Τα εγκαίνια της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας εκθέσεως «Εικονογραφώντας το Έπος του ’40» πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών στο Ναύπλιο, που – ως γνωστόν – αποτελεί το κτίριο όπου στεγάστηκε η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, αμέσως μετά τη συγκρότησή της στις 21 Δεκεμβρίου 1828, μετά από σχετική απόφαση του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια.

Σε αυτόν τον ιστορικό χώρο πραγματοποιήθηκε η τελετή των εγκαινίων της εκθέσεως παρουσία τού υπαρχηγoύ ΓΕΕΘΑ αντιστρατήγου Κωνσταντίνου Φλώρου, τού Περιφερειάρχου Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, του προέδρου αντιναυάρχου ε.α. Αθανασίου Παναγόπουλου και μελών τού ΔΣ του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, του διοικητού του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Μηχανικού (ΚΕΜΧ) Ναυπλίου συνταγματάρχου (ΜΧ) Ευαγγέλου Δημητρέλη, των αντιπεριφερειαρχών Τάσσου Χειβιδοπούλου και Ελένης Παναγιωτοπούλου, του δημάρχου Ναυπλιέων Δημητρίου Κωστούρου και πλήθος κόσμου.

Την ζωγραφική τέχνη επέλεξαν ως μέσο, οι σπουδαίοι καλλιτέχνες, όπως ο ζωγράφος Αλέξανδρος Αλεξανδράκης (1913-1968) και ο ζωγράφος, γελοιογράφος, σκιτσογράφος, εικονογράφος, δημοσιογράφος και σκηνοθέτης Σταμάτης Πολενάκης (1908-1997), για να αποτυπώσουν την ιστορική μνήμη του Ελληνοϊταλικού πολέμου, είτε σχεδιάζοντας μέσα στην καρδιά του Αλβανικού μετώπου την πολεμική σύγκρουση (Αλεξανδράκης), είτε γελοιογραφώντας και διακωμωδώντας την εισβολή από τη Σίφνο ο Πολενάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των έργων της εκθέσεως ανήκει στην πλούσια (και πολύτιμη) συλλογή του Πολεμικού Μουσείου.