Αυθόρµητος και µε κέφι, ο Γιώργος Θεοφάνους υποδέχθηκε το «S» στο Σύγχρονο Θέατρο, το «στέκι» του για τα φετινά Σαββατοκύριακα, όπου 14 «Τέρατα» ερµηνεύουν τα τραγούδια του σε µια ανατρεπτική παράσταση.

Και τα «Τέρατα» δεν είναι απλά μια παιδική παράσταση, είναι ξεκάθαρα μια καλοφτιαγμένη δουλειά που παρακολουθείς με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Τις υπόλοιπες ηµέρες, µαζί µε τον Τάκη Ζαχαράτο διασκεδάζει το κοινό σε ένα υπέροχο πρόγραμμα µε άφθονο χιούµορ.

«Ο Τάκης είναι πολυτάλαντος. Με τρελαίνει που κάθε βράδυ κάνει κάτι άλλο και σκέφτεται συνέχεια καινούργια πράγµατα. Πολύ τραγούδι, πολύ κέφι… χαµός απλά!», λέει.

Η συζήτησή μου με τον Γιώργο θεοφάνους ξεκινά δυναµικά, µπαίνοντας αµέσως στο θέµα που αφορά τους πιο απαιτητικούς θεατές, τα παιδιά.

«Η ζωή µου είναι γεµάτη παιδιά. Κατ’ αρχάς, τα τέσσερα δικά µου και οι µαθητές µου στο µουσικό εργαστήρι σε Ελλάδα και Κύπρο. Κυρίως όµως µέσα από τη δράση µου ως πρέσβη για το "Ηοpe for Children" έµαθα να "ακούω" τα παιδιά», απαντά ο Γ. Θεοφάνους όταν τον ρωτάω γιατί του ταίριαξε τόσο πολύ το παιδικό θέατρο.

Υπερήφανος για τα «Τέρατα», λέει: «Πιστεύω πως καταφέρνουν να αγγίξουν όλη την οικογένεια. Σκοπός, πέρα από την ψυχαγωγία, είναι να ευαισθητοποιηθούν όλοι στον τοµέα της ανακύκλωσης. Ο καθένας από εµάς έχει την ευθύνη να επανορθώσει τη ζηµιά που κάνει στο περιβάλλον. Ας κάνουµε το µίνιµουµ, να ανακυκλώνουµε… Ας γίνουµε ένα καλό παράδειγµα για τα παιδιά». Οι πιο σοβαροί κριτές της δουλειάς του είναι σαφώς τα παιδιά του: «Μου κάνουν παρατηρήσεις και τα ακούω πάντα. Στην παράσταση τα παιδιά και η γυναίκα µου έχουν ο καθένας το πόστο του. Τι καλύτερο από αυτό!».

Ο Γ. Θεοφάνους είναι σίγουρα ένας από τους καλύτερους συνθέτες-στιχουργούς. Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα, αλλά για τον ίδιο η λατρεία που ακούει στο όνομα Μαρινέλα δεν παύει να υπάρχει ποτέ. «Δεν κουράζομαι να μιλώ για αυτήν. Το πώς επηρέασε την ζωή μου και την οικογένειά μου. Είμαστε πολύ τυχεροί που είμαστε μέσα στη μεγάλη της αγκαλιά».

Όταν η κουβέντα φτάσει στα νέα παιδιά και στον τρόπο που ξεκινούν, ο συνθέτης ξεκαθαρίζει πως «αν είναι αξιόλογα και έχουν το μυαλό στο κεφάλι τους, έχουν κάθε λόγο να πηγαίνουν στα τάλεντ σόου, ή να ανεβάζουν τραγούδια τους στο YouTube. Δυστυχώς για τις καινούργιες γενιές δεν υπάρχει άλλος τρόπος».

Μιλώντας για την τηλεόραση θα μου πει ότι του αρέσει όταν βλέπει αξιόλογους ανθρώπους να κρατάνε τα ηνία γερά. Του έχουν λείψει η καλή µυθοπλασία και το χιούµορ των Καπουτζίδη και Ρέππα - Παπαθανασίου. Ο ίδιος δεν θα έκανε ποτέ κάτι που δεν του ταιριάζει και παραδέχεται ότι η κρίση έχει επηρεάσει πάρα πολύ τη δουλειά. «Η αγορά των CD έχει φτάσει σε εξευτελιστικό σηµείο. Κάναµε τραγούδια µε τους Τερζή, Αλεξίου, Ρέµο και Θεοδωρίδου µε πωλήσεις εκατοντάδων χιλιάδων και τώρα ο χρυσός δίσκος έφτασε στα 6.000 CD. Ωστόσο, το ελληνικό τραγούδι δεν µπορεί να χαθεί».

*Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «Πολιτισμός», της εφημερίδας «Παραπολιτικά», στις 18/11/2017