Κάτω από τόνους λάσπης θάφτηκαν 16 ανθρώπινες ζωές. Πέντε γυναίκες και έντεκα άνδρες. Σπίτια, περιουσίες, υποδομές, αυτοκίνητα, όλα παρασύρθηκαν από τα λασπόνερα και τους τόνους νερού που έπληξαν τη δυτική Αττική. Πόνος, οργή, πένθος, καταστροφή.

Οι εικόνες και τα συναισθήματα που επικρατούν την επόμενη ημέρα της καταστροφής στη Μαγούλα, στη Νέα Πέραμο και στη Μάνδρα Αττικής. Συγκλονισμένη η ελληνική κοινωνία, παρακολουθεί άφωνη την πρωτοφανή καταστροφική μανία της κακοκαιρίας.  

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κλήσεις στην Πυροσβεστική ξεπέρασαν τις 660, εκ των οποίων 450 για αντλήσεις υδάτων. Να σημειωθεί ότι συνεχίζονται οι έρευνες για τυχόν εγκλωβισμένους σε υπόγεια στη Νέα Πέραμο, ενώ στην περιοχή επιχειρούν πάνω από 150 πυροσβέστες.  

Την ίδια ώρα, ο τηλεοπτικός σταθμός ALPHA μεταδίδει την πληροφορία ότι εντοπίστηκε ένας ακόμη νεκρός άνδρας στη Νέα Πέραμο αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών στους 16!

Υπάρχουν άνθρωποι που είναι ουσιαστικά άστεγοι. Δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές. Εκατοντάδες άνθρωποι τόσο στη Νέα Πέραμο όσο και στη Μάνδρα δεν έχουν καν οικοσκευή.

Ο Ερυθρός Σταυρός μοίρασε και σήμερα το πρωί κουβέρτες και τρόφιμα.

Θλιβερός απολογισμός

Μέχρι στιγμής ο θλιβερός απολογισμός είναι 16 νεκροί και 21 τραυματίες που διακομίστηκαν στο Θριάσιο νοσοκομείο. Οι 9 από τους τραυματίες έλαβαν ήδη εξιτήριο, ενώ οι υπόλοιποι 12 (7 γυναίκες και 5 άνδρες) κρίθηκε ότι χρήζουν νοσηλείας. Σύμφωνα με τους αρμόδιους, όλοι βρίσκονται εκτός κινδύνου, εκτός από μία γυναίκα η οποία χρειάστηκε να διασωληνωθεί και εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Θριασίου.

Οι τραυματίες νοσηλεύονται στην παθολογική, στην πνευμονολογική και στην ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου.  

Δραματικές ώρες περνούν πολίτες που αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους, με αρκετούς να βρίσκονται στο Θριάσιο περιμένοντας νεότερα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.   

Στις περιοχές που χτύπησαν τα φυσικά φαινόμενα συνεχίζονται οι έρευνες για τα άτομα που αγνοούνται, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται εργασίες αποκατάστασης κάποιων ζημιών, αλλά και εργασίες προστασίας από μία νέα νεροποντή.

Η στάθμη του νερού έχει υποχωρήσει αρκετά, ωστόσο τα προβλήματα είναι τεράστια, ενώ πολλοί κάτοικοι δεν έχουν πού να μείνουν τη νύχτα. Την ίδια ώρα όμως, τα δυσάρεστα νέα συνεχίζονται, καθώς ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων από την άνευ προηγουμένου καταστροφή που προκλήθηκε από την κακοκαιρία στην περιοχή της Μάνδρας και της Νέας Περάμου, με τους νεκρούς να είναι πλέον 16, ενώ άνθρωποι αγνοούνται. Ταυτόχρονα, 17 τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο Θριάσιο Νοσοκομείο.    

Στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες της Αττικής, οι οποίες έμειναν ανοιχτές όλο το βράδυ της Τετάρτης κατόπιν εντολής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), έχουν ήδη μεταφερθεί σοροί απο το Θριάσιο Νοσοκομείο προκειμένου να διενεργηθούν νεκροψίες και να διαπιστωθούν κατά περίπτωση τα αίτια θανάτου. Συμφωνα με τα πρώτα δεδομένα, οι θάνατοι πιθανότατα οφείλονται σε πνιγμό ή σε τραυματισμούς που προκάλεσαν στα θύματα διάφορα αντικείμενα κατά την αιφνίδια και απότομη μετακίνησή τους από τους χειμάρρους που δημιουργήθηκαν. Βεβαίως, δεν αποκλείεται ως αίτιο θανάτου και κάποιο καρδιακό επεισόδιο, ιδίως σε ηλικιωμένους.

Οι επικεφαλής των ιατροδικαστικών υπηρεσιών έχουν δώσει εντολή στους ιατροδικαστές να προβούν αμέσως στις αναγκαίες ενέργειες και να ολοκληρώσουν τη διαδικασία της νεκροψίας ώστε να δρομολογηθούν οι κηδείες από τις οικογένειες των θυμάτων. Οι έρευνες της Πυροσβεστικής για τον εντοπισμό, τον απεγκλωβισμό και ενδεχομένως τη διάσωση επιζώντων στα ερείπια της καταστροφής στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο συνεχίζονται μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και ενώ επικρατεί αγωνία, σύγχυση και θλίψη. Μια ατμόσφαιρα που χειροτερεύει από τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας ότι ο αριθμός των θυμάτων, νεκρών και των τραυματιών, από λεπτό σε λεπτό μπορεί να αυξηθεί.  

Καταγραφή ζημιών

Μπορεί από σήμερα να ξεκινάει η επίσημη καταγραφή των ζημιών στη Νέα Πέραμο, τη Μάνδρα και τη Μαγούλα, όμως τα πρώτα στοιχεία και οι κατά προσέγγιση εκτιμήσεις είναι αποκαρδιωτικά. Το γεγονός ότι χρειάστηκε να σχηματιστούν 100 συνεργεία της Πυροσβεστικής, να επιληφθούν σε περισσότερες από 600 κλήσεις για βοήθεια σε σπίτια και καταστήματα και να απεγκλωβίσουν μέχρι αργά χθες το βράδυ 86 άτομα από οχήματα και οικήματα αποτυπώνει το μέγεθος της ζημιάς.

Οι πρώτες εκτιμήσεις λένε ότι συνολικά περισσότερα από 500 σπίτια και καταστήματα υπέστησαν ζημιές, πολλά εκ των οποίων καταστράφηκαν ολοσχερώς από τα ορμητικά νερά.  

Κλείνουν σχολεία για λόγους ασφαλείας

Έκτακτα μέτρα λαμβάνει ο δήμος Αθηναίων λόγω των επικείμενων έκτακτων καιρικών φαινομένων, θέτοντας σε ετοιμότητα όλο τον μηχανισμό του. Στο πλαίσιο αυτών, προληπτικά, για την ασφάλεια των μαθητών, δεν θα λειτουργήσουν αύριο 20 σχολεία που βρίσκονται κοντά σε ρέματα στις περιοχές Ακαδημία Πλάτωνος, Σεπόλια, Γκύζη και Άνω Κυψέλη. Πιο συγκεκριμένα, δεν θα λειτουργήσουν τα εξής δημοτικά σχολεία της Αθήνας: 105ο, 102ο, 134ο, 29ο, 172ο, 14ο, 36ο, 56ο, 66ο, 60ό, 162ο και 58ο. Επίσης, δεν θα λειτουργήσουν το Μουσικό Γυμνάσιο Αθηνών, το 3ο και το 9ο ΕΠΑΛ, το 66ο Γυμνάσιο Αθηνών, το 38ο Γυμνάσιο και 38ο ΓΕΛ, το 23ο και 24ο Γυμνάσιο, το 23ο ΓΕΛ, το 39ο Γυμνάσιο, το 39ο ΓΕΛ, καθώς και το 72ο Γυμνάσιο.