Καζάνι που βράζει θυμίζει ακόμα μία φορά η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις που εκδηλώνονται μέσω του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου, με εφαρμογή μάλιστα -εφόσον τελικά ψηφιστεί- ακόμα και σε 15χρονους. Το κλίμα στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας αυτή την εβδομάδα ήταν ιδιαίτερα βαρύ και στο παρασκήνιο μια σειρά από εξέχοντες μητροπολίτες δεν έκρυβαν έως και την οργή τους για τις «νεωτεριστικές προσεγγίσεις που αντιστρατεύονται τις σχέσεις της Εκκλησίας με το έθνος». Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος, με έμμεσο, αλλά σαφή τρόπο, αναφέρθηκε στον επίμαχο νόμο που έρχεται στη Βουλή τη Δευτέρα, είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος αλλά ταυτόχρονα νηφάλιος, όπως επιβάλλει η θέση του.

Ωστόσο, το μήνυμα που στέλνει στην κυβέρνηση μέσω συνεργατών του που συνομίλησαν με τα «Π» είναι σαφές και με συγκεκριμένους αποδέκτες. «Πρέπει να προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού τις σχέσεις της Εκκλησίας μας με το έθνος», λέει ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ταυτόχρονα, με ψυχραιμία αντιμετωπίζει τα δεδομένα που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα, καθώς, όπως λένε συνομιλητές του, εκ της θέσεώς του οφείλει να κρατά ισορροπίες με την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα και να μην εκθέτει την Εκκλησία σε «πολεμικές αντιπαραθέσεις».

Την ίδια ώρα, πάντως, στην Ιεραρχία το σύνολο των συνοδικών αντιμετωπίζει την κατάσταση που διαμορφώνεται είτε με προβληματισμό και ανησυχία είτε με θλίψη και πίκρα, αλλά και ένα μεγάλο μέρος της με οργή που εκφράζεται ήδη από ορισμένους. Δεν είναι μόνο η νομοθετική πρωτοβουλία για την ταυτότητα φύλου που έχει δημιουργήσει μεγάλη ένταση σε δεκάδες μητροπολίτες. Παράλληλα, υπάρχει η δημόσια συζήτηση που έχει γίνει το προηγούμενο διάστημα και στην οποία ακούστηκαν από πρόσωπα τα οποία κινούνται στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ απόψεις υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων αλλά και για το δικαίωμα τεκνοθεσίας για ομόφυλα ζευγάρια.

«Όλα αυτά είναι παιχνιδίσματα. Εφευρήματα είναι. Η Εκκλησία έχει τις δικές της θέσεις. Η πατρίδα μας έχει τις παραδόσεις της, έχει την οικογένεια. Όλα τα άλλα είναι εφευρήματα για να σκορπάμε την ώρα μας και τον χρόνο μας», ήταν τα λόγια του αρχιεπισκόπου όταν ρωτήθηκε στο περιθώριο του αγιασμού στη Βουλή για το θέμα της ταυτότητας φύλου, ενώ στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση αναφέρθηκε με τρόπο απόλυτα αντιληπτό στο θέμα των σχέσεων Εκκλησίας και κράτους. Ενόψει και της συζήτησης που θα ξεκινήσει για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, είπε με νόημα πως θέλει «ειλικρίνεια, αμεσότητα, αλληλοεμπιστοσύνη στις σχέσεις Εκκλησίας - πολιτείας. Να μην ασχολούμεθα με τα μικρά και τις γκρίνιες. Να δούμε τα προβλήματα πιο καθαρά, πιο ψηλά και πιο μακριά».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Πολύ πιο αιχμηρές πάντως υπήρξαν οι συζητήσεις που έγιναν μεταξύ μητροπολιτών στη Μονή Πετράκη τις προηγούμενες ημέρες. Ανάμεσα στους επιφανείς ιεράρχες οι οποίοι δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους ήταν οι μητροπολίτες Πειραιώς Σεραφείμ, Θεσσαλονίκης Άνθιμος, Φθιώτιδος Νικόλαος, Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος, Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς, Σύρου Δωρόθεος, Καρυστίας και Σκύρου Σεραφείμ, Κονίτσης Ανδρέας, Πατρών Χρυσόστομος, Αιγιαλείας Αμβρόσιος κ.ά.

Σε δεύτερο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό πλάνο υπάρχει για αρκετούς ιεράρχες μία σειρά και από άλλα ζητήματα, τα οποία έχουν προκύψει το προηγούμενο διάστημα, όπως οι συζητήσεις για το μάθημα των θρησκευτικών και την υποχρεωτικότητά του, αλλά και θέματα που αφορούν την προσευχή στα σχολεία. Συγκεκριμένοι μητροπολίτες δεν λησμονούν ότι στο αρχικό προεδρικό διάταγμα που είχε σταλεί από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου προς υπογραφή υπήρχε η κατάργηση της πρωινής προσευχής και τελικά χρειάστηκε η παρέμβαση του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου ώστε να αποσυρθεί, αφού προηγουμένως είχαν γίνει οι σχετικές παρατηρήσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το αξιοπερίεργο, για όσους γνωρίζουν τις σχέσεις του αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό, είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει το τελευταίο διάστημα να μην ασχολείται τόσο με το να διατηρήσει τις ισορροπίες που είχε πετύχει μεταξύ της κυβέρνησης και της Εκκλησίας χάρη κυρίως και στις προσπάθειες του αρχιεπισκόπου, ο οποίος απέφευγε συστηματικά να ρίχνει λάδι στη φωτιά που άναβαν κατά καιρούς πρωτοβουλίες και τοποθετήσεις υπουργών αλλά και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.