Αντίστροφη μέτρηση από σήμερα για τις τέσσερις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, καθώς η DG COMP (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) ξεκινά το market test. Αφετηρία, όμως, από σήμερα και σειράς κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ και των τοπικών κοινωνιών της Φλώρινας και της Αρκαδίας, που αντιδρούν στην παραχώρηση της Μονάδας 1 της Μελίτης και της άδειας κατασκευής της δεύτερης καθώς και των Μονάδων 3 και 4 της Μεγαλόπολης, αντίστοιχα.  

Ήδη για σήμερα στη Φλώρινα είναι προγραμματισμένο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, ενώ στις 6 του μηνός στον χορό... των αντιδράσεων μπαίνει και η Αρκαδία. Η κυβέρνηση είναι προβληματισμένη για αυτές τις κινητοποιήσεις, οι οποίες θα κορυφωθούν από τη ΓΕΝΟΠ όταν φτάσουν στη Βουλή και οι αναγκαίες νομοθετικές διατάξεις για την απόσχιση των μονάδων και των ορυχείων τους από τη «μαμά» ΔΕΗ. Νομοθετικές πρωτοβουλίες, πάντως, δεν πρόκειται να αναληφθούν πριν το τέλος του χρόνου, λένε οι μέχρι στιγμής πληροφορίες. Οπότε η κυβέρνηση για την ώρα ξεπερνά έναν πρώτο σκόπελο κοινοβουλευτικών αντιδράσεων.  

Σε ό,τι αφορά το market test, αρμόδιες πηγές θέλουν να δημοσιεύεται σήμερα στην ιστοσελίδα της DG COMP το κείμενο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό για τους υποψήφιους επενδυτές. Η διάρκεια αυτής της φάσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα είναι 30 ημέρες. Η έκβαση της, δηλαδή το αν θα προσέλθουν εταιρείες παραγωγής ρεύματος, θα κρίνει και το κατά πόσο θα έχει αίσιο μέλλον αυτός ο διαγωνισμός.  

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας στις υπό πώληση μονάδες (1.100 στη Μεγαλόπολη και 300 στη Μελίτη), αυτές, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, διασφαλίζονται. Μπορεί να μην υπάρχει αυτή η προϋπόθεση στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, ωστόσο, λένε οι πληροφορίες, οι εργαζόμενοι σε αυτές τις μονάδες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι τους.  

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα της πώλησης των συγκεκριμένων μονάδων είναι η διάρκεια ζωής της εκείνης της Μεγαλόπολης, της «3», η οποία εκτιμάται μέχρι το 2025-2026, λόγω της εξάντλησης του λιγνιτικού κοιτάσματος που την εφοδιάζει. Αντίθετα, η Μονάδα 4 έχει ζωή τουλάχιστον 12 χρόνια.  

Η μονάδα της Μελίτης είναι η πλέον σύγχρονη και μαζί με την άδεια κατασκευής της δεύτερης αποτελούν το λιγνιτικό «φιλέτο» της ΔΕΗ.  

Πέραν όμως αυτών, η πολιτική της Ε.Ε. για απανθρακοποίηση της ενιαίας αγοράς προκαλεί έντονους προβληματισμούς στους επενδυτές ως προς την απόκτηση λιγνιτικών μονάδων, τη στιγμή μάλιστα που με την πρόσφατη αναθεώρηση του συστήματος αγοράς δικαιωμάτων ρύπων προκαλούνται αντικίνητρα, με το κόστος να ανεβαίνει σε λίγα χρόνια στα 20 με 30 ευρώ τον τόνο από 5 με 7 σήμερα.