Στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 74ης επετείου της απελευθερώσεως της Μεγίστης (Καστελόριζου) παρέστη ο αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, εκπροσωπώντας ταυτοχρόνως τόσο τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης, όσο και γενικότερα τις Ένοπλες Δυνάμεις. Σημειώνεται ότι στην ίδια εκδήλωση παρέστη, ως εκπρόσωπος της κυβερνήσεως ο υφυπουργός Ναυτιλίας και βουλευτής Δωδεκανήσου κ.Σαντορινιός.

Σημειώνεται ότι το νησιωτικό σύμπλεγμα Μεγίστης (Καστελλορίζου) με τη μεγάλη γεωστρατηγική του σημασία σήμερα, τότε ανήκε στα ιταλοκρατούμενα Δωδεκάνησα. Στις 9 Σεπτεμβρίου 1943, η Ιταλία συνθηκολογεί και απομακρύνεται από τον Άξονα, η δε κυβέρνηση που σχηματίζεται συνεχίζει τον πόλεμο παρά τω πλευρώ των Συμμάχων. 

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, στις 13 Σεπτεμβρίου 1943, το αντιτορπιλικό του Ελληνικού Στόλου «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» καταπλέει στο λιμάνι του νησιού και έτσι το μικρό, ακριτικό, Καστελλόριζο είναι το πρώτο κομμάτι ελληνικής γης που απελευθερώνεται. Το νησί οχυρώνεται και μεταβάλλεται από τους Εγγλέζους σε κέντρο ανεφοδιασμού του συμμαχικού στόλου για τις επιχειρήσεις στα Δωδεκάνησα. Αλλά η στιγμή της ενσωματώσεως με την Μητέρα-Ελλάδα αργεί ακόμα καθώς αυτή πραγματοποιείται στις 7 Μαΐου 1948, παραμένοντας μέχρι τότε υπό Συμμαχική (βρετανική) κατοχή.