Ολοκληρώθηκε χθες με την αποενημέρωση (Debriefing) επί των δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) η μεγάλη πολυεθνική άσκηση «Νηρηίς 2017» που είχε την μορφή “Invitex” και τη γενική σχεδίαση και διεύθυνση από το Πολεμικό Ναυτικό και το Αρχηγείο Στόλου. Σε αυτήν συμμετείχαν, εκτός των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, το Ισραήλ, το ΝΑΤΟ με δύο ναυτικές του Μοίρες, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, καθώς και παρατηρητές από διάφορες χώρες.

Με την ευκαιρία αυτή το ΓΕΝ δημοσιοποίησε μία σειρά εντυπωσιακών φωτογραφιών από την εν όρμω και εν πλω δραστηριότητα των ασκουμένων, καθώς και από την «Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών» (DV-Day), που πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή Μάλεμε Χανίων. Τις δραστηριότητες αυτές παρακολούθησαν οι αρχηγοί ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, ο αρχηγός Στόλου αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος ΠΝ, η πρέσβης της Μ. Βρετανίας στην Ελλάδα κα Kate Smith, ακόλουθοι Αμύνης στην Ελλάδα των συμμετεχουσών κρατών καθώς και ανώτατοι αξιωματικοί.

Από ελληνικής πλευράς, συμμετείχε το ΠΝ με τις φρεγάτες «ΑΔΡΙΑΣ», επί της οποίας επέβαινε ο διοικητής της 1ης Μοίρας Φρεγατών με καθήκοντα διοικητού της ναυτικής δυνάμεως, «ΛΗΜΝΟΣ», «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ» και «ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ» με τα οργανικά τους ελικόπτερα, τα υποβρύχια «ΜΑΤΡΩΖΟΣ» Type-214AIP και «ΠΟΣΕΙΔΩΝ», τις πυραυλακάτους «ΡΙΤΣΟΣ» και «ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ», το αρματαγωγό «ΧΙΟΣ», τα πλοία γενικής υποστηρίξεως «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ» και «ΑΛΙΑΚΜΩΝ», δύο Σκάφη Ανορθοδόξου Πολέμου (ΣΑΠ) με υποβρύχιους καταστροφείς της ΔΥΚ, που πραγματοποίησαν αιφνιδιαστικές προσβολές των ναυτικών δυνάμεων προσομοιώνοντας «ασύμμετρες» απειλές εξορμώντας διαδοχικώς από Κύθηρα και Αντικύθηρα. Ακόμα συμμετείχαν η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών – Μοράβας» με το 575 Τάγμα Πεζοναυτών, η 1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών (1η ΜΑΛ),η 5η Ταξιαρχία, που φέρει την ιστορική ονομασία «V Μεραρχία Κρητών», επιθετικά ελικόπτερα AH-64DHA Longbow Apache του 2ου Τάγματος Επιθετικών Ελικοπτέρων (2ο ΤΕΕΠ) της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ), καθώς και μαχητικά αεροσκάφη F-16C/D Block.52+ της 115 ΠΜ της ΠΑ.

Επιπροσθέτως συμμετείχαν:

α. Η ΝΑΤΟϊκή Μόνιμη Ναυτική Δύναμη (“Standing NΑΤΟ Maritime Group 2”/SNMG-2) με το πλοίο αμφίβιων δυνάμεων HMS “OCEAN”, πλοίο έδρας του διοικητού SNMG-2 Βρετανού αρχιπλοιάρχου Morley RN, με μικτή λόχο τριακοσίων πεζοναυτών από τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία (B Company, 40 Commando των Royal Marines).

β. Η Μόνιμη ΝΑΤΟϊκή Αντιναρκική Δύναμη (“Standing NΑΤΟ Mine Countermeasures Group 2/SNMCMG-2) με το αγγλικό πλοίο πολλαπλών ρόλων HMS “ENTERPRISE”, πλοίο έδρας του διοικητού SNMCMG-2, και τα ναρκοθηρευτικά

«ΕΥΡΩΠΗ» (Ελλάδα), BGS “SHKVAL” (Βουλγαρία), ITS “CROTONE” (Ιταλία), και TCG “ALANYA” (Τουρκία).

γ. Το Ναυτικό του Ισραήλ με τη κορβέτα INS “EILAT”, με οργανικό ελικόπτερο, όπου επέβαινε ο Διοικητής Ναυτικής Βάσης Χάιφας, η πυραυλάκατος INS “HETZ” και η πυραυλάκατος INS “TARSHISH”.

δ. Το Ναυτικό της Αιγύπτου με δύο αξιωματικούς παρατηρητές.

ε. Το Ναυτικό του Μαυροβούνιου με έναν αξιωματικό παρατηρητή