Ενημερωτική επίσκεψη στο συγκρότημα του Αρχηγείου Στόλου στο Ναύσταθμο Σαλαμίνος πραγματοποίησε ο διοικητής της ΑΣΔΕΝ αντιστράτηγος Νικόλαος Μανωλάκος, τον οποίο υποδέχτηκε ο «φιλοξενών» αρχηγός Στόλου αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος ΠΝ.

Ο ναύαρχος με τους επιτελείς του ενημέρωσε τον στρατηγό και τους δικούς του επιτελείς, για τη διεξαγωγή των ασκήσεων «Αστραπή 5/17» και «Βροντή 2/17», καθώς και επί των δυνατοτήτων και δραστηριοτήτων του Αρχηγείου Στόλου και των μονάδων του. Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η μεν ΑΣΔΕΝ είναι υπεύθυνη για την κατά ξηρά άμυνα του νησιωτικού Αρχιπελάγους από τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο στο βορρά, μέχρι τη Μεγίστη (Καστελλόριζο), τη Στρογγύλη και τη Ρω στη νοτιοανατολικότερη εσχατιά της ελληνικής επικράτειας, οπότε γίνεται ευκόλως αντιληπτό πόσο σημαντικός – καθοριστικής σημασίας – είναι η συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού στην διακλαδική άμυνα του Αρχιπελάγους.

Τόσο καθοριστικής που μόλις προ μερικών μηνών είχε ακουστεί η περίπτωση της υπαγωγής της ΑΣΔΕΝ υπό τη διοίκηση του ΑΣ, είχε υπάρξει και σχετική μελέτη στο ΓΕΕΘΑ, κάτι όμως που – ως τώρα τουλάχιστον – δεν προχώρησε για πολλούς (και ενίοτε προφανείς, λόγους). 

Μετά το πέρας της ενημερώσεως στο Αρχηγείο Στόλου, ο ΑΣΔΕΝάρχης και οι επιτελείς του, μαζί με τον αρχηγό Στόλου, επισκέφθηκε τη φρεγάτα του Στόλου «ΣΑΛΑΜΙΣ» (F-455), η οποία ναυλοχούσε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνος, όπου του έγινε σύντομη ενημέρωση επί των δυνατοτήτων του πλοίου και ξενάγηση στους κυριότερους χώρους αυτού από τον κυβερνήτη του.