Κόλαφος για τον πρωθυπουργό αποτελεί η προ ολίγου επίσημη ενημέρωση του Αστεροσκοπείου Αθηνών για τη φωτιά στον Κάλαμο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δορυφορικής χαρτογράφησης η οποία ελήφθη στις 16/8 με ημερομηνία έναρξης της καταγραφής την 13η/8 , στην περιοχή κάηκαν συνολικά 26.900 στρέμματα και όχι 15.000 που υποστήριξε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός.

Η αρχική ανακοίνωση του Αστεροσκοπείου έκανε λόγο για 3.900 εκτάρια έκτασης δασικής και αγροτικής γης, δηλαδή 39.000 στρέμματα, αλλά στη συνέχεια το ποσό μειώθηκε.

Μάλιστα, οι υπηρεσίες του Αστεροσκοπείου έδωσαν στη δημοσιότητα και τον σχετικό αναλυτικό χάρτη.

Χθες ο πρωθυπουργός μιλώντας για «περιορισμένη καταστροφή» έλεγε ότι «η καταστροφή στη Βορειοανατολική Αττική είναι περιορισμένη, γύρω στις 15.000 στρέμματα».

Για να δείξει δε πόσο αποτελεσματικά κινήθηκε επί των ημερών του ο κρατικός μηχανισμός, ανέφερε πως το 2009 «όταν ξέσπασε ανάλογα μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από το Σέσι και έφτασε ως το Γραμματικό, είχε κάψει τότε 150.000 στρέμματα».

Σημειώνεται ότι ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου Dr. Χάρης Κοντοές έχει καταξιωθεί διεθνώς για το ερευνητικό του έργο σχετικά με την «τηλεπισκόπηση του χερσαιου, αστικού και θαλάσσιου περιβάλλοντος» και «τη χαρτογράφηση – κάλυψη γης από δορυφορικές εικόνες».