Εικοσαμελές κύκλωμα πλαστογραφίας εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με τη Europol.

Το κύκλωμα φέρεται να τροφοδοτούσε με πλαστά έγγραφα αλλοδαπούς κυρίως με σκοπό να περνάνε νομίμως στην Ευρώπη.

Μεταξύ άλλων εξέδιδαν πλαστά διαβατήρια, ταυτότητες, διπλώματα, πιστοποιητικά βάφτισης γέννησης, τραπεζικές κάρτες, πιστοποιητικά υγείας και σφραγίδες Σένγκεν με τις οποίες οι πελάτες τους απέφευγαν τους διασυνοριακούς ελέγχους.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχουν τροφοδοτήσει με τέτοια έγγραφα και τζιχαντιστές άφησε ο διοικητής της Ασφάλειας, Χρήστος Παπαζαφείρης, κατά τη συνέντευξη τύπου για την εξάρθρωση του κυκλώματος πλαστών εγγράφων, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν προς ώρας τουλάχιστον αποδείξεις για κάτι τέτοιο.

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει εντοπίσει και τα τέσσερα εργαστήριά την ομάδας κι έχει ταυτοποιήσει 4 άνδρες αλβανικής καταγωγής ως τους αρχηγούς της οργάνωσης.

Η επικοινωνία με τους πελάτες γινόταν ηλεκτρονικά, κυρίως μέσω Facebook, και ακολουθούσε κατ'ιδίαν συνάντηση ή συνομιλία με τον υποψήφιο πελάτη. Η αποστολή των εγγράφων γινόταν με κούριερ. Είχαν πελάτες και στο εξωτερικό.

Το κόστος κάθε πλαστού εγγράφου κυμαινόταν από 400 ως 5000 ευρώ και το κύκλωμα εκτελούσε κατά μέσο όρο 3000 παραγγελίες το μήνα.