Με το σκεπτικό ότι είναι αμετανόητος ο Δημήτρης Κουφοντίνας για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει, το συμβούλιο στην προηγούμενη απόφασή του κατά την εξέταση του αιτήματός του για άδεια απέρριψε το αίτημα. Θυμίζουμε εδώ ότι ο θεσμός της άδειας οφείλει εκ του νόμου να μη σχετίζεται με το αδίκημα αλλά με τη συμπεριφορά, τον χρόνο ποινής που έχει εκτίσει και την εκτίμηση του συμβουλίου για το αν ο κρατούμενος θα κάνει ορθή χρήση της άδειας.

Στην αιτιολογία τους οι δικαστές επισημαίνουν το «συνειδησιακό του υπόβαθρο», και επαναφέρουν την άποψη περί κινδύνου φυγής λόγω μεγάλου υπολοίπου κράτησης.  

Ειδικότερα, το σκεπτικό αναφέρει:

«Κρίνεται ότι κατά τον χρόνο κράτησης ουδόλως διαφοροποιήθηκε το συνειδησιακό υπόβαθρο που ώθησε τον κρατούμενο στην τέλεση των προαναφερθέντων παράνομων πράξεων και δεν έχει μεταμεληθεί, αφού εξακολουθεί να αναφέρεται σε πολιτική και όχι ποινική ευθύνη.  

Εξ αυτού, κρίνεται ότι η χορήγηση σ' αυτόν τακτικής αδείας απουσίας δεν πρόκειται να συμβάλει στην προσωπική και κοινωνική του εξέλιξη. Συνεπώς το παρόν συμβούλιο, βασιζόμενο στην εκτίμηση της προσωπικότητας και της τρέχουσας διαγωγής του κρατουμένου, κρίνει ότι δεν συντρέχουν λόγοι που να δικαιολογούν την προσδοκία ότι ο κρατούμενος δεν θα κάνει κακή χρήση της άδειας.

Επισημαίνεται επιπλέον ότι το υπόλοιπο της επιβληθείσας ποινής είναι μεγάλο, γεγονός που ενισχύει την κρίση του συμβουλίου τούτου περί ύπαρξης κίνδυνου φυγής κατά τη διάρκεια της αδείας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δημήτρης Καμμένος στα parapolitika.gr: Δεν έπρεπε να πάρει άδεια ο Κουφοντίνας