Έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανέλκυσης του βυθισμένου δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» . Σύμφωνα με πληροφορίες για την προετοιμασία της ανέλκυσης χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα περίπου δυο μηνών. Ακόμη σήμερα αναμένονταν δύτες στην περιοχή του όρμου Σεληνίων Σαλαμίνας, προκειμένου να πραγματοποιήσουν εργασίες αντιρρύπανσης και επιθεώρηση του βυθού με υποβρύχια μέσα, οι οποίοι και θα επιχειρούν καθ' όλη τη διάρκεια των εργασιών αντιρρύπανσης σε όποια θαλάσσια περιοχή απαιτηθεί.

Επιπλέον συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η διαδικασία απάντλησης των καυσίμων από το βυθισμένο πλοίο. Σημειώνεται ότι με βάση την ενημέρωση από τον Πλοίαρχο του δεξαμενοπλοίου “ΣΥΡΟΣ” που πραγματοποιεί την απάντληση του φορτίου από το βυθισμένο “ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ”, έχουν συνολικά απαντληθεί μέχρι στιγμής περίπου οκτακόσια ενενήντα κυβικά μέτρα (890m3) φορτίου.

Σχετικά με τις εργασίες απορρύπανσης σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος που εκδόθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης:

- Στη Σαλαμίνα δεν υφίσταται επιφανειακή ρύπανση και στην ευρύτερη περιοχή του όρμου Σεληνίων – Λιμνιώνα – Κυνοσούρας, συνεχίζεται εντατικός καθαρισμός των ακτών από 144 άτομα, προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών και εθελοντές, με επτά πλυστικά μηχανήματα, ενώ διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι από σκάφη Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. στις ανατολικές και νότιες ακτές της νήσου.

- Στη θαλάσσια περιοχή Πειραϊκής δεν παρουσιάζεται θαλάσσια ρύπανση. Στο λιμανάκι της Αφροδίτης, συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού με απορροφητικά υλικά, ενώ στη θαλάσσια λουτρική εγκατάσταση “ΦΡΕΑΤΤΥΔΑ”, πραγματοποιείται καθαρισμός του αιγιαλού και της βραχώδους ακτογραμμής από συνεργείο πέντε ατόμων της αναδόχου εταιρείας.
Στη θαλάσσια περιοχή Παλαιού Φαλήρου η κατάσταση παρουσιάζεται συνεχώς βελτιούμενη. Επιχειρούν συνολικά 22 άτομα της αναδόχου εταιρείας με δύο (02) πλυστικά μηχανήματα.

- Στη θαλάσσια περιοχή του Αλίμου, στο Α’ και Β’ Αλίπεδο Αλίμου επιχειρούν εννέα άτομα ιδιωτικής εταιρείας, τα οποία διενεργούν εργασίες καθαρισμού των ακτών με πιεστικό μηχάνημα. Έμπροσθεν παραλιών Παλιάς Φαντασίας, Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών, ΕΛΚΕΘΕ, Αγίου Κοσμά και Αγίου Αλεξάνδρου, δήμων Αλίμου – Ελληνικού, επιχειρούν συνολικά 40 άτομα ιδιωτικού συνεργείου με τρία πιεστικά μηχανήματα, ενώ η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερά βελτιούμενη.

- Στη θαλάσσια περιοχή Γλυφάδας (1η-2η-3η-4η μαρίνα) όπου η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη, επιχειρεί συνεργείο συνολικά 55 ατόμων, μεταξύ των οποίων άτομα της αναδόχου εταιρείας με πιεστικό μηχάνημα και εθελοντές.

- Στην εγκατάσταση “Αστέρας Γλυφάδας” η κατάσταση παρουσιάζει συνεχή βελτίωση. Επιχειρεί συνεργείο 29 ατόμων της αναδόχου εταιρείας, πραγματοποιούνται εργασίες από τέσσερα πλυστικά μηχανήματα και δύο αντλίες με χειριστές προσωπικό των συνεργείων, αλλά και ακόμα μία αντλία του Πολεμικού Ναυτικού με χειριστές στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. Παράλληλα αντιρρυπαντικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και της αναδόχου εταιρείας επιχειρούν προς έλεγχο της περιοχής.

- Στη θαλάσσια περιοχή Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Λαγονησίου δεν παρατηρείται θαλάσσια ρύπανση, ενώ στο ξενοδοχειακό συγκρότημα “ΑΣΤΕΡΑΣ” Βουλιαγμένης, συνεχίζουν οι εργασίες καθαρισμού των ακτών από έξι (06) άτομα της αναδόχου εταιρείας.

Επιπλέον «όλα τα αντιρρυπαντικά και τα περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος συνεχίζουν σε καθημερινή βάση την προσπάθεια αντιρρύπανσης. Παράλληλα αεροσκάφος του Λ.Σ., απογειώθηκε απογευματινές ώρες χθες, προς επιτήρηση της θαλάσσιας περιοχής Σαρωνικού, μεταξύ Σαρωνίδας – Λαγονησίου – Βουλιαγμένης – Γλυφάδας – Ελληνικού – Πειραιά – ν. Σαλαμίνας και ν. Αίγινας χωρίς να παρατηρηθεί θαλάσσια ρύπανση.»

Ακόμη ευρεία σύσκεψη για την εξέλιξη των εργασιών απορρύπανσης της θάλασσας και των ακτών του Σαρωνικού Κόλπου συγκάλεσε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής στο υπουργείο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων και καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθήνας, του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων (ΣΕΠΔΕΜ), του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Πολυτεχνείου Κρήτης, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Κέντρου Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση ο υπουργός, ενημέρωσε εκτενώς τους παρευρισκόμενους πανεπιστημιακούς και ερευνητικούς φορείς για την πορεία του έργου της απορρύπανσης και τους ζήτησε να συμβάλουν με προτάσεις που αφορούν τόσο στις επιστημονικές μεθόδους απορρύπανσης του βυθού και των ακτών όσο και στη συνεργασία τους με τις αρμόδιες για την προστασία του περιβάλλοντος υπηρεσίες του Υπουργείου.

Η σύσκεψη θα επαναληφθεί την Τρίτη 3 Οκτωβρίου, προκειμένου να εξετασθούν οι προτάσεις των φορέων.

Τέλος η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού διοργανώνει σήμερα στις 18.30 στην Πλατεία Κανάρη (Πασαλιμάνι) στον Πειραιά συγκέντρωση με αίτημα να ληφθούν άμεσα μέτρα για τον καθαρισμό του Σαρωνικού και για την αποζημίωση των πληγέντων.