Αύριο αναμένεται η απάντληση του φορτίου του «Αγία Ζώνη ΙΙ» ενώ σήμερα ξεκίνησε, απο το δεξαμενόπλοιο «Σύρος» η άντληση του φορτίου από την τελευταία δεξαμενή πετρελαίου, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Ναυτιλίας. 

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της απορρύπανσης των ακτών, ολόκληρη η ανακοίνωση αναλυτικά:  

«Μετά την αποψινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, η εικόνα που προκύπτει για την επιχείρηση απορρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου έως τώρα, έχει ως εξής:

Στη Σαλαμίνα δεν υφίσταται επιφανειακή ρύπανση. Συνεχίστηκε με εντατικούς ρυθμούς ο καθαρισμός των ακτών στην ευρύτερη περιοχή του όρμου Σεληνίων – Λιμνιώνα – Κυνοσούρας, με αντλίες υψηλής πίεσης και πλυστικά μηχανήματα, από προσωπικό εκατόν τριάντα πέντε (135) ατόμων ιδιωτικών εταιρειών. Επίσης δύτες στην περιοχή «ΘΕΑΤΡΑΚΙ» διενήργησαν έλεγχο και καθαρισμό του βυθού.

Στη θαλάσσια περιοχή Πειραϊκής δεν παρουσιάζεται θαλάσσια ρύπανση. Στο λιμανάκι της Αφροδίτης, συνεχίστηκαν και σήμερα οι εργασίες καθαρισμού με απορροφητικά υλικά, ενώ στη θαλάσσια λουτρική εγκατάσταση “ΦΡΕΑΤΤΥΔΑ”, πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός του αιγιαλού και της βραχώδους ακτογραμμής από συνεργείο ιδιωτικής εταιρείας πέντε (05) ατόμων.

Στη θαλάσσια περιοχή Παλαιού Φαλήρου η κατάσταση στις ακτές παρουσιάζεται σταθερά βελτιούμενη. Επιχείρησαν συνολικά τριάντα έξι (36) άτομα της αναδόχου εταιρείας, με πλυστικά και πιεστικά μηχανήματα, ενώ αναμένεται η εντατικοποίηση των εργασιών από ξηράς προκειμένου να ολοκληρωθεί σύντομα ο πλήρης καθαρισμός των ακτών της εν λόγω περιοχής.

Αναφορικά με τη θαλάσσια περιοχή του Αλίμου, στο Α’ και Β’ Αλίπεδο Αλίμου παρατηρείται σημαντική πρόοδος εργασιών, αφού συνεργείο δεκαοκτώ (18) ατόμων ιδιωτικής εταιρείας διενήργησαν εντατικές εργασίες καθαρισμού των ακτών. Μπροστά από τις παραλίες των Δήμων Αλίμου και Ελληνικού (και ειδικότερα της Παλιάς Φαντασίας, του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών, του ΕΛΚΕΘΕ, του Αγίου Κοσμά και του Αγίου Αλεξάνδρου), επιχείρησαν συνολικά τριάντα εννέα (39) άτομα ιδιωτικού συνεργείου με πιεστικά μηχανήματα, αντλίες και μπετονιέρα επεξεργασίας άμμου, ενώ η κατάσταση παρουσιάζεται πολύ βελτιωμένη.

Στη θαλάσσια περιοχή Γλυφάδας (1η-2η-3η-4η μαρίνα) όπου η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη, επιχείρησε συνεργείο με τρία (03) πλυστικά μηχανήματα, αποτελούμενο από τριάντα πέντε (35) άτομα της αναδόχου εταιρείας.

Στην εγκατάσταση “Αστέρας Γλυφάδας” η κατάσταση παρουσιάζει συνεχή βελτίωση. Επιχείρησε συνεργείο της αναδόχου εταιρείας, πραγματοποιήθηκαν εργασίες από έξι (06) πλυστικά μηχανήματα, ενώ επιχείρησε επίσης ένα σύστημα σάρωσης βυθού με τρεις (03) χειριστές του Πολυτεχνείου Χανίων και ένας (01) δύτης προς χαρτογράφηση του βυθού.

Στη θαλάσσια περιοχή Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Λαγονησίου δεν παρατηρείται θαλάσσια ρύπανση, ενώ στο ξενοδοχειακό συγκρότημα “ΑΣΤΕΡΑΣ” Βουλιαγμένης διενεργήθηκαν οι εργασίες καθαρισμού των ακτών από συνεργείο έξι (06) ατόμων ιδιωτικής εταιρείας.

Γνωρίζεται, επίσης, ότι σήμερα επιχειρούν τέσσερα (04) σκάφη απορρύπανσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, δύο (02) περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, έξι (06) ιδιωτικά σκάφη απορρύπανσης, καθώς και λοιπά σκάφη της αναδόχου εταιρείας.

Οι πρώτες ενδείξεις από τις μετρήσεις του ΕΛΚΕΘΕ, ο πρώτος κύκλος των οποίων άρχισε στις 18 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου, είναι πολύ ενθαρρυντικές.».