Με συνεχείς παραβιάσεις, παραβιάσεις, δύο εμπλοκές, αλλά και την παράνομη έκδοση νέας NAVTEX με την οποία «προειδοποιούν» την Αθήνα να μη συμπεριλάβει στη μεγάλη διακλαδική άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων «Παρμενίων 2017», που ξεκινά – ως γνωστόν – αύριο, συνεχίζει η Άγκυρα την τακτική των προκλήσεων στο Αιγαίο.

Πιο συγκεκριμένα σήμερα, συμφώνως με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγη ώρα από το ΓΕΕΘΑ, πέντε σχηματισμοί των δύο μαχητικών αεροσκαφών έκαστος, από τα οποία ΟΛΑ ήταν οπλισμένα, συνολικώς 10 μαχητικά F-16C/D, πραγματοποίησαν 10 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) στο FIR Αθηνών, καθώς και άλλες 20 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ) στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σημειώθηκαν και δύο εμπλοκές με τα μαχητικά αεροσκάφη ετοιμότητος της ελληνικής αεραμύνης που είχαν απογειωθεί για να τα αναχαιτίσουν από τα προκεχωρημένα αεροδρόμια του Αιγαίου, και αεροπορικές βάσεις στην ηπειρωτική χώρα. .

Επίσης σήμερα, η Άγκυρα, μέσω της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Τουρκικού Ναυτικού, με τη νέα «αγγελία προς ναυτιλομένους» (NAVTEX), που παρανόμως εξέδωσε, «προειδοποιούσε» ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συμπεριλάβει στα σενάρια της ασκήσεως «Παρμενίων 2017» επτά από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, καθώς αυτά είναι «αποστρατικοποιημένα» βάσει των ισχυουσών συνθηκών, όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι ερμηνεύοντας κατά το δοκούν και κατά το συμφέρον τους τις διεθνείς συνθήκες.

Άμεση ήταν και η ελληνική «απάντηση», μέσω της αρμόδιας Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού μας Ναυτικού, που εξέδωσε ακυρωτική anti-NAVTEX, με την οποία ενημέρωνε τους ναυτιλλομένους, ότι η προηγηθείσα τουρκική NAVTEX δεν έχει ισχύ, καθώς εκδόθηκε από αναρμόδια προς τούτο υπηρεσία.