Η τέταρτη ήταν η τυχερή φορά για τον Δημήτρη Βερβεσό, ο οποίος θα ηγείται του μεγαλύτερου επαγγελματικού συλλόγου της χώρας για την επόμενη τετραετία. O γνωστός δικηγόρος, με ειδίκευση στις εργατικές διαφορές, κατάφερε να κερδίσει τον αντίπαλό του Δημήτρη Αναστασόπουλο, σημειώνοντας μια καθαρή νίκη, και να αναλάβει τα ηνία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Βασίλη Αλεξανδρή.

Συγκεκριμένα, έλαβε ποσοστό 57,62% και 4.742 ψήφους, ενώ ο Δημήτρης Αναστασόπουλος έλαβε ποσοστό 42,38% και 3.488 ψήφους.

Για μία ακόμα φορά, ωστόσο, νικήτρια της αναμέτρησης αναδείχθηκε η αποχή, αφού μόλις 8.888 δικηγόροι από τους 20.990 εγγεγραμμένους στον ΔΣΑ προσήλθαν στις κάλπες. Το ποσοστό συμμετοχής άγγιξε το 42,34%.

Ο Δημήτρης Βερβεσός προέρχεται από τον κεντρώο χώρο και έχει μακρά θητεία στα συνδικαλιστικά του ΔΣΑ. Κατέβηκε στις εκλογές χωρίς να έχει επίσημο κομματικό χρίσμα, ενώ, στην περίπτωση που δεν εκλεγόταν πρόεδρος, δεν θα ήταν καν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο Δημήτρης Αναστασόπουλος συμμετείχε για πρώτη φορά στις εκλογές ως υποψήφιος πρόεδρος και προέρχεται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας.

Πλέον, για την επόμενη τετραετία θα έχει θέση συμβούλου στο ΔΣΑ. Σημειώνεται ότι το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΔΣΑ είναι ηλικιακά το νεότερο στην ιστορία, καθώς ο νεότερος σύμβουλος είναι 31 ετών και ο μεγαλύτερος 57!

Ο κ. Βερβεσός εξελέγη για πρώτη φορά σύμβουλος στον ΔΣΑ το 1993 και είναι ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Ασκούμενων Νέων Δικηγόρων Αθηνών. Το 2002 εξελέγη γενικός γραμματέας του ΔΣΑ και επανεξελέγη σε αυτή τη θέση το 2005. Το 2008 εξελέγη αντιπρόεδρος του συλλόγου. «Το σημερινό αποτέλεσμα είναι μια εντολή ευθύνης, την οποία αναλαμβάνω και αποδέχομαι.

Σήμερα ξεκινάει μια νέα σελίδα. Τα προβλήματά μας είναι πολλά και δύσκολα και το επόμενο διάστημα κρίσιμο. Προσδοκώ τη συνεργασία όλων.

Ξεκινάμε δουλειά ώστε να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο για το σύνολο των δικηγόρων της Ελλάδας» ανέφερε μετά τη νίκη του.

Στον Δικηγορικό Σύλλογο του Πειραιά τη μάχη του δεύτερου γύρου κέρδισε ο Γιώργος Σταματογιάννης, ο οποίος επανεξελέγη με ποσοστό 54,23%, ενώ στη Θεσσαλονίκη πρώτος έκοψε το νήμα ο Ευστάθιος Κουτσοχήνας με 51,87%.

Πρόεδρο στον δεύτερο γύρο εξέλεξαν και δώδεκα επαρχιακοί σύλλογοι. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Στην Άρτα εξελέγη ο Μιχαήλ Νικολάου, στη Βέροια ο Κωνσταντίνος Μηνόπουλος, στο Μεσολόγγι ο Χρήστος Παίσιος, στην Κατερίνη η Ασημίνα Στρίμπα, στην Κέρκυρα ο Γεώργιος Καλούδης, στη Λάρισα η Νικολέττα Μπασδέκη, στην Ξάνθη ο Κωνσταντίνος Μαλάκης, στην Πάτρα ο Αθανάσιος Ζούπας, στη Ροδόπη η Ιωάννα Χατζηαντωνίου, στη Ρόδο ο Βασίλειος Περίδης και στη Σύρο ο Κωνσταντίνος Φίφλης.

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», από την Βάσω Παλαιού, 5/12/2017