Tην πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει άμεσα τις τρεις άδειες για την επένδυση της Ολυμπιάδας έκανε γνωστή με δηλώσεις του ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης.

Όπως ανέφερε διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας και η συνέχιση λειτουργίας των μεταλλείων.

Παρέπεμψε στη διαιτησία, η οποία θα έχει τρίμηνη διάρκεια, τα υπόλοιπα θέματα. Οπως εξήγησε ο κ. Σταθάκης: «Το θέμα των Σκουριών όπως και το θέμα για το οποίο υπάρχει εκκρεμότητα της μεταλλουργίας της καθετοποίησης της παραγωγής στην Ελλαδα το εργοστάσιο πέρα από τα δυο ορυχεία θα μπουν στη διαδικασία της διαιτησίας. Θα είναι τρίμηνης διάρκειας και όπως προβλέπει και η σύμβαση φιλοδοξούμε ότι θα λύσει όλες τις εκκρεμότητες». 

Επιφυλάξεις για το αν θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα μεταλλεία εξέφρασε ο πρόεδρος των μεταλλωρύχων Χρήστος Ζαφειρούδας και μιλώντας στα parapolitika.gr ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν αν δεν δοθούν οι άδειες.

Ο γενιικός γραμματέας του υπουργείου ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι σήμερα θα εκδοθεί η πρώτη άδεια και ίσως και αύριο οι άλλες δύο. Οι μεταλλωρύχοι πραγματοποιούν σύσκεψη για το αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους ενώ δεν έχουν αποχωρήσει από το κτήριο του υπουργείου όπου πραγματοποιούν κατάληψη.

 Κατάληψη του Υπουργείου, επεισόδια και χρήση χημικών

Το πρωϊ μεταλλωρύχοι πραγματοποίησαν κατάληψη του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Οι μεταλλωρύχοι έπιασαν στον ύπνο τις αστυνομικές δυνάμεις κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και εισέβαλαν στο υπουργείο. Έφτασαν  στον πρώτο όροφο του υπουργείου όπου έκαναν κατάληψη ενώ ανάρτησαν πανό διαμαρτυρίας.

Έξω από το υπουργείο υπήρχε εκρηκτικό κλίμα καθώς οι συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο προσπάθησαν  να μπαίνουν στο εσωτερικό του κτηρίου και οι αστυνομικοί τους εμπόδισαν κάνοντας χρήση χημικών. Λίγο μετά τις δέκα το πρωί αντιπροσωπεία των εργαζομένων μπήκε στο υπουργείο προκειμένου να συναντηθεί με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη.

 



Εκπρόσωπος των εργαζομένων τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ πως «έχουμε κάνει πάρα πολλά αιτήματα στους αρμόδιους υπουργούς και δεν μας έχουν δεχθεί. Θα παραμείνουμε εδώ μέχρι να πάρουμε τις άδειες και να έχουμε δουλειά. Οι άδειες είναι στα γραφεία των Υπουργών και έχουμε έρθει για να λάβουμε απαντήσεις. Δεν πρόκειται να φύγουμε εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας για εργασία. Έρχονται και άλλοι εργαζόμενοι οι κινητοποιήσεις μας θα κλιμακωθούν».

Δ.ΓΙΑΝ