Μερικοί άνθρωποι θα δουν το πρόσωπό τους εξαιρετικά κόκκινο μετά την κατανάλωση αλκοόλ και αυτό δεν είναι σίγουρα καλό σημάδι.

Όσοι γίνονται κόκκινοι μετά από κατανάλωση αλκοόλ έχουν μια κατάσταση έντονης αντίδρασης στο αλκοόλ. Κυριολεκτικά δηλητηριάζουν το σώμα τους κάθε φορά που πίνουν.

Το ανοιχτό κόκκινο χρώμα του δέρματος μετά το ποτό οφείλεται στα διεσταλμένα αγγεία και, σχεδόν με κάθε βεβαιότητα, αποτελεί ένα παράδειγμα αντίδρασης στο αλκοόλ που σχετίζεται με τον ατελή μεταβολισμό του. Η κατάσταση αυτή είναι συνήθως γενετικής φύσης και απαντά συχνά σε ανθρώπους με κινεζικές, ιαπωνικές ή κορεατικές ρίζες.

Πρόσφατη έρευνα σε ανθρώπους ανατολικοασιατικής καταγωγής, στους οποίους το ένζυμο εκείνο που συνδέεται με τη συγκεκριμένη αντίδραση είναι ελαττωματικό, παρατηρήθηκε αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου. Όταν πίνουμε αλκοόλ, αυτό μεταβολίζεται αρχικά από ένα ένζυμο που ονομάζεται αλκοολική αφυδρογονάση. Η χημική ουσία που παράγεται είναι η ακεταλδεΰδη, η οποία είναι καρκινογόνος. Το επόμενο φυσιολογικό βήμα στον μεταβολισμό είναι να μεταβολιστεί η ακεταλδεΰδη από ένα άλλο ένζυμο, το ALDH2, και να παραχθεί οξικό άλας. Αν o οργανισμός όμως του ανθρώπου που καταναλώσει το αλκοόλ κατασκευάζει ελαττωματικά ένζυμα ALDH2, τότε η δράση τους θα είναι μειωμένη ή μηδενική, με αποτέλεσμα η ακεταλδεΰδη να συσσωρεύεται στο σώμα. Αυτό οδηγεί στην παραπάνω αντίδραση-έξαψη, όπως επίσης και σε ζαλάδα και ταχυκαρδία.