Ετοιµος για την πρόκληση να είναι ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία του ∆ικηγορικού Συλλόγου Αθηνών δηλώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο ∆ηµήτρης Αναστασόπουλος.

Μία ηµέρα πριν από τον επαναληπτικό γύρο για τις εκλογές του ∆ΣΑ, συναντήσαµε τον γνωστό δικηγόρο στα παλιά του ληµέρια, τη Νοµική Σχολή Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε για να ξεκινήσει τη δικηγορική καριέρα του.

Ο κ. Αναστασόπουλος µας µίλησε για τους στόχους του και το όραµά του για τον Σύλλογο.

Πώς νιώθεις που πολύ σύντοµα µπορεί να είσαι ο νεότερος πρόεδρος του ∆ΣΑ στην ιστορία του;

Νιώθω τεράστια τιµή και ευθύνη. Τα προβλήµατα των δικηγόρων είναι πάρα πολλά και επείγοντα. Το δικηγορικό σώµα βρίσκεται ίσως στη χειρότερη κατάσταση από ποτέ. Αρα, πέρα από σπουδαία τιµή, είναι και µεγάλη ευθύνη το να αναλάβει σήµερα κάποιος το τιµόνι του ∆ικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Για ποιον λόγο πιστεύεις ότι οι συνάδελφοί σου ήδη σε εµπιστεύτηκαν σε τόσο µεγάλο βαθµό;

Γιατί έχουµε αποδείξει το πραγµατικό ενδιαφέρον µας για τους δικηγόρους και τη νοµική επιστήµη, έµπρακτα, όλα αυτά τα χρόνια. Για να δώσω ένα µόνο παράδειγµα, θα αναφερθώ στην Ενωση Ελλήνων Νοµικών e-ΘΕΜΙΣ. Εχουν περάσει πάνω από δέκα χρόνια από τότε που µια οµάδα νέων συναδέλφων συστήσαµε την Ενωση, η οποία προσφέρει χωρίς διακοπή ένα σηµαντικό επιστηµονικό νοµικό έργο στους συναδέλφους. Ετσι, εγώ, οι συνεργάτες µου και τα µέλη της δικηγορικής παράταξής µας δεν εµφανιστήκαµε ξαφνικά, για να διεκδικήσουµε κάτι ως τρόπαιο. Συµµετέχουµε διαχρονικά στα κοινά, γιατί πραγµατικά µάς ενδιαφέρει η ενασχόληση µε τη δικηγορία και την επιστήµη µας.

Πώς πήρες την απόφαση να µπεις στη µάχη;

Πήρα αυτή την απόφαση πρώτιστα γιατί και εγώ ο ίδιος είµαι µαχόµενος δικηγόρος. Ζω µόνο από τη δουλειά µου και από τίποτα άλλο. Ευελπιστώ, µάλιστα, ότι έχω πολλά χρόνια δικηγορίας µπροστά µου. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο µε ενδιαφέρει πρώτα από όλα, όπως άλλωστε και όλους τους µαχόµενους συναδέλφους µου να βελτιώσουµε την υπάρχουσα κατάσταση. Αντίθετα, δεν ανήκω σε αυτούς που θεωρούν ότι δεν αντιµετωπίζουν προβλήµατα ή εκείνους που νιώθουν πως ό,τι µπορούσαν να προσφέρουν το πρόσφεραν. Πιστεύω ότι πρέπει επιτέλους να πάρουµε την κατάσταση στα χέρια µας.

Ποιες είναι οι βασικές σου προτεραιότητες;

Το φορολογικό και το ασφαλιστικό καθεστώς μας είναι τα πρώτα ζητήματα που απασχολούν τους δικηγόρους. Η φορολογική και η ασφαλιστική επιβάρυνσή μας είναι τεράστια. Οι συνάδελφοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Ενα μεγάλο μέρος των δικηγόρων, μάλιστα, δεν μπορεί πλέον ούτε να επιβιώσει. Αρα, θα δώσουμε πολύ μεγάλο βάρος σε αυτό. Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι η καθημερινότητά μας. Αναφέρομαι στα πράγματα που ο Σύλλογος μπορεί να κάνει μόνος του, με τις δικές του δυνάμεις, ιδίως υπηρεσίες που μπορεί να παρέχει στα μέλη του για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας κατά την άσκηση του επαγγέλματός μας.

Προέρχεσαι από τη Ν.Δ., αλλά λες ότι ο συνδυασμός σου είναι υπερκομματικός.

Ολοι έχουμε μια ιδεολογική αναφορά. Από εκεί και πέρα, ουδέποτε επιδιώξαμε, ουδέποτε ζητήσαμε και ουδέποτε είχαμε στήριξη από κανένα κόμμα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ο,τι έχουμε πετύχει οφείλεται αποκλειστικά στις δικές μας δυνάμεις. Για αυτό δεν υπάρχει καμία εξάρτηση από κανέναν. Η μόνη «εξάρτησή» μας είναι από τους συναδέλφους μας, που μας έχουν στηρίξει και μας έχουν εμπιστευτεί. Μόνο σε αυτούς απολογούμαστε την επόμενη ημέρα.

Ποιο είναι το στοιχείο που θα επιχειρήσεις να αλλάξεις από την πρώτη ημέρα, αν εκλεγείς;

Το ήθος και το ύφος του Συλλόγου. Ο Σύλλογός μας σήμερα εκπέμπει κάτι παρωχημένο. Εκπέμπει μια μιζέρια. Εμείς θέλουμε να τον κάνουμε ξανά τον πρώτο επιστημονικό σύλλογο της χώρας. Να αναβαθμιστεί τόσο αυτός όσο και οι δικηγόροι ως σώμα. Να εκπέμψουμε πάλι αξιοπρέπεια στην κοινωνία. Να ανακτήσουμε το χαμένο κύρος μας.

Η οικογένειά σου πώς βλέπει όλη αυτή τη διαδικασία;

Δεν προέρχομαι από γονείς δικηγόρους, καθώς δεν έχουν καμία σχέση με τη δικηγορία. Οι γονείς μου, τους οποίους αγαπώ βαθιά, κατοικούν στο Πεταλίδι Μεσσηνίας, στο χωριό όπου μεγάλωσα. Μας στήριξαν 1.000%, στερούμενοι οι ίδιοι πάρα πολλά, για να φτάσουμε, τόσο εγώ όσο και η αδελφή μου, εδώ που φτάσαμε. Είναι πάρα πολύ υπερήφανοι για μένα. Και η αδελφή μου το ίδιο, που είναι πλέον επιτυχημένη γιατρός, ζώντας εδώ και 8 χρόνια στη Στοκχόλμη. Εργάζεται σε ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία του κόσμου, όντας αυτοδημιούργητη.

Η σύζυγός σου, επίσης δικηγόρος, πώς το αντιμετωπίζει αυτό;

Με στηρίζει απεριόριστα. Αν δεν είχα τη σύμφωνη γνώμη της, δεν θα το είχα κάνει. Με έχει στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις. Το δικηγορικό γραφείο μας ούτως ή άλλως έχει πέσει σε έναν βαθμό πάνω της την τελευταία περίοδο, γιατί αφιέρωσα πολύ χρόνο στην προεκλογική διαδικασία. Στέκεται πάντα δίπλα μου, περήφανη και αυτή για ό,τι έχουμε καταφέρει.

Εσάς τους δικηγόρους σάς κυνηγάει και λίγο η φήμη ότι είστε «ψώνια» και έχετε έπαρση.

Δεν είμαστε «ψωνισμένοι». Πρόκειται για ακόμη έναν μύθο σε βάρος των δικηγόρων. Ειδικά αυτή την περίοδο, που νέοι, αλλά και μεγαλύτεροι συνάδελφοι αντιμετωπίζουν τόσο πολλά προβλήματα, μόνο επαρμένοι και «ψωνισμένοι» δεν είναι οι συνάδελφοι.

Είσαι πάντα έτσι καλοντυμένος; Προσέχεις την εμφάνισή σου;

Ασφαλώς. Αλλωστε, είναι και στοιχείο της δουλειάς μας. Γενικότερα, πάντως, το προσέχω πάντα.

«Ο Αντώνης Σαμαράκης με έπεισε να γίνω δικηγόρος»

Ποια είναι τα χόμπι σου;

Ο κινηματογράφος και το διάβασμα. Αγαπημένη σου ταινία; Ο «Αρχοντας των Δαχτυλιδιών», η τριλογία. Εχει ιστορικά και μυθικά στοιχεία, αξεπέραστη φαντασία, έχει και το ηθοπλαστικό στοιχείο πολύ έντονο. Συνδυάζει πολλά πράγματα ταυτόχρονα, με έμφαση στην αντίθεση του καλού με το κακό. Η αρτιότητα του έργου εξηγείται εύκολα, αν αναλογιστούμε ότι ο συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου, ο Τόλκιν, ήταν καθηγητής στην Οξφόρδη.

Αγαπημένος ηθοποιός;

Ο Σον Κόνερι. Πρόκειται για χαρισματικό ηθοποιό. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι φέρει για την προσφορά του τον τίτλο του ιππότη, του σερ. Συνδυάζει επίσης πολλά στοιχεία στον χαρακτήρα του και στο προφίλ του που, για εμένα, πλησιάζουν το ιδανικό.

Πιτσιρικάς τι ονειρευόσουν να γίνεις;

Δημοσιογράφος. Δύο μήνες πριν συμπληρώσω το μηχανογραφικό δελτίο μου, στην Γ’ Λυκείου δηλαδή, ενώ ήμουν αποφασισμένος να δηλώσω δημοσιογραφία, συνάντησα στην Καλαμάτα τον συγγραφέα Αντώνη Σαμαράκη. Είχε βρεθεί εκεί για μια εκδήλωση και είχα πάει να τον συναντήσω, γιατί είμαι μεγάλος φαν του. Αυτός μου είπε: «Παιδί μου, με τη δημοσιογραφία θα πεινάσεις, δήλωσε Νομική και αργότερα βλέπεις τι θα κάνεις».

Η μεγαλύτερη τρέλα που έχεις κάνει;

Είναι ένα ταξίδι στην Ινδία 40 ημερών. Το αποφάσισα την τελευταία στιγμή και μου χάρισε πάρα πολύ όμορφες εμπειρίες.