Σε δραματικές συνθήκες καλούνται να επιβιώσουν οι κάτοικοι στο Ζευγαράκι του δήμου Αγρινίου.

«Zoύμε στη λάσπη, δεν έχουμε νερό να πιούμε και να πλυθούμε και κάποιοι έχουν πρόβλημα ακόμη και με το ρεύμα. Οι υπεύθυνοι αυτής της καταστροφής θα πρέπει να ντρέπονται» λέει χαρακτηριστικά ένας νεαρός άνδρας που παραλίγο να χάσει τη μητέρα του με την πλημμύρα.

Οι κάτοικοι της Μακρυνείας έχουν θυμό, ξυπνούν λασπωμένοι, πεινασμένοι και αγανακτισμένοι για το κακό που τους έχει βρει.

Το οδοιπορικό του agriniosite.gr ξεκίνησε το απόγευμα και κράτησε έως αργά το βράδυ. Περπατήσαμε με τα πόδια από εκεί που ξεκινάει το Ζευγαράκι έως το τέλος του χωριού, ως το τέλος της καταστροφής.

Μπορεί όλα τα ΜΜΕ να κάλυψαν τις καταστροφές, όμως η εικόνα από κοντά είναι πιο σκληρή, και όταν τη ζεις ακόμη περισσότερο.

Η περιοχή θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, πέτρες, λάσπες παντού, οχήματα της ΕΜΑΚ του Ερυθρού Σταυρού από την Πάτρα, μηχανήματα που καθαρίζουν, η ΔΕΗ, η Πυροσβεστική για άντληση υδάτων και οι κάτοικοι, με υγρασία στα κόκαλα και στο βλέμμα, με φτυάρια και σκούπες προσπαθούν να καθαρίσουν, όμως μάταια, η λάσπη και οι πέτρες έχουν τέτοιο όγκο που χρειάζονται μέρες, μπορεί και μήνες.

Το σχολείο στο Ζευγαράκι θα μείνει κλειστό γιατί είναι πλημμυρισμένο με λάσπες, ίσως για αυτό τα παιδιά του χωριού καβάλησαν ένα τρακτέρ και έπιασαν δουλειά και το καθάριζαν μόνα τους.

Να φανταστείτε είναι τέτοιο το μέγεθος της καταστροφής που μια οικογένεια στα Κολτσιδέικα είναι ακόμη αποκλεισμένη μέσα στις λάσπες. Ευτυχώς το σπίτι είναι σε σχετικά καλή κατάσταση, αλλά από το σπίτι έχουν να φύγουν από προχθές το βράδυ.

«Μάλλον αύριο θα ανοίξουν και θα καθαρίσουν» μας είπε ο πιο ηλικιωμένος της οικογένειας.

 Το βιος των ανθρώπων χάθηκε και για κάποιους δεύτερη φορά… Συναντήσαμε μια κυρία που είχε καταστραφεί το σπίτι της από τον ανεμοστρόβιλο και τώρα δεύτερη φορά δέχτηκε ένα ακόμη χτύπημα. «Δουλεύουμε μέρα-νύχτα και σε λίγα λεπτά τα χάσαμε όλα» μας είπε και δεν μπορούν να ξεχάσουν πως ξέσπασε το κακό. Ο σύζυγός της περιέγραψε λεπτό προς λεπτό πως έγινε η καταστροφή στον βουλευτή Αιτ/νίας κ. Δημήτρη Κωνσταντόπουλο που επισκέφθηκε την περιοχή.

 Η νύχτα έπεσε και θα περίμενε κανείς επειδή η θερμοκρασία κατέβηκε αρκετά και υπήρχε σκοτάδι να κλειστούν στα σπίτια να ξεκουραστούν. Κι όμως, εκεί, ακλόνητοι, και με το σκοτάδι παλεύουν να γλιτώσουν από τις λάσπες γιατί δεν τους αξίζουν να είναι πάνω τους, είναι άνθρωποι αγνοί, με καθαρή καρδιά κι ίσως για αυτό δεν μπόρεσαν να γλιτώσουν από την «κακή τους μοίρα»!

Στο ίδιο έργο θεατές είναι και οι κάτοικοι του Φαναρίου, που για ακόμη μια φορά βλέπουν την περιουσία τους να χάνεται.

Τα προβλήματα είναι τεράστια σύμφωνα με το Fanaripress.gr, και πολλά χωριά υπέστησαν ζημιές, στο πέρασμα του ποταμού Αχέροντα.

Οι δρόμοι των χωριών έγιναν ένα απέραντο ρέμα, γεμάτοι λάσπες και φερτά υλικά.

Σταβλικές εγκαταστάσεις, σπίτια, καταστήματα, εργαστήρια, συνεργεία στην περιοχή του Φαναριού πλημμύρισαν, και ιδιαίτερα τα χωριά Καναλάκι, Σταυροχώρι, Αχερουσία, Κορωνόπουλο και Θέμελο.


Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από ψηλά (πτήση drone) με την υπερχείλιση του Αχέροντα.

Πηγές: agriniosite.gr, fanaripress.gr