Γιορτάζει τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, η Προστάτης του Όπλου του Πυροβολικού, η Αγία Βαρβάρα και γιορτάζουν όλοι οι Πυροβολητές, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλους τους στρατούς Χριστιανικών – κατά βάση – στρατών.

Στην Ελλάδα και στον Ελληνικό Στρατό η Σχολή Πυροβολικού στη Νέα Πέραμο Αττικής αποτελεί δεκαετίες τώρα το χώρο του επίσημου εορτασμού της Προστάτιδος του ένδοξου Όπλου.

Φέτος, όμως, περίπου ένα 20ήμερο μετά τις καταστρεπτικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή αποφασίστηκε – και σωστά πιστεύουμε – ως μία ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη Μνήμη των κατοίκων οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή, όπως ο εορτασμός στη Σχολή περιοριστεί μόνο στο θρησκευτικό σκέλος αυτού, δηλαδή μόνο στην επιμνημόσυνο δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των Πυροβολητών, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στις διάφορες μάχες του ΕΣ, καθώς και στη Μνήμη των νεκρών κατοίκων της περιοχής της Μάνδρας και της Νέας Περάμου, οι οποίοι έχασαν τις ζωές τους στις πρόσφατες πλημμύρες!

Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις του επίσημου εορτασμού, όπως η παρουσία της Στρατιωτικής Μουσικής να παιανίζει, η έκθεση οπλικών συστημάτων κλπ, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε ένδειξη πένθους.

Όπως μας διευκρίνισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΣ συνταγματάρχης (ΔΒ) Νικόλαος Φανιός, τον οποίο ρωτήσαμε σχετικώς, ο προαναφερθείς περιορισμός των εκδηλώσεων αφορά αποκλειστικώς και μόνο τον επίσημο εορτασμό στην πλημμυροπαθή Νέα Πέραμος και όχι σε όλες τις υπόλοιπες μονάδες του Πυροβολικού ανά την Ελλάδα όπου ο εορτασμός θα γίνει κανονικώς και συμφώνως με τις παραδόσεις του Όπλου. Για να προσθέσει: «Εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήρια μας, στις οικογένειες των εκλιπόντων.»