Κόντρα στο εσωτερικό της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων έχει προκαλέσει η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων περιουσιακής που έχει καταληκτική ημερομηνία την 21η Οκτωβρίου 2017.

Τόσο η ΕΔΕ όσο και τέσσερις ακόμα δικαστικές ενώσεις έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης της σχετικής απόφασης των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες καθώς, όπως υποστήριζαν, «θα αναγκαστούν να διαβιβάσουν απόρρητα στοιχεία της περιουσιακής τους κατάστασης, εξόχως σημαντικά στοιχεία της προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής, σε μια επιτροπή η οποία απαρτίζεται από πρόσωπα που δεν πληρούν τα επιβεβλημένα -λόγω της ιδιότητας των δικαστικών λειτουργών- εχέγγυα προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας. Η δε επιτροπή που θα ελέγξει τις δηλώσεις πόθεν έσχες έχει συγκροτηθεί κατά τρόπο αντισυνταγματικό».

Ακόμη υποστήριζαν ότι με την ηλεκτρονική κατάθεση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης δεν διασφαλίζεται η προστασία των δικαστικών λειτουργών από τον κίνδυνο διαρροής και δημοσιοποίησης των προσωπικών δεδομένων τους, όπως είναι οι τραπεζικοί λογαριασμοί των ιδίων και των μελών των οικογενειών τους, των περιουσιακών τους στοιχείων κ.λπ.

Οι δικαστικές ενώσεις ζητούσαν επίσης την προσωρινή αναστολή μέχρι την έκδοση της σχετικής απόφασης. Η Επιτροπή Αναστολών του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Χώρας έκανε δεκτή την προσωρινή αναστολή για το φορολογικό έτος 2015.

Σήμερα, μέλη του Δ.Σ. της ΕΔΕ στρέφονται κατά του προεδρείου, κάνοντας λόγο για «ολιγωρία και απώλεια κεκτημένων».

Σε δελτίο Τύπου η Εφέτης κα Μαργαρίτα Στενιώτη και ο Πρόεδρος Πρωτοδικών κ. Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης αναφέρουν ότι «επανειλημμένα και μάλιστα εγγράφως είχαμε επισημάνει προς το προεδρείο της ΕΔΕ την αναγκαιότητα υποβολής αιτήματος περί παράτασης της προθεσμίας "πόθεν έσχες" εν αναμονή της έκδοσης σχετικής δικαστικής απόφασης και της ύπαρξης προσωρινής αναστολής μόνο για το φορολογικό έτος 2015. Στις επισημάνσεις μας αυτές η επίσημη τοποθέτηση του προεδρείου της ΕΔΕ, που παραβλέπει προφανώς ότι τους τελευταίους 15 μήνες ασκεί διοίκηση και είναι απολύτως υπεύθυνο για την απώλεια κεκτημένων, ήταν ότι παραπληροφορούμε τους συναδέλφους. Τις ανησυχίες μας και αιτιάσεις μας επιβεβαίωσε σχετικό έγγραφο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, που ορίζει ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης την 21-10-2017».

Τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ζητούν την άμεση κατάθεση αίτησης αναστολής της υποβολής «πόθεν έσχες» με αίτημα προσωρινής διαταγής για τη χρήση 2016, «που έπρεπε από καιρό να έχει ήδη κατατεθεί», όπως υποστηρίζουν, αλλά και την υποβολή αιτήματος στην αρμόδια Αρχή περί παράτασης της προθεσμίας υποβολής «πόθεν έσχες» τόσο για το έτος 2016 (χρήση 2015) όσο και για το έτος 2017 (χρήση 2016).

Το προεδρείο της ΕΔΕ απο την πλευρά του εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί όλους τους συναδέλφους «να προβούν από τώρα σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες ώστε αφενός να πληροφορηθούν από τις τράπεζες τα υπόλοιπα των τραπεζικών τους λογαριασμών στις 31-12-2015 και 31-12-2016 και αφετέρου να συγκεντρώσουν τα αντίγραφα των φορολογικών δηλώσεων (Ε1) των ετών 2017 και 2016 και όσα άλλα έγγραφα ήταν κατά το παρελθόν αναγκαία για την υποβολή των δηλώσεων, ανεξάρτητα του τρόπου υποβολής που θα υποδείξει η απόφαση».