Ξεκίνησε η διεθνής διακλαδική άσκηση «Μέδουσα – 5» μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και Αιγύπτου, η οποία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις, την πρώτη «εν όρμω», στο ναύσταθμο Κρήτης, και τη δεύτερη «εν πλω», στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Νοτίου και Νοτιοανατολικού Αιγαίου. Μία άσκηση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών και θα ολοκληρωθεί στις 4 Νοεμβρίου.

Στην προαναφερθείσα εκπαιδευτική δραστηριότητα, που είναι ενδεικτική των εξαιρετικών διμερών στρατιωτικών σχέσεων, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν με τρεις φρεγάτες, δύο πυραυλακάτους, μία κανονιοφόρο, ένα υποβρύχιο, ένα αρματαγωγό από πλευράς του Πολεμικού μας Ναυτικού, οκτώ μαχητικά αεροσκάφη F-16C/D, ένα αεροσκάφος ΕΜΒ-145H ΑΣΕΠΕ («ιπτάμενο ραντάρ»), ένα ελικόπτερο Super Puma, από πλευράς της Πολεμικής Αεροπορίας, τέσσερα ελικόπτερα CH-47D/SD Chinook, τέσσερα επιθετικά ελικόπτερα AH-64A/DHA καθώς και προσωπικό μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων από πλευράς του Στρατού Ξηράς.

Από πλευράς των Αιγυπτιακών ΕΔ, αυτές συμμετέχουν με ένα ελικοπτεροφόρο, μία φρεγάτα, δύο πυραυλακάτους, ένα υποβρύχιο, έξι μαχητικά αεροσκάφη F-16, δύο αεροσκάφη C-130, ένα αεροσκάφος AWACS τύπου Ε2-C Hawkeye, καθώς και προσωπικό μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων και τεχνικής υποστηρίξεως.
Συμφώνως με το ΓΕΕΘΑ, «σκοπός της ασκήσεως είναι η περαιτέρω προαγωγή της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών σε θέματα θαλάσσιας ασφαλείας και σε επιχειρήσεις δυνάμεων σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών».

Τα αιγυπτιακά πολεμικά πλοία θα ελλιμενισθούν στη Σούδα και τα αιγυπτιακά μαχητικά αεροσκάφη θα μετασταθμεύσουν στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση της Σούδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην άσκηση «Μέδουσα-5» θα συμμετάσχουν παρατηρητές από την Κύπρο, Ιταλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις ΗΠΑ.