Ένα 24ωρο προτού αρχίσουν οι τριήμερες εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου, οι αντιεξουσιαστές έφτασαν στο σημείο να ζητούν… βοήθεια από τους κατοίκους των Εξαρχείων ώστε οι μπαχαλάκηδες να μπορούν, μεταξύ άλλων, να κρυφτούν μετά τα επεισόδια με αστυνομικούς ή ακόμα και να τους «βομβαρδίζουν» με αντικείμενα από τις ταράτσες της γειτονιάς. Κείμενο -με τη μορφή επιστολής προς τους Εξαρχειώτες- είδε το φως της δημοσιότητας σε σάιτ του αντιεξουσιαστικού χώρου.

«Μπορείς κι εσύ: Να ανοίξεις την πόρτα της πολυκατοικίας ή και του σπιτιού σου σε αυτούς που καταδιώκονται από τους μπάτσους. Να δώσεις πρόσβαση στην ταράτσα, για τους διαδηλωτές. Να πετάξεις μια (άδεια) γλάστρα από το μπαλκόνι. Να βγάλεις έναν κουβά με νερό για την εξουδετέρωση των χημικών» αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Την ίδια στιγμή που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι φέτος θα βρεθεί επί ποδός μεγαλύτερος αριθμός αστυνομικών (κάθε χρόνο «επιστρατεύονται» περίπου 7.000 αστυνομικοί), ενώ θα υπάρξουν και «ομάδες προελέγχου», κυρίως στο μετρό, οι αντιεξουσιαστές δίνουν οδηγίες (!) στους κατοίκους για το πώς θα «περιθάλψουν» κουκουλοφόρους ή πώς θα συμμετέχουν και οι ίδιοι σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

«Να προσφέρεις νερό, διάλυμα malox ή riopan στους πληγέντες από τα χημικά. Να προσφέρεις πρώτες βοήθειες» αναφέρουν στο ίδιο κείμενο, που είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση των συνδικαλιστών της αστυνομίας για την ειρηνική συγκέντρωση στην πλατεία Εξαρχείων.

Τώρα, οι αντιεξουσιαστές ζητούν από τους κατοίκους να συμβάλουν «σε συγκέντρωση πυρομαχικών και ανέγερση οδοφραγμάτων. Να βιντεοσκοπήσεις τη δράση των κατοχικών μονάδων και να δημοσιοποιήσεις τις βαρβαρότητές τους (χωρίς να φαίνονται πρόσωπα διαδηλωτών). Να εναντιωθείς σε προσαγωγές-συλλήψεις και να παρατηρείς την καθημερινή κίνηση της αστυνομίας και να μοιράζεσαι τις πληροφορίες με τους συναγωνιστές».

Η ανησυχία των επιτελών της ΕΛΑΣ είναι διάχυτη, ενώ κομβικό είναι και το ερώτημα εάν μέχρι το πρωί της Τετάρτης θα έχουν αποχωρήσει από το κτίριο Γκίνη του Πολυτεχνείου τα άτομα που έχουν προχωρήσει σε κατάληψη για εκδήλωση με τίτλο «Φεστιβάλ εξέγερσης». Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, οι καταληψίες έχουν προμηθευθεί φαγητά και υπνόσακους. Η ΕΛΑΣ θεωρεί ότι είναι βασικό να έχει αδειάσει το κτίριο όταν θα κλείσουν οι πόρτες για την πορεία (διμοιρίες θα το κυκλώσουν άμεσα) προκειμένου να μη χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο μπαχαλάκηδων.

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», 14/11/2017