Ανήλικοι και αλλοδαποί είναι ανάμεσα στους 11 συλληφθέντες στο πεδίο μάχης που έστησαν οι ομάδες μπαχαλάκηδων στα Εξάρχεια μετά την πορεία μνήμης για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο το βράδυ της Τετάρτης.

Σύμφωνα με εκπροσώπους του δήμου Αθηναίων, οι καταστροφές ξεπέρασαν τις αντίστοιχες προηγούμενων ετών, ενώ σύμφωνα με συνδικαλιστές της αστυνομίας «βρεθήκαμε στο ίδιο έργο θεατές».

Συνολικά συνελήφθησαν 11, και συγκεκριμένα 5 άτομα ηλικίας από 19 έως 36 ετών, ένας 26χρονος Ιταλός, ένας 18χρονος Αλβανός και 4 ανήλικοι, εκ των οποίων ο ένας υπήκοος Ρουμανίας.

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν σύμφωνα με την ΕΛΑΣ 5 αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, 16 βόμβες μολότοφ, 8 γκαζάκια, 5 δοχεία με εύφλεκτο υλικό, 29 γυάλινα μπουκάλια και 9 αντιασφυξιογόνες μάσκες.

Στο μεταξύ, κατά τις συγκρούσεις αντιεξουσιαστών και ανδρών των ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη (όπου χρησιμοποιήθηκαν και πυροτεχνήματα ως πολεμοφόδια!), ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στον λαιμό, πιθανότατα από ρίψη φωτοβολίδας, με αποτέλεσμα να κριθεί αναγκαία η διακομιδή του στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) καλούν την πολιτική ηγεσία να δώσει συγκεκριμένες εντολές και κατευθύνσεις στους αστυνομικούς, ενώ καταγγέλλουν τη στάση του κράτους στις δίκες συλληφθέντων σε επεισόδια.

Σύμφωνα με όσα σημείωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Γρηγόρης Γερακαράκος, «ενώ το κράτος σε ό,τι διεκδικεί κάθε πολίτης εμφανίζεται ως πολιτικός ενάγων, αυτό δεν συμβαίνει στις περιπτώσεις των μπαχαλάκηδων και είναι σαν να τους στηρίζει».

Στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων κάηκαν συνολικά 6 αυτοκίνητα και 15 κάδοι απορριμμάτων, ενώ εκτεταμένες φθορές προκλήθηκαν μεταξύ άλλων σε εισόδους πολυκατοικιών και επιχειρήσεων.

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», 8/12/2017