με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αναγνωρίσθηκε το 1914.

Το 1837, με βασιλικό διάταγμα «περί εκπαιδεύσεως εις την αρχιτεκτονικήν», ιδρύεται Τεχνικό Σχολείο, που αρχικά λειτουργεί μόνο Κυριακές και εορτές-αργίες, προσφέροντας μαθήματα σε όσους επιθυμούν να μορφωθούν ως αρχιτεχνίτες στην αρχιτεκτονική. Η συμμετοχή των μαθητών ήταν τόσο μεγάλη, ώστε την άνοιξη του 1840 προστίθεται και Σχολείο καθημερινής λειτουργίας, ενώ πληθαίνουν και επεκτείνονται τα μαθήματα. Τότε, το «Πολυτεχνείο» εγκαταστάθηκε σε δικό του κτήριο, στην οδό Πειραιώς.

Το 1887, θεσμοθετούνται οι τετραετούς φοίτησης σχολές «πολιτικών μηχανικών» και «μηχανουργών» (μετέπειτα μηχανολόγων) στο Πολυτεχνικό Σχολείο ή Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπως γίνεται ευρύτερα γνωστό, και, με νόμο του 1914, το Ίδρυμα καθιερώνεται ως «Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο» (Ε.Μ.Π.)».

Παράληψη 1η: Ο ΠΤΔ δεν αναφέρει ότι το ΠΡΩΤΟ ανωτάτης εκπαιδεύσεως εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ελλάδος είναι η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, η οποία συγκροτήθηκε με διάταγμα του πρώτου κυβερνήτη της χώρας Ιωάννου Καποδίστρια την 21 Δεκεμβρίου 1828 στο Ναύπλιο.

Παράληψη 2η: Ο ΠΤΔ δεν αναφέρει τον ρόλο που διαδραμάτισε το Μηχανικό του Στρατού Ξηράς, στην εύρυθμη λειτουργία του ΕΜΘ, αν και αυτό με βάση σχετικό νόμο του Καποδίστρια ήταν υπεύθυνο για την εκτέλεση όλων των δημοσίων έργων στη χώρα, οι δε αξιωματικοί του ήταν Καθηγητές στο ΕΜΠ μέχρι και το 1901!

Εξ ου άλλωστε τόσο διεθνώς, όσο και παρ’ ημίν, που το πήραμε από το εξωτερικό, η ονομασία «πολιτικός μηχανικός» (και η αντίστοιχη σχολή του ΕΜΠ, σε αντιδιαστολή με τους (στρατιωτικούς-αξιωματικούς) μηχανικούς του Στρατού.

Διευκρίνιση: Τι εννοεί ο ΠΤΔ όταν σημειώνει ότι το ΕΜΠ, που ιδρύθηκε το 1837, είναι – όπως φαίνεται και πιο πάνω – «…τρίτο, κατά χρονολογική σειρά, μετά το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης»; Αφού η Θεσσαλονίκη απελευθερώθηκε από τους Οθωμανούς στις 26 Οκτωβρίου 1912 και το ΑΠΘ ιδρύθηκε το 1925 με απόφαση του τότε υπουργού Παιδείας Παπαναστασίου;

Επικουρικώς όλων των ανωτέρω αντιγράφουμε επί λέξει από την επίσημη Ιστορία του Όπλου του Μηχανικού του ΣΞ, όπως φαίνεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Στρατού Ξηράς,

«Το Μηχανικό συγκροτήθηκε επί του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια την 28η Ιουλίου 1829 και ονομάστηκε "Σώμα Αξιωματικών Οχυρωματοποιίας και Αρχιτεκτονικής" με έδρα το Ναύπλιο. Αποστολή του ήταν η σύνταξη μελετών και σχεδίων για την κατασκευή, συντήρηση και βελτίωση των οχυρωματικών έργων, Στρατιωτικών και Δημοσίων κτιρίων, γεφυρών και οδών. Ειδικότερα το τμήμα Αρχιτεκτονικής μελετά και εφαρμόζει πολεοδομικά σχέδια με πρώτα των πόλεων Ναυπλίου, Πάτρας και Τρίπολης (1828-1834)…Ο πρώτος Αξιωματικός του όπλου ήταν ο Ανθλγος Τρικούπης Σπυρίδων ο οποίος εισήχθη στη Σχολή Ευελπίδων στις 4-2-1829 και εξήλθε στις 18-8-1832.

Το έτος 1833 δημιουργείται Διοίκηση Μηχανικού σε κάθε Νομό στην οποία ανατίθεται η εκτέλεση των Δημοσίων έργων, Στρατιωτικών και μη. Το 1877 χαρακτηρίζεται ως «ΟΠΛΟΝ».

Το Φεβρουάριο 1878 ψηφίσθηκε ο Νόμος «Περί συστάσεως Σώματος Πολιτικών Μηχανικών» το οποίο αναλαμβάνει τα Δημόσια έργα σε αντικατάσταση των Αξιωματικών του Μηχανικού.

Από το 1837, έτος έναρξης λειτουργίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μέχρι και το 1901, Αξιωματικοί του Μηχανικού διδάσκουν στο Πολυτεχνείο και κατά χρονικά διαστήματα αναλαμβάνουν και τη Διεύθυνση του Σχολείου.»

Λ.Σ.Μ.