Για την ανάγκη εγκαθιδρύσεως μιας νέας εθνικής στρατηγικής με βασικό άξονα τη θάλασσα και την εξωστρέφεια που να αποτελεί ουσιαστικώς τα νέα «ξύλινα τείχη» της Ελλάδος, διατύπωσε ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, κατά την εναρκτήριο ομιλία του της ημερίδος με θέμα «Το Τρισχιλιετές Μέγα της Θαλάσσης Κράτος», που πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, που διοργανώθηκαν από το Πολεμικό Ναυτικό, με την ευκαιρία του κατάπλου και της παραμονής του «θωρηκτού» («ευδρόμου» στην πραγματικότητα) «Γ. ΑΒΕΡΩΦ», στο λιμένα της Θεσσαλονίκης.

«Η πορεία της Ελλάδας ήταν, είναι και θα παραμείνει άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία του Πολεμικού Ναυτικού. Στην εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο που διέρχεται η Πατρίδα απαιτείται όσο ποτέ άλλοτε κατά τις τελευταίες δεκαετίες, να διατηρήσουμε το Στόλο αξιόμαχο. Με οιοδήποτε κόστος απαιτηθεί να καταβληθεί είτε προσωπικό είτε συλλογικό, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες και μελλοντικές απειλές και προκλήσεις ασφαλείας τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο συνεισφέροντας με ουσιαστικό τρόπο στην προβολή της στρατηγικής αξίας της χώρας, καθιστώντας την αξιόπιστο συνομιλητή και εταίρο» Και πρόσθεσε: «Μια νέα εθνική στρατηγική με βασικό άξονα τη θάλασσα και την εξωστρέφεια, μοιάζει να αποτελεί τα νέα «ξύλινα τείχη», που θα διασφαλίσουν την ευοίωνη προοπτική της πατρίδας μας».

Ο αρχηγός, τις απογευματινές ώρες, υποδέχθηκε και ξενάγησε, στο Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ», τις επίσημες τοπικές αρχές, τους τοπικούς φορείς και τους χορηγούς οι οποίοι συνεισέφεραν στην υλοποίηση της μεθορμίσεως του πλοίου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.