Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται από χθες το μεσημέρι ο δήμος Ήλιδας, καθώς δεν συμπληρώθηκαν δεκαπέντε ημέρες από την προηγούμενη πυρκαγιά και η πύρινη λαίλαπα απειλεί εκ νέου την περιοχή.

Του ανταποκριτή μας από το patrisnews.com στην Ηλεία

Στο στόχαστρο για μία ακόμη φορά η «συνήθης ύποπτη περιοχή», που δεν είναι άλλη από την ευρύτερη περιοχή του Γερακίου, όπου χθες λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δασώδη και αγροτική έκταση λίγο πριν τον συνοικισμό «Αστερέικα».

Εναέρια μέσα επιχειρούσαν μέχρι τις 8 το βράδυ της Δευτέρας, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν πάλι οι ρίψεις νερού.

Καθοριστικές οι πρώτες στιγμές

Από την πρώτη στιγμή που έγινε αντιληπτή η πυρκαγιά, η οποία τέθηκε υπό μερικό έλεγχο λίγο πριν πέσει το πρώτο σκοτάδι, υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση από τις Πυροσβεστικές δυνάμεις και τον δήμο Ήλιδας, αφού γνώριζαν πολύ καλά ότι οι πρώτες στιγμές ήταν καθοριστικές για την έκβαση της φωτιάς.

Το σημείο στο οποίο εκδηλώθηκε η πυρκαγιά βρίσκεται μέσα σε λόγγο, δύσκολα προσβάσιμο, το οποίο είχε καεί και με τις πυρκαγιές του 2007.

Επί τόπου έφτασαν ο περιφερειάρχης του Πυροσβεστικού Σώματος Κώστας Κυριακόπουλος, οι διοικητές των Π.Υ. Πύργου και Αμαλιάδας, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, οι αντιδήμαρχοι του δήμου, καθώς και ο πρώην αντιδήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος Βαγγέλης Χριστοφόρου, η συμβολή του οποίου ήταν καθοριστική καθώς η εμπειρία του και η γνώση της περιοχής βοήθησαν τα μέγιστα στην καθοδήγηση των δυνάμεων και την διάνοιξη ζωνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη μάχη με τις φλόγες βρέθηκε στο Νοσοκομείο με κάταγμα μία πυροσβέστης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου, η οποία συμμετείχε χθες στο έργο της κατάσβεσης στην περιοχή του Γερακίου Αμαλιάδας.

Η πυροσβέστης, που είναι πενταετούς υποχρέωσης, συμμετείχε στο έργο της κατάσβεσης από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, σε μία περιοχή ιδιαίτερα δύσβατη σε ορισμένα σημεία.

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα γλίστρησε και έπεσε σε μία πλαγιά, με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα στο χέρι της.

Η πυροσβέστης μεταφέρθηκε άμεσα στο Νοσοκομείο του Πύργου, όπου και διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για κάταγμα και τις παρασχέθηκαν οι απαιτούμενες ιατρικές φροντίδες.

Λίγο πριν την μεταφορά της επεκράτησε σύγχυση, καθώς αρχικά ειδοποιήθηκε το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας για την μεταφορά τραυματισμένου πυροσβέστη και μάλιστα στην πρώτη αυτή αναφορά γινόταν λόγος για τραυματισμό που συνιστούσε την πρόκληση εγκαυμάτων.

Δύσκολη η πυρόσβεση

Το έργο της πυρόσβεσης αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι και η επέκταση της φωτιάς γινόταν πολύ γρήγορα, ενώ υπήρχε μεγάλος κίνδυνος να απειλήσει το χωριό Περιστέρι και εκεί ήταν που δόθηκε μεγάλη βαρύτητα προκειμένου να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο και όπως όλα έδειχναν χθες το βράδυ απομακρύνθηκε ο κίνδυνος.

Καθοριστική ήταν η συμβολή των εναέριων μέσων, καθώς από την πρώτη στιγμή στο σημείο επιχειρούσαν ένα ελικόπτερο Ericsson, με τον έμπειρο χειριστή του να κάνει εύστοχες ρίψεις, και το έργο του βοηθούσαν και πέντε αεροσκάφη PZL, ενώ αργά το απόγευμα προστέθηκαν και δύο κάναντερ. Όλα τα εναέρια μέσα συνέχισαν τις ρίψεις μέχρι την ώρα που άρχισε να νυχτώνει, σε μια προσπάθεια να ελέγξουν και να περιορίσουν την πυρκαγιά.

Μεγάλη «μάχη» και από εδάφους έδωσαν οι πυροσβέστες, οι οποίοι βρέθηκαν σώμα με σώμα με την πυρκαγιά. Στο σημείο επεχείρησαν περισσότεροι από σαράντα πυροσβέστες, 20 πυροσβεστικά οχήματα από την Αμαλιάδα, τον Πύργο, τα Λεχαινά, την Αρχαία Ολυμπία, την Πάτρα, την Χαλανδρίτσα, το Μεσολόγγι και το Καρπενήσι, καθώς επίσης και πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ Πατρών.

Στην πρώτη γραμμή και οχήματα του δήμου Ήλιδας, υδροφόρες, καθώς επίσης και μηχανήματα τα οποία διαμόρφωναν αντιπυρικές ζώνες για να αποτρέψουν την επέκταση της πυρκαγιάς.

«Δυστυχώς, το μεσημέρι εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε θαμνώδη περιοχή η οποία είχε καεί και το 2007. Οι ισχυροί άνεμοι είχαν ως αποτέλεσμα να αλλάζει διαρκώς η κατεύθυνση της πυρκαγιάς και η βασική μέριμνα δόθηκε στο να ανακοπεί για να μην φτάσει στο χωριό του Περιστερίου» σχολίασε ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.

Σε επιφυλακή οι κάτοικοι

Σε επιφυλακή από την πρώτη στιγμή και οι κάτοικοι του Γερακίου, της Ανάληψης, των Αστερέϊκων και του Περιστερίου, οι οποίοι παρακολουθούσαν με αγωνία την εξέλιξη της πυρκαγιάς, ενώ είχαν έτοιμα όλα τα αγροτικά τους μηχανήματα, προκειμένου να τα διαθέσουν για να συμβάλουν στην κατάσβεση αλλά και στην διαμόρφωση αντιπυρικών ζωνών.

Όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις παρέμειναν στην περιοχή καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας και ευελπιστούν όλοι ότι η σημερινή ημέρα που θα ξημερώσει θα είναι καλύτερη.

Να σημειωθεί ότι από την πρώτη στιγμή ερευνώνται τα αίτια από το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής, ενώ υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη πυρκαγιά είχε ξεκινήσει από το Κρυονέρι στις 14 Αυγούστου και επεκτάθηκε σε Ανάληψη, Δαφνιώτισσα και Περιστέρι.


πηγη patrisnews.com