2.500 χορευτές, δεκάδες μουσικοί, τραγουδιστές, καλλιτέχνες και μελετητές της ποντιακής ιστορίας, θα αφηγηθούν την ιστορία και τον πολιτισμού του Ποντιακού Ελληνισμού, στο 13ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε.), που θα λάβει χώρα αύριο, Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, στις 6 μ.μ. στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.  

Το φεστιβάλ θα αφιερωθεί φέτος στην σπουδαία οικογένεια των Υψηλαντών από την Τραπεζούντα, και στην συνεχή προσφορά τους στο Έθνος από τον 10ο αιώνα ως σήμερα. Μια οικογένεια στην οποία ανήκαν σημαντικοί Έλληνες, όπως, ενδεικτικά, οι αδελφοί Αλέξανδρος και Δημήτρης Υψηλάντης, ήρωες της Επαναστάσεως, η μητέρα τους Ελισάβετ, μεγάλη ευεργέτιδα που έδωσε την περιουσία και τα παιδιά της στον αγώνα για την Απελευθέρωση και τον παππού τους Αλέξανδρο Υψηλάντη, πλάι στον οποίο εργάστηκε και μορφώθηκε ο Ρήγας Φεραίος. Την ιστορία της οικογένειας των Υψηλαντών θα αφηγηθεί το φεστιβάλ με ομιλίες, βίντεο και άλλα δρώμενα.

Φέτος μάλιστα το φεστιβάλ, το οποίο διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων (Σ.Πο.Σ.) Ν. Ελλάδας και Νήσων, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, θα διεξαχθεί στον Πειραιά, όπου πριν λίγους μήνες, στις 21 Μάιου, στην πλατεία Αλεξάνδρας, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μεγαλοπρεπούς μνημείου της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, μια ευγενική δωρεά του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, γόνου Υψηλαντών εκ μητρός.

Το μνημείο ονομάστηκε «Πυρρίχιο Πέταγμα» και μοιάζει σαν ένα κύμα φτιαγμένο από πόνο και διωγμό, σαν ένα κύμα που ξεριζώνει και πετά ένα προσφυγοπούλι από τον Πόντο για να το φέρει στον Πειραιά. Πλασμένο με υλικά του σήμερα λέει την ιστορία ενός ξεριζωμού του χθες, ενώνει το παρελθόν με το παρόν και συμβολίζει τη συνέχεια της ιστορίας και την εσωτερική δύναμη, τη φλόγα και τον ηρωισμό.

Το όνομα του είναι συνδέεται με τον αρχαίο Πυρρίχιο πολεμικό χορό, γνωστό κι ως Σέρρα, που διατήρησε ο Ποντιακός Ελληνισμός από την αρχαιότητα ως σήμερα. Η προέλευση αυτού του κυκλικού χορού - που είναι ίσως ο εντυπωσιακότερος από όλους τους παραδοσιακούς χορούς των Ελλήνων – χάνεται στα βάθη των αιώνων και ανάμεσα σε αφηγήσεις ιστορικές, ποιητικές, φιλοσοφικές και μυθολογικές, ενώ παραστάσεις του χορού αυτού έχουν διασωθεί σε αρχαία αγγεία.

13ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Π.Ο.Ε., Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, στις 6 μ.μ., στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. 

Διοργάνωση: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων (Σ.Πο.Σ.) Ν. Ελλάδας και Νήσων. 

Κείμενα και καλλιτεχνική επιμέλεια:  Ηλίας Υφαντίδης.

Χορηγοί υποστηρικτές:

Α) Μέγας Χορηγός: ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ Πολιτιστικού & Κοινωφελούς Έργου

Β) Υποστηρικτές: 

1) ΕΥΔΑΠ
2) SYNTHESIS
3) PANOLYMPIA
4) NOVA
5) ANTIPOLUTION
6) ΑΥΡΑ
7) ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
8) CELESTYAL
 
Γ) Χορηγοί Επικοινωνίας: ΤΑ ΝΕΑ, ΤΟ ΒΗΜΑ.