Συνεχίζονται με ένταση τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η κακοκαιρία συνεχίστηκε προκαλώντας σημαντικά προβλήματα σε ολόκληρη την Αττική. Δεκάδες ήταν οι κλήσεις σε περιοχές των νοτίων και των δυτικών προαστίων. Τα σχολεία για προληπτικούς λόγους θα παραμείνουν κλειστά σήμερα.

Η χθεσινοβραδυνή νεροποντή στην Αττική είχε ως αποτέλεσμα 70 κλήσεις στην Πυροσβεστική για απάντληση υδάτων και ακόμη 35 στην περιοχή της Αίγινας.

Η έντονη χαλαζόπτωση και η βροχή ευτυχώς δεν έπληξαν τις περιοχές σε Νέα Πέραμο και Μάνδρα όπου οι κάτοικοι βρίσκονται σε πολλές περιπτώσεις ουσιαστικά στον δρόμο.

Η κακοκαιρία προκάλεσε κατολισθήσεις στην παλιά εθνική οδό στην Κακιά Σκάλα. Ο δρόμος έχει κλείσει και η τροχαία διοχετεύει την κυκλοφορία στη νέα εθνική οδό, όπου δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στον δρόμο.

Η κακοκαιρία έπληξε την Πιερία, την Πέλλα και την Ημαθία. Έγιναν 400 κλήσεις στην Πυροσβεστική, ενώ οι πυροσβέστες σε 38 περιπτώσεις χρειάστηκε να επέμβουν για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους.

Ο καιρός σήμερα

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας περιμένουμε και την Παρασκευή 17/11/2017. Τα φαινόμενα θα είναι εντονότερα στο νότιο Ιόνιο, στη δυτική και νότια Πελοπόννησο, στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στις Σποράδες, στην κεντρική και ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο, όπου ενδέχεται οι καταιγίδες να συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρές ριπές ανέμου.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 18 και τοπικά 19 βαθμούς στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, από 8 έως 17 στη βόρεια Ελλάδα, από 9 έως 18 και τοπικά 19 στη δυτική Ελλάδα, από 10 έως 18 στο βόρειο Αιγαίο και από 12 έως 21 και τοπικά 22 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Στα ορεινά οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα.

Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από τα βορειοανατολικά έως 7 Μποφόρ, ενώ στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο θα είναι νότιοι έως και 6 Μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα είναι κυρίως νοτιάδες έως 7 και τοπικά 8 Μποφόρ.

 Δύσκολη νύχτα στη δυτική Αττική

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι της Μάνδρας, της Μαγούλας και της Νέας Περάμου, που δύο 24ωρα μετά τις φονικές πλημμύρες που στοίχισαν την ζωή σε 16 συμπολίτες τους εξακολουθούν να αναζητούν 4 ακόμα ανθρώπους. Την ίδια ώρα, οι κατεστραμμένες περιουσίες τους βρίσκονται απροστάτευτες στο έλεος των κακοποιών, που ήδη ξεκίνησαν το έργο τους στα μισογκρεμισμένα από τα ορμητικά νερά κτίρια.

Οι κάτοικοι μιλούν για εγκατάλειψη παρά τις διαβεβαιώσεις και ζουν με τον φόβο μιας νέας ισχυρής νεροποντής αλλά και με τον φόβο από τις συμμορίες που ξεκίνησαν ήδη το πλιάτσικο και επισκέπτονται τα άδεια σπίτια και τις «πληγωμένες» επιχειρήσεις.

Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, η Πυροσβεστική και οι ομάδες διάσωσης αναζητούσαν ακόμη 6 ανθρώπους, τα ίχνη των οποίων εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας, τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Κλειστά σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν την Παρασκευή όλα τα σχολεία της Αττικής με επείγουσα απόφαση της Περιφέρειας.

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και για την ασφάλεια των μαθητών, η Περιφερειάρχης Αττικής, σε συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας, αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά την Παρασκευή όλα τα σχολεία των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Αττικής.

Έρχεται ο κυκλώνας «Ζήνωνας»

Το Ιόνιο και η Δυτική Ελλάδα θα επηρεαστούν από τον μεσογειακό κυκλώνα με τροπικά χαρακτηριστικά, τον Ζήνωνα. Ωστόσο, είναι αρκετά νωρίς για να προβλεφθεί η ακριβής πορεία του.

Κυκλώνες τέτοιου τύπου έχει επικρατήσει να ονομάζονται medi-canes, σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes, συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές βροχοπτώσεις.