Μία αίθουσα «εργαστήρι» ηλεκτρονικών υπολογιστών, που εγκαινιάστηκε σήμερα, και ένας εξομοιωτής πτήσεως ελικοπτέρων η εγκατάσταση του οποίου θα ολοκληρωθεί στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ελικοπτέρων Ναυτικού στο Κοτρώνι, αποτελούν την προσφορά μιας μεγάλης Κυρίας στη Μνήμη του νεκρού συζύγου της αξιωματικού του Πολεμικού μας Ναυτικού, ο οποίος έπεσε μαζί με άλλους δύο συναδέλφους του, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος προς την Πατρίδα στη διάρκεια διατεταγμένης αποστολής.

Πρόκειται για την Κυρία Άννα Μαχαίρα, σύζυγο του νεκρού κυβερνήτη του μοιραίου ελικοπτέρου AB-212ASW «ΠΝ-28» τότε Υποπλοιάρχου Αναστασίου Τουλίτση ΠΝ, με γενναιόδωρη προσφορά της οποίας εγκαινιάστηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), η αίθουσα-εργαστήριο Η/Υ, με 24 υπολογιστές διασυνδεδεμένους μεταξύ τους, στη Μνήμη του συζύγου της, σε καθαρώς ναυτικό περιβάλλον και με απουσία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ.

Και όπως σημείωσε και ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ η δωρεά αυτή της Κυρίας Μαχαίρα έχει και δεύτερο σκέλος, τον προαναφερθέντα εξομοιωτή πτήσεως, που θα εγκαινιαστεί στη ΣΕΝ ως το τέλος του 2017.

Ζωντανή απόδειξη του ότι οι ευεργέτες δεν έχουν χαθεί σε αυτόν τον τόπο, ακόμα και στην εποχή μας, κάτι που το ΠΝ το γνωρίζει ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ αιώνες τώρα.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, πριν από την ορκωμοσία των νέων πρωτοετών μαθητών της Σχολής, παρουσία των αρχηγών ΓΕΝ και Στόλου αντιναυάρχων Ν.Τσούνη ΠΝ και Ιωάν.Παυλόπουλου ΠΝ, του διοικητή της ΣΕΘΑ αντιναυάρχου Αλ.Διακόπουλου, του διοικητή της Σχολής υποναυάρχου Γ.Πελεκανάκη ΠΝ, του συνόλου σχεδόν του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου, καθώς και συγγενών του ήρωα νεκρού αξιωματικού.

Μιλώντας στη διάρκεια της τελετής, ο ναύαρχος Τσούνης, εμφανώς συγκινημένος, αναφέρθηκε στο μέγεθος της προσφοράς της Κυρίας Μαχαίρα, «η οποία μέσα στον πόνο της σκέφτηκε και επένδυσε στην εκπαίδευση των στελεχών του ΠΝ ώστε στο μέλλον να μην έχουμε παρόμοια περιστατικά», προσθέτοντας: «Η θυσία του Υποπλοιάρχου Τουλίτση αποτελεί παράδειγμα εκτέλεσης του καθήκοντος, ενώ η οικογένεια Τουλίτση αποτελεί παράδειγμα προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο».

«Όλα αυτά γίνονται στη Μνήμη του συζύγου μου ο οποίος ήταν πολύ καλός αξιωματικός και πιλότος», τόνισε με συγκίνηση και σεμνότητα η Κυρία Μαχαίρα, εξαίροντας την προσφορά του συζύγου, προσθέτοντας, συγκρατώντας με δυσκολία τη συγκίνησή της, ότι «τα χρήματα αυτά ανήκουν στο ΠΝ, όπως και ο σύζυγός μου. Εδώ θα είναι χρήσιμα».

Θυμίζουμε ότι ο Υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης ήταν κυβερνήτης του μοιραίου ελικοπτέρου AB-212ASW «ΠΝ-28», με πλήρωμα τον επίσης υποπλοίαρχο Κωνσταντίνο Πανανά ως συγκυβερνήτη και αρχικελευστή Ελευθέριο Ευαγγέλου, που

στις 11 Φεβρουαρίου 2016, είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», συμμετέχοντας στην άσκηση του Στόλου «Αστραπή», όταν συνετρίβησαν στη βραχώδη κορυφή της νησίδος Κίναρος, με αποτέλεσμα να χάσουν και οι τρεις τους ακαριαίως τη ζωή τους από την πρόσκρουση.

Και οι τρεις τους με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ έχουν λάβει μεταθανατίως τον καταληκτικό βαθμό του αντιναυάρχου οι δύο αξιωματικοί και του πλοιάρχου ο υπαξιωματικός.