Ο λόγος για τους κατοίκους της Μόριας Λέσβου, του χωριού που σήκωσε όλο το βάρος του μεταναστευτικού προβλήματος και από τόπος αλληλεγγύης και ανθρωπιάς μετατρέπεται καθημερινά σε μια διαρκή εστία ανομίας και παραβατικότητας.

Με αυτούς τους ανθρώπους μίλησαν τα parapolitika.gr στο λιμάνι του Πειραιά λίγο πριν αναχωρήσουν για το νησί τους. Αγανακτισμένοι, εξαγριωμένοι και απογοητευμένοι από την κυβερνητική πολιτική κάνουν λόγο για έναν υπουργό που αντί να φροντίσει να λυθεί το πρόβλημα και να επιστρέψει η τοπική κοινωνία στην καθημερινότητα αυτός προσθέτει επιπλέον βάρη σε αυτή. Αιχμηρά όμως ήταν και τα σχόλια των κατοίκων για την συμπεριφορά του καθώς όταν του είπαν πως δεν μπορούν να δεχτούν κι άλλους πρόσφυγες και μετανάστες εκείνος τους απάντησε «κάντε διαμαρτυρία, η κυβέρνηση θα αποφασίσει».

Πρώτος μας μίλησε ο Νίκος Τρακέλλης ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος της Μόριας «μαζί με τους δημάρχους της Σάμου και της Χίου πήγαμε στον κύριο Μουζαλα μας δέχτηκε και του είπα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Εγώ προσωπικά του είπα πως εδώ και δύο – δυόμιση χρόνια γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση στη Μόρια. Του έχω ζητήσει πολλές φορές αστυνόμευση και μας έρχονται αστυνομικοί για μία μέρα. Έρχονται για ένα 24ωρο και με την αύριο φεύγουν, εξαφανίζονται».

Ο κύριος Τρακλέλλης συνέχισε την αφήγηση του από την αίθουσα τονίζοντας τη σημασία της αποσυμφόρησης στο κέντρο φιλοξενίας της Μόριας που σχεδιάστηκε για να χωράει 2.500 και σήμερα είναι στοιβαγμένοι κοντά στις 7.000 «το πιο σημαντικό όμως που ζητήσαμε είναι η αποσυμφόρηση όμως και πάλι δεν υπήρχαν θετικά μηνύματα. Τωρα τελευταία ήρθαν κι άλλα κοντέινερ που μας είπαν πως είναι για τα ανήλικα παιδιά, τις ευάλωτες ομάδες, του έκανα μία ερώτηση αν θα μπουν κι άλλα κοντέινερ και μου είπε ο ίδιος ότι ναι θα μπουν όσα χρειαστεί. Όταν φέρνεις κι άλλα κοντέινερ μεγαλώνεις κι άλλο πρόβλημα. Με την κίνηση του αυτή νιώθουμε πως γυρνάει την πλάτη στην τοπική κοινωνία και μας είπε χαρακτηριστικά πως τις αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση. Στο σημείο αυτό του απαντάω τότε θα μας βρεις μπροστά σου και μου απάντησε: -Ε κάντε διαμαρτυρία…

Ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος της Μόριας μίλησε και για τα χρήματα που δαπανούνται στην περιοχή καθώς μας ανέφερε πως «του είπε κύριε υπουργέ για να έρθουν τωρα τα 6 κοντέινερ υπάρχει μία δαπάνη για αυτά πως βρίσκεστε λεφτά και έρχονται γρήγορα και τα πληρώνετε και για το αποχετευτικό και τα λύματα που τρέχουν εδώ και δυόμιση χρόνια στα κτήματα και τις αυλές μας δεν μπορεί να βρεθεί ένα κονδύλι» και συνέχισε κάνοντας λόγο και για τις αποζημιώσεις «τον ρωτήσαμε τι θα γίνει με τις ζημιές που έχουν υποστεί οι περιουσίες μας και έχουν καταγράφει από τριμελή επιτροπή, ο κόσμος δεν ζητάει ελεημοσύνη αλλά αποκατάσταση στα όσα έχει πάθει και έχει καταγράψει η επιτροπή. και μας απάντησε: -Θα δρομολογηθούν…

Ο Βασίλης Μαμόλις από τη μεριά του πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος των Λουτρών μας τόνισε πως «Εγώ ήρθα εδώ για να στηρίξω την προσπάθεια των ανθρώπων στη Μόρια. Έχουμε και εμείς οικογένειες με πρόσφυγες και μετανάστες όμως το πρόβλημα το μεγάλο είναι στη Μόρια, εκεί πρέπει να γίνει άμεσα αποσυμφόρηση. Σήμερα ο κύριος Μουζάλας είπε πως θα φέρει ακόμα 60 σπιτάκια, αυτό σημαίνει πως αν μέσα στο κάθε σπιτάκι ζουν περίπου 10 άτομα τότε θα έρθουν τουλάχιστον 600 άτομα ακόμα και θα προστεθούν στον καταυλισμό».

Ο κύριος Μαμόλις στάθηκε όμως στο αποτέλεσμα αυτών των συναντήσεων επισημαίνοντας πως «η κυβέρνηση δεν έχει καμία προοπτική για να λύσει το πρόβλημα και να γίνει η αποσυμφόρηση. Δεν κοιτάει το αίτημα των τοπικών κοινωνιών. Αυτοί φορτώνουν κι άλλα προβλήματα. Για αυτό και καλά είπε ο Δήμαρχος πως είμαστε σε πόλεμο και πρέπει νααπασφαλίσουμε»