Σε κρίσιμη καμπή οδηγούνται οι έρευνες για τις συνθήκες της δολοφονίας του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου και την ταυτότητα των εκτελεστών του. Μέχρι στιγμής δεν έχει σταλεί σήμα για την ταυτότητα των αλλοδαπών -κατά πάσα πιθανότητα- δραστών στους συνοριακούς σταθμούς, τα λιμάνια ή τα αεροδρόμια παρά μόνο μια γενικόλογη αναφορά για τον σωματότυπο τους.

Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι παραμένουν στην Ελλάδα, παρά μόνον ακούγονται διάφορα σενάρια για τον ή τους εντολείς τους. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα parapolitika.gr, ο αυτόπτης μάρτυρας, συνεργάτης του αδικοχαμένου ποινικολόγου, έχει κληθεί να δώσει νέα κατάθεση, αφού από τις κάμερες δεν προκύπτουν ιδιαίτερα ευρήματα.

Έμπειροι αξιωματικοί του Ανθρωποκτονιών χαρακτηρίζουν την υπόθεση σκοτεινή, έχοντας ενημερώσει σχετικά την ηγεσία της ΕΛΑΣ, η οποία με τη σειρά της αποφάσισε την ενίσχυση ορισμένων μέτρων προστασίας γύρω από «κινητούς και σταθερούς στόχους».

Κατά μία πιθανότητα οι εκτελεστές δεν έχουν «μεγάλο φάκελο» ούτε στην Ελλάδα ούτε στις χώρες καταγωγής τους και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να διασταυρωθούν τα στοιχεία τους, αν όντως εισήλθαν στην επικράτεια με τα πραγματικά τους ονόματα. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι αναζητείται ο εντολέας τους μεταξύ των βαρυποινιτών, ο οποίος ενήργησε ως μεσάζοντας του ηθικού αυτουργού για την εκτέλεση του «συμβολαίου εκφοβισμού» του Ζαφειρόπουλου.

Ιατροδικαστικές πηγές και έγκριτοι ποινικολόγοι υποστηρίζουν σε κάθε περίπτωση ότι ο Μιχάλης δεν δίστασε όταν τον σημάδεψαν με όπλο και κινήθηκε για να αποφύγει τον δολοφόνο του, με αποτέλεσμα η σφαίρα να τον βρει κοντά στην καρδιά και να του κόψει το νήμα της ζωής.