Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η ΕΛΑΣ λόγω της επετείου του θανάτου του Αλέξη Γρηγορόπουλου καθώς την Τετάρτη θα πραγματοποιηθούν πορείες σε όλη την Ελλάδα.  Στους αστυνομικούς έχουν δοθεί εντολές για αυξημένη επαγρύπνηση. ενώ οι συσκέψεις στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ είναι συνεχείς, καθώς κάθε χρόνο παρατηρούνται σοβαρά επεισόδια που εκτυλίσσονται σε μάχες μεταξύ κουκουλοφόρων και ανδρών των ΜΑΤ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ΕΛΑΣ περιμένουν με… δέος την 6η Δεκεμβρίου , την 9η επέτειο από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και τις κινητοποιήσεις των αντιεξουσιαστών .  

Μάλιστα στο σχετικό έγγραφο της ΕΛΑΣ ζητείται να υπάρχουν   αυτοκίνητα   και  δίκυκλα   της ΕΛΑΣ που μόνο στόχος τους  θα είναι να μεταφέρουν …πυροσβεστήρες για να σβήνουν   τις φωτιές που θα ανάβουν  οι αναρχικοί.  

Επιπλέον ζητείται  από την ΕΛΑΣ ιδιαίτερη προσοχή στις «παραπλανητικές αναγγελίες»  συμβάντων ώστε να μην εγκλωβίζονται τα πληρώματα των αστυνομικών.    

Χάος στο άβατο των Εξαρχείων

Την ίδια πολλά φαίνεται ότι είναι ακόμη τα θέματα που πρέπει η ΕΛΑΣ να αντιμετωπίσει την κρίσιμη ημέρα της επετείου του Γρηγορόπουλου καθώς ήδη υπάρχει «αναβρασμός» στα Εξάρχεια. Σαν μία σπασμωδική προσπάθεια να αντιστραφεί το κλίμα για το «άβατο των Εξαρχείων» χαρακτηρίζουν κύκλοι της ΕΛΑΣ την πρώτη προσπάθεια εφόδου –μετά από πολλούς μήνες- σε κατάληψη της οδού Καλλιδρομίου  όπου συνελήφθησαν τέσσερα άτομα  και βρέθηκαν περίπου 8-9 μολότοφ, αντιασφυξιογόνες μάσκες κι  έντυπο υλικό!  

Κι αυτό παρ ότι ήταν γνωστό εδώ και περίπου 14 μήνες (από τον Οκτώβριο του 2016 οπότε  εισέβαλαν οι αναρχικοί  στο κτίριο) ότι από εκεί εκπορεύονταν κυρίως οι δεκάδες΄εμπρηστικές επιθέσεις κατά των ΜΑΤ στα Εξάρχεια  που αναστάτωναν την περιοχή και προκαλούσαν τραυματισμούς αστυνομιών.   

Τις οποίες μάλιστα παραδέχονταν οι αναρχικοί της κατάληψης αυτής σε κείμενά τους  όπου μιλούσαν για … τελετουργικές συμπλοκές  (!) κι οι οποίες « αποτελούν μια πλούσια διεργασία του εξεγερσιακού αγώνα με ιδιαίτερη σημασία»! 

Κι επιπλέον το επιτελείο της λεωφόρου Κατεχάκη   παρ ότι   γνωρίζει το   τεράστιο πρόβλημα με τις τουλάχιστον 60 καταλήψεις στο κέντρο της Αθήνας πολλές από τις οποίες αποτελούν «βάσεις» για  επιθέσεις αναρχικών κι ορισμένοι καταληψίες έχουν σχέση με την «Συνωμοσία   των Πυρήνων της Φωτιάς»   αποφάσισε με σημαντική καθυστέρηση να προχωρήσει στην πρώτη προσεκτική κίνηση. Κι αυτό για να εκμεταλλευθεί το …μούδιασμα και   την προσωρινή «ηρεμία» που υπάρχει στα Εξάρχεια   ύστερα κι από τον βαρύ τραυματισμό της 55χρονης δικηγόρου Αναστασίας Τσουκαλά που παρ ολίγον να χάσει την ζωή της από ναυτική φωτοβολίδα που έριξαν «άφαντοι» αναρχικοί.    

Η επιδρομή της ΕΛΑΣ

Προ  έξι ημερών λοιπόν η ΕΛΑΣ ύστερα από την  τεράστια πίεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης αποφάσισε να προχωρήσει σε σύντομη επιδρομή στην   «Κατάληψη Gare» η οποία είχε ξεκινήσει  στις 20 Οκτωβρίου 2016. Τότε  οι αντιεξουσιαστές  ανέφεραν ότι  «πραγματοποιήσαμε αυτή την κατάληψη, με μια αντίληψη συλλογικής ανάκτησης, κοινωνικής οικειοποίησης και οργάνωσης εδάφους ενάντια στον κόσμο της εξουσίας, του κράτους και του καπιταλισμού»!

Για να προσθέσουν αμέσως μετά   ότι «στόχος μας είναι να γκρεμίσουμε το κράτος και τον καπιταλισμό».   Από τότε η ΕΛΑΣ γνώριζε ότι κύριο μέλος των αναρχικών που είχαν προχωρήσει σ αυτή την κατάληψη    είναι ένας 43χρονος που είχε σχέσεις με τους «Πυρήνες» κι είχε συλληφθεί το 2013 στην Ν . Φιλαδελφεια με   άλλους αναρχικούς που είχαν κατηγορηθεί για ληστείες  τραπεζών στο Βελβεντό, στον Φιλώτα κλπ . Η ΕΛΑΣ γνωρίζει ότι   στις περισσότερες ομάδες  νεαρών αναρχικών- «μπαχαλάκηδων» που προκαλούν τα πλέον εκτεταμένα επεισόδια στα Εξάρχεια ή προχωρούν σε   εμπρηστικές επιθέσεις κατά αστυνομικών έχουν κύριο ρόλο πρώην μέλη των «Πυρήνων» ή άτομα που έχουν συσχετισθεί με την οργάνωση.   Όμως   οι αναρχικοί αυτοί έχουν αφεθεί ελεύθεροι ν αλωνίζουν στα Εξάρχεια  και να προκαλούν όπου κι όποτε θέλουν επεισόδια…  

Κατάληψη της Καλλιδρομίου

Στην κατάληψη της Καλλιδρομίου   που εισέβαλε με χαρακτηριστική καθυστερηση η ΕΛΑΣ έδινε βροντερό παρόν η  «Αναρχική Συλλογικότητα για την Μαχητική Προλεταριακή Ανασυγκρότηση» με πρωταγωνιστή τον 43χρονο .

Σε κείμενα  της συγκεκριμένης «συλλογικότητας»  αναφέρονταν σε σχέσεις με τις επιθέσεις εναντίον των ΜΑΤ στα Εξάρχεια ότι «η δυνατότητα της σύγκρουσης γίνεται βιωματική εμπειρία, διαμορφώνοντας ένα πρωταρχικό κέλυφος για την υλοποίηση του απελευθερωτικού φαντασιακού. Οι στιγμές αυτής της εμπειρίας αποτελούν τόπους συνάντησης και πολιτικής ζύμωσης.

Για τους καταπιεσμένους, αυτή η ανοιχτή δυνατότητα αντιπαράθεσης με την καταστολή αποτελεί δημιουργική διέξοδο και εξελικτικό στάδιο, ακόμα κι όταν απουσιάζει μια οργανωμένη στρατηγική» . Δηλαδή τους απέδιδε εκπαιδευτικό χαρακτήρα ακόμη κι όταν δεν είχε κανέναν απολύτως στόχο και δεν απέβλεπε πουθενά…  

Από την ίδια κατάληψη   οργανώθηκε , σε μεγάλο μέρος , η περιβόητη κατάληψη του Πολυτεχνείου   στην τελευταία επέτειο . Με την συμμετοχή και ξένων αναρχικών που συμμετείχαν στο    Φεστιβάλ  «Εξέγερση»   εντός του ίδιου εκπαιδευτικού   ιδρύματος.  

Με τους ξένους αναρχικούς αργότερα να συμμετάσχουν στις επιθέσεις κατά της ΕΛΑΣ προκειμένου   με την άδεια της  κυβέρνησης να έχουν «βιωματικές εμπειρίες με συγκρούσεις με αστυνομικές δυνάμεις».

Δύο Γερμανοί αναρχικοί που «φιλοξενούνταν» στην κατάληψη της οδού Καλλιδρομίου κι είχαν …ξεμείνει από τα επεισόδια του Πολυτεχνείου ήταν δύο από τους συλληφθέντες από  την ΕΛΑΣ στην έφοδο στην συγκεκριμένη κατάληψη. Κι οι οποίοι συνυπέγραψαν ένα κείμενο που ανέφερε ότι «αφού  το κράτος πάτησε πόδι μέσα στην κατάληψη, ο κόσμος της μαχητικής αντίστασης και της κοινωνικής αλληλεγγύης θα σαρώσει τα σχέδια ερημοποίησης και λεηλασίας.   

Η ΕΛΑΣ ακόμη φέρεται να εκμεταλλεύτηκε τον εμφύλιο που υπάρχει στις αναρχικές   οργανώσεις  και κυρίως ανάμεσα   σε   νεαρούς αναρχικούς και «πολιτοφυλακή» των Εξαρχείων.   

Με τους πιο παλιούς αντιεξουσιαστές να χαρακτηρίζουν    την πρόσκαιρη  κατάληψη του Πολυτεχνείου από τους καταληψίες της GARE κι άλλους ως «πραξικόπημα που εάν έμενε αναπάντητο θα εξυπηρετούσε μονάχα τις δόλιες σκοπιμότητες και τους αντικοινωνικούς σχεδιασμούς μιας δράκας φαντασμένων που νομίζουν οτι αποτελούν το επιτελείο της εξέγερσης».