Ολοκληρώθηκε η τριήμερης διάρκειας επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (CEUMC), στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, κατόπιν σχετικής προσκλήσεως του ισπανού αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγού Fernando Alejandre Martinez.

Η Ισπανία είναι μία χώρα-μέλος της ΕΕ κομβικής σημασίας για το στρατιωτικό σκέλος αυτής, καθώς διαθέτει τις περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις για τις εν εξελίξει στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ενώσεως.

Στη διάρκεια της επισκέψεως του στρατηγού Κωσταράκου στην Ισπανία, έγινε δεκτός σε εθιμοτυπικού χαρακτήρος επίσκεψη από τον Βασιλέα Φίλιππο VI της Ισπανίας, του οποίου ως γνωστόν η μητέρα είναι η τότε Ελληνίδα πριγκίπισσα Σοφία. 

Επιπλέον, ο στρατηγός Κωσταράκος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με την υπουργό Αμύνης της χώρας, Maria Dolores de Cospedal, με την οποία και αντάλλαξαν απόψεις επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενώ ακολούθως είχε μια ουσιαστική και επικοδομητική συζήτηση με τον ισπανό αρχηγό στρατηγό Martinez, για τους κοινούς στρατηγικούς στόχους και δράσεις τους στο πλαίσιο της «Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ» (EU Global Strategy).

Στο πλαίσιο της επισκέψεώς του, ο Πρόεδρος της CEUMC μετέβη και στο «Δορυφορικό Κέντρο» της ΕΕ (EU Satellite Centre), στην τεράστια αεροπορική βάση της Τορεχόν, έξω από τη Μαδρίτη, όπου τον υποδέχθηκε ο διευθυντής του Pascal Legai, ο οποίος και τον ενημέρωσε για την αποστολή, τις δυνατότητες και δραστηριότητες του Κέντρου. 

Ακολούθως, ο Έλληνας Στρατηγός επισκέφθηκε το «Ανωτάτο Κολλέγιο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ισπανίας», όπου και πραγματοποίησε ομιλία στα μέλη του με θέμα: «Ευρωπαϊκή Άμυνα: Ανταπόκριση στις προκλήσεις των καιρών», ενώ μετέβη και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MOPS) όπου πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τα μέλη των Ισπανικών Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν την τρέχουσα χρονική περίοδο σε στρατιωτικές αποστολές και επιχειρήσεις της ΕΕ.