Στις 22 Οκτωβρίου 1917 (παλαιό ημερολόγιο) οι μπολσεβίκοι πραγματοποιούν ογκώδη συγκέντρωση στην Αγία Πετρούπολη χωρίς την παρουσία των ηγετών τους (Λένιν, Καμένεφ, Τρότσκι, Ζινόβιεφ κ.λπ.). Ο προσωρινός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Κερένσκι, έχοντας προσηλωθεί τόσο πολύ στον πόλεμο με τους Γερμανούς, δεν κατάφερε να διαχειριστεί το εσωτερικό μέτωπο που δυνάμωνε ολοένα και περισσότερο.

Εκείνη τη μέρα η ιαχή «όλη η εξουσία στα Σοβιέτ» απλώνονταν στα περισσότερα μεγάλα αστικά κέντρα της Ρωσίας από τους συντονισμένους μπολσεβίκους, αν και ο λαός ενδιαφέρονταν μόνον για το πώς θα αντιμετωπίσει την πείνα και τον λιμό που είχαν ενσκήψει στη χώρα μετά από τρία χρόνια πολέμου. Για τους κουμουνιστές η 22α Οκτωβρίου αποτελεί ημερομηνία-χνάρι στη ρωσική επανάσταση. Κι απ' αυτήν τη σκοπιά λοιπόν η χθεσινή εκδρομή των Συριζαίων στη Μακρόνησο, το ορόσημο της αριστεράς του σπαραγμού, ειδώθηκε με εχθρικό βλέμμα από την πλευρά του ΚΚΕ.

Άλλωστε οι περισσότεροι (Φίλης, Σκουρλέτης, Κατρούγκαλος κ.λπ.) που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις είτε δεν είχαν προλάβει τις διασπάσεις του ’60, εντασσόμενοι απευθείας στην ανανεωτική αριστερά, είτε προέρχονταν από άλλα κόμματα. Κι όλα αυτά συνέβησαν λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο και τη διαμονή του στην προεδρική κατοικία. Η σύγχυση στο εκλογικό ακροατήριο δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο το στοιχείο (σ.σ. ή μήπως στοιχειό) του αμοραλισμού που τρυπάει σιγά-σιγά στις φλέβες του πολιτικού συστήματος, διαμορφώνοντας ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης, πολύ πιο ψεύτικο και ύποπτο από τα συνηθισμένα της Μεταπολίτευσης. Οι μενσεβίκοι, οι ναροντνικοί και οι Κοζάκοι στα 100χρονα της επανάστασης παίρνουν τα σκήπτρα από τους μπολσεβίκους; Αν τα πράγματα δεν ήταν τόσο τραγικά με τις θηλιές των μνημονίων να πνίγουν τα νοικοκυριά, τότε η χθεσινή κωμωδία στη Μακρόνησο θα ελάμβανε περίοπτη θέση στο χρονολόγιο της επικαιρότητας.