Τον εξαιρετικά χρήσιμο για την εύρυθμη λειτουργία του φυλακίου της ακριτικής νήσου Στρογγύλης αλλά και τη βελτίωση των συνθηκών διαβιώσεως του προσωπικού αυτού, «Εναέριο Σχοινοτροχιόδρομο Μεταφοράς Φορτίων» στη στρατιωτική ορολογία ή πιο απλά ένα μικρό «αναβατώριο φορτίων» ή ένα «μίνι – τελεφερίκ φορτίων», εγκαινίασε ο αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής.

Στην τελετή ήταν επίσης παρόντες ο υφυπουργός Ναυτιλίας κ.Σαντορινιός, ο διοικητής της 95ης ΑΔΤΕ της Ρόδου υποστράτηγος (των Καταδρομών) Νικόλαος Χιονής, ο διοικητής της Διοικήσεως Αμύνης Νήσου (ΔΑΝ) Μεγίστης συνταγματάρχου (ΠΖ-ΚΔ) Σαράντη Τυλιγαδή, του πρώην υπουργού Ναυτιλίας Αριστ.Παυλίδη και άλλων.

Το έργο καλύπτει τις πάγιες ανάγκες μεταφοράς φορτίων από το χώρο αποβιβάσεώς τους στο μικρό λιμανάκι του νησιού, μέχρι τις εγκαταστάσεις του Επιτηρητικού Φυλακίου της Στρογγύλης που είναι δίπλα στον φάρο στην κορφή του λόφου που δεσπόζει στο νησί. Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο συγκεκριμένος φάρος είναι ο τελευταίος επανδρωμένος φάρος του ελληνικού φαρικού δικτύου και το προσωπικό του υπάγεται στην ιστορική και με σπουδαίο έργο Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Όπως σημειώνεται από το ΓΕΣ «H κατασκευή του αποτέλεσε ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, λόγω της πολυπλοκότητάς του και κυρίως λόγω των εδαφικών δυσκολιών. Με την ολοκλήρωση του Σχοινοτροχιόδρομου, απαλλάσσεται το προσωπικό από τη μεταφορά με τα χέρια, των υλικών και εφοδίων που αναγκαιούν για την εύρυθμη λειτουργία του Φυλακίου» και καταλήγει επισημαίνοντας ότι «Tο έργο πρωτίστως αφιερώνεται στο προσωπικό της ΔΑΝ Μεγίστης, για το οποίο είμαστε υπερήφανοι».

Έτσι για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το πρώτο φορτίο που ανέβασε το αναβατόριο, και το κουμπί πάτησε ο αρχηγός ΓΕΣ, ήταν προσωπικά μικροδωράκια για το προσωπικό του φυλακίου καθώς και πράγματα για το ίδιο το φυλάκιο!