Μολότοφ, πέτρες, χημικά. Ξύλο, δακρυγόνα, σπασμένες τζαμαρίες, καμένοι κάδοι, σπασμένα πεζοδρόμια, καμένα αυτοκίνητα, τραυματισμοί και λίγες συλλήψεις. Αυτός είναι ο απολογισμός της χθεσινής επετείου για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Το κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης αλλά και άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας έγιναν πεδίο μάχης, με τους κουκουλοφόρους να εκτονώνονται και να σπάνε τα πάντα στο πέρασμά τους. Οι αστυνομικοί και τα ΜΑΤ κράτησαν ρόλο… άμυνας από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν τα επεισόδια.  

Υπενθυμίζεται πως τα επεισόδια ξεκίνησαν από τα Προπύλαια στις 12:00, λίγο πριν ξεκινήσει το μαθητικό συλλαλητήριο. Αν και αρχικά οι αστυνομικοί απάντησαν στον πετροπόλεμο και τις ρίψεις φωτοβολίδων με κρότου-λάμψης και χημικά, στη συνέχεια οπισθοχώρησαν και άφησαν κυριολεκτικά ανενόχλητους τους κουκουλοφόρους να κάνουν ό,τι θέλουν.  

Τα Εξάρχεια βρέθηκαν για ώρες στο έλεος κουκουλοφόρων που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές, πετώντας συνεχώς βόμβες μολότοφ και πέτρες στους αστυνομικούς.

Οι Αρχές προχώρησαν σε 23 προσαγωγές, ενώ τρία αυτοκίνητα κάηκαν ολοσχερώς στα Εξάρχεια.

Ανακοινωση ΓΑΔΑ για χθεσινο απολογισμο στα Εξαρχεια

Κατά τη διάρκεια χθεσινών συγκεντρώσεων-πορειών και μετά το πέρας αυτών συνελήφθησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις συνολικά 11 άτομα.

Πρόκειται για:

• πέντε (5) ημεδαπούς (ηλικίας 19 έως 36 ετών),
• 26χρονο υπήκοο Ιταλίας,
• 18χρονο υπήκοο Αλβανίας και
• τέσσερις (4) ανήλικους (3 ημεδαπούς και υπήκοο Ρουμανίας).

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της βαριάς σωματικής βλάβης, απόπειρας επικινδύνων σωματικών βλαβών σε βάρος αστυνομικών, εμπρησμού, έκρηξης, διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς και της αντίστασης καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και εκρηκτικών υλών.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Επιπλέον προσήχθησαν άλλα (26) άτομα, ενώ τραυματίστηκαν ελαφρά (3) αστυνομικοί.

Επίσης, σε κοινόχρηστους χώρους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 πέντε (5) αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί - εμπρηστικοί μηχανισμοί,
 δεκαέξι (16) ακέραιες βόμβες μολότοφ,
 οκτώ (8) γκαζάκια,
 πέντε (5) δοχεία με εύφλεκτο υγρό,
 είκοσι εννέα (29) γυάλινα μπουκάλια,
εννέα (9) αντιασφυξιογόνες μάσκες.

Οι κουκουλοφόροι επιτέθηκαν και κατά δημοσιογράφων στα Εξάρχεια, πετώντας τους μολότοφ:

Το χρονικό των επεισοδίων

Tα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο μετά τις 20:00, αφότου η πορεία έφτασε στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλα, όπου δολοφονήθηκε το 2008 ο Αλέξης Γρηγορόπουλος. Μία ομάδα που βρισκόταν από νωρίς στην πλατεία Εξαρχείων έβαλε φωτιές σε κάδους και στη συνέχεια κατέβηκε στην οδό Στουρνάρη, όπου επιτέθηκε στη διμοιρία των ΜΑΤ που βρίσκεται στο σημείο εκείνο.

Θυμηθείτε εδώ το live blog του parapolitika.gr