Τζιχαντιστές με βαν που «χτυπούν» στην καρδιά της Αθήνας θα είναι το σενάριο άσκησης-«εξέτασης» για την ετοιμότητα της ΕΛΑΣ.

Στις αρχές Οκτωβρίου, όπως διαβάζουμε στην «Ελευθερία του Τυπου», οι αστυνομικοί θα βρίσκονται σε Ερμού, Μοναστηράκι και Διονύσιου Αρεοπαγίτου (και όχι μπροστά σε χάρτη, όπως ήταν προ μηνών η άσκηση «Τυφώνας» στο Κέντρο Επιχειρήσεων) και θα πρέπει να αντιμετωπίσουν σε πραγματικό χρόνο την περίπτωση επίθεσης τζιχαντιστών.

Μετά τα τελευταία χτυπήματα στην Ισπανία, οι επιτελείς της Κατεχάκη αποφάσισαν να επισπεύσουν την άσκηση, και μάλιστα να γίνει σε πραγματικές συνθήκες, την ώρα που πολίτες διασχίζουν τον πεζόδρομο της Ερμού και οι τουρίστες είναι κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Στην άσκηση θα πάρουν μέρος όλες οι υπηρεσίες της ΕΛΑΣ και οι δυνάμεις θα είναι ανεπτυγμένες στο κέντρο σαν να πρόκειται για συνηθισμένη ημέρα. Οι Αρχές θα πρέπει να εφαρμόσουν όσα έχουν διαταχθεί ξεκινώντας από την τεκμηρίωση ότι πράγματι η επίθεση έγινε από ακραίους ισλαμιστές μέχρι την έρευνα για συνεργούς ανάμεσα στο πλήθος και τη σύλληψη των δραστών.

Οι αντιδράσεις την στελεχών της ΕΛΑΣ θα αξιολογηθούν από τους επιτελείς και, κυρίως, θα δοθεί μεγάλη σημασία στο κομμάτι του εσωτερικού συντονισμού των υπηρεσιών της ΕΛΑΣ.

Σε εξέλιξη είναι από το πρωί, παρουσία και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, μεγάλη άσκηση της ΕΛ.ΑΣ, με τη συμμετοχή και άλλων υπηρεσιών, για την αντιμετώπιση τυχόν επίθεσης τζιχαντιστών, στην Πάτρα.