Αντιμέτωποι με κατάσχεση του τραπεζικού τους λογαριασμού ή και δέσμευση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες για απλήρωτες κλήσεις στους δήμους της χώρας.

Οι δήμοι έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν τις πρακτικές της κυβέρνησης προκειμένου να εισπράξουν χρήματα από απλήρωτες κλήσεις, δεσμεύοντας ΑΦΜ και κάνοντας κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς για ποσά άνω των 1.500 ευρώ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου» σε ρεπορτάζ του Γιώργου Μανουσάκη, τα χρέη φυσικών και νομικών προσώπων προς τους δήμους της χώρας φτάνουν το μισό δισ. ευρώ, ενώ μόνο για τις κλήσεις στην Αθήνα το ποσό ανέρχεται στα 70.000.000 ευρώ.

Το καλοκαίρι η κυβέρνηση ψήφισε σχετική ρύθμιση ανάλογη με των «100 δόσεων», ώστε ο κάθε πολίτης ή επιχείρηση να μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη προς τους δήμους με δόσεις που φτάνουν τις 100, χωρίς πολλά πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Ωστόσο, οι δήμοι, επειδή δεν έχουν την πλήρη εικόνα των οφειλετών τους, πολλές φορές τα ειδοποιητήρια επικείμενων κατασχέσεων τα στέλνουν σε λάθος διευθύνσεις, με αποτέλεσμα οι πολίτες να ενημερώνονται για το πρόβλημα αφού τους έχει γίνει το «πάγωμα» του ΑΦΜ ή αφού τους έχουν κατασχέσει χρήματα από τον τραπεζικό τους λογαριασμό.