Απορριπτική είναι η απόφαση του δικαστηρίου για την αίτηση της αναστολής της αποφυλάκισης της Ηριάννας, η οποία συζητήθηκε σήμερα μαζί με την αίτηση αναστολής της αποφυλακισης του Περικλή – η οποία επίσης απορρίφθηκε – στο Πενταμελές Εφετείο Αναστολών.

Nωρίτερα αρνητική ήταν και η εισήγηση του εισαγγελέα τόσο για την Ηριάννα όσο και για τον Περικλή.

Στην περίπτωση της Ηριάννας, ο εισαγγελέας υποστηρίζει πως «δεν αποδεικνύεται υπέρμετρη ή ανεπανόρθωτη βλάβη», ενώ σε εκείνη του Περικλή πως «δεν αποδεικνύεται υπέρμετρη ή ανεπανόρθωτη βλάβη» και ότι «δεν διαφοροποιείται η κρίση με την οποία απορρίφθηκε η προηγούμενη αίτηση του κατηγορουμένου. Δεν απεδείχθη καμία επιδείνωση της υγείας του» επισήμανε ο εισαγγελέας της έδρας. 

Ένταση στην δικαστική αίθουσα

Με το άκουσμα της απόφασης δημιουργήθηκε ένταση. Αλληλέγγυοι πέταξαν μπουκάλια με νερό στην έδρα του δικαστηρίου, και  παρενέβησαν τα ΜΑΤ. Τα πνεύματα οξύνθηκαν για μερικά λεπτά, μέχρι να εκκενωθεί η αίθουσα.

Η κατάθεση της Ηριάννας

Στις επιπτώσεις που έχει στην πανεπιστημιακή της καριέρα και στη βλάβη που θα προκαλέσει η παραμονή της στη φυλακή για αδίκημα μάλιστα που δεν έχει διαπράξει αναφέρθηκε η Ηριάννα στο Πενταμελές Εφετείο που έκρινε τη δεύτερη αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής της όπως και την αντίστοιχη αίτηση του συγκατηγορουμένου της.

«Bρίσκομαι στη φυλακή από την 1η Ιούνη, γνωρίζω τι έχω κάνει και τι δεν έχω κάνει και γι' αυτά που δεν έχω κάνει τιμωρούμαι και χάνω τα καλυτέρα πράγματα της ζωής μου... Με έκριναν ένοχη με μοναδικό επιχείρημα μια συνάντηση στο σπίτι του συντρόφου μου, που είχε κριθεί από δικαστήριο ως μια φιλική επίσκεψη και γι' αυτό αθωώθηκε ο σύντροφός μου», είπε η κατηγορούμενη, η οποία προσπάθησε να εξηγήσει στο δικαστήριο τη βλάβη που θα υποστεί αν παραμείνει στη φυλακή.

«Όσο χάνω εμπειρία και εργασία, οι συνάδελφοί μου προχωράνε. Αυτό σημαίνει πως σε πέντε μήνες, σε ένα χρόνο, δεν θα μπορώ να εργάζομαι στο πανεπιστήμιο και ενώ είμαι σίγουρη ότι στο Εφετείο θα αθωωθώ, ως τότε θα έχουν χαθεί τα αποτελέσματα των κόπων μου», ανέφερε.

«Πριν έξι χρόνια επέλεξα ένα δύσκολο δρόμο να κάνω το πανεπιστήμιο χώρο εργασίας. Το κατάφερα πριν δύο χρόνια, αλλά αυτός ο χώρος είναι πολύ ανταγωνιστικός. Δούλεψα πάρα πολύ για να ξεκινήσω να κατακτώ αυτό τον χώρο και τα κατάφερα. Άρχισα να επεκτείνω τις δραστηριότητές μου για να παραμείνω εκεί και ήμουν σε μία συνεχη κίνηση. Ξαφνικά έγινα επικίνδυνη και καταστρέφονται όλα όσα έχω κάνει. Αύριο κινδυνεύω να χάσω την ευκαιρία μου να συμμετέχω σε ένα πρόγραμμα εξ αποστάσεως», συνέχισε

Στην κατάθεσή τους, ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών δύο καθηγήτριες Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που επιβλέπουν τη διδακτορική διατριβή της 29χρονης, υποστήριξαν ότι η εργασία της Ηριάννας ξεκίνησε με πολύ καλές προοπτικές, αλλά διεκόπη στο αρχικό στάδιο.

Η καταδίκη 

Η διδακτορική φοιτήτρια στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κρατούμενη στις φυλακές Ελαιώνα, καταδικάστηκε στις αρχές Ιουνίου από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε κατά συγχώνευση ποινή 13 ετών, καθώς το δικαστήριο αποδέχθηκε τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί εις βάρος της, με μοναδικά στοιχεία την σχέση της με τον Κ. Παπαδόπουλο -που είχε κατηγορηθεί για την ίδια πράξη, αλλά αθωώθηκε ομόφωνα- και ένα μέρος δακτυλικού αποτυπώματος, που «ταυτοποιήθηκε» με το δικό της σε γεμιστήρα ενός όπλου που είχε βρεθεί στην Πανεπιστημιούπολη. 

Αντίστοιχη ποινή, για αντίστοιχες κατηγορίες, έχει επιβληθεί και στον 33χρονο συγκατηγορούμενό της, Περικλή Μ., ο οποίος συγκατοικούσε με τον σύντροφο της Ηριάννας.