Μάχη για να σταματήσουν την πύρινη λαίλαπα στην παραλία του Βαρνάβα και να μην επεκταθεί προς το Γραμματικό, δίνουν αυτή την στιγμή, όλες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις στο μέτωπο αυτό της μεγάλης καταστροφικής πυρκαγιάς που μαίνεται από χθες στην Ανατολική Αττική.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μαραθώνα, Αδάμ Μεγαπάνος, η πυρκαγιά έχει μέτωπο 25 χιλιομέτρων, εξακολουθεί και είναι ανεξέλεγκτη και μαίνεται σε περιοχή δύσβατη, με πολύ πυκνό δάσος.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο είναι σ΄ εξέλιξη η εκκένωση δυο στρατοπέδων στην περιοχή τόσο από το προσωπικό τους όσο και από τα πυρομαχικά που είναι αποθηκευμένα καθώς και δυο κατασκηνώσεων.
Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 150 πυροσβέστες και 58 άτομα πεζοπόρο με 68 οχήματα πυροσβεστικά, 15 οχήματα εθελοντικά και 22 οχήματα ΟΤΑ, περιφέρειας και χωματουργικά. από αέρος επιχειρούν δύο καναντέρ και δύο ελικόπτερα.

Σε ύφεση είναι στον Κάλαμο το μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς που κατάστρεψε ή προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε περισσότερες από 20 οικίες. Η πυροσβεστική πάντως είναι σε επιφυλακή καθώς έχουμε συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Καθυστέρησαν τα εναέρια μέσα - Από θαύμα δεν είχαμε θύματα

Όλο το μέτωπο της Ανατολικής Αττικής έχει πληγεί, δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ωρωπού Κώστας Δέδες στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM" για τη μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική.
«Η φωτιά στον Κάλαμο εκδηλώθηκε χθες, στις 16.10, ήταν σε περιπολία το κλιμάκιο της πυροσβεστικής στην περιοχή αλλά ήταν η πρώτη φορά που υπήρξε τόσο μεγάλη καθυστέρηση στο να έρθουν τα εναέρια μέσα και στο να φθάσουν οι υδροφόρες από την Περιφέρεια, επίσης κόπηκε στην περιοχή το ρεύμα και δεν υπήρχε ρεύμα στα αντλιοστάσια για να λειοτυργήσουν οι κρουνοί» ανέφερε ο κ. Δέδες.
«Δυστυχώς», πρόσθεσε, «κάηκαν πολλά σπίτια, υπάρχουν βλάβες σε αντλιοστάσια, κάηκαν μετασχηματιστές της ΔΕΗ και καλώδια, υπάρχουν αυτή την ώρα συνεργεία της ΔΕΗ για αποκατάσταση των ζημιών».
«Υπήρχαν πολλές φωτιές που τις προλάβαμε, τη χθεσινή φωτιά δυστυχώς δεν τα καταφέραμε να την προλάβουμε και από θαύμα δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές» σημείωσε ο κ. Δέδες και πρόσθεσε πως «όλα τα συνεργεία του δήμου εργάζονται από χθες για αποκατάσταση των ζημιών».

 Ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου

«Είναι σαφώς καλύτερη η εικόνα από χθες αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι η φωτιά ελέγχεται» δήλωσε για τη μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM".
«Σε σχέση με χθες το βράδυ και όλη τη νύχτα είναι κάπως καλύτερη η εικόνα αλλά δεν μπορώ να πω ότι ελέγχεται η φωτιά γιατί είναι πάρα πολλά τα μέτωπα, τα οποία είναι διασπασμένα. Από τον Κάλαμο, Γραμματικό και Βαρνάβα κατεβαίνει προς τη θάλασσα» ανέφερε ο κ. Φιλίππου, επισημαίνοντας πως και εναέριες παρεμβάσεις υπάρχουν και η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι πάρα πολύ μεγάλη. «Είναι πάνω από 40 οχήματα. Εμείς, από την Περιφέρεια έχουμε βάλει, μεταξύ άλλων, 16 βυτιοφόρα που τροφοδοτούν ασταμάτητα τα πυροσβεστικά για να μην απομακρύνονται και έξι σκαπτικά μηχανήματα που κάνουν αντιπυρικές ζώνες» σημείωσε.
Ο κ. Φιλίππου είπε πως «δεν υπάρχει κίνδυνος αυτή τη στιγμή για σπίτια στην περιοχή» και πρόσθεσε: «Προτεραιότητα της Πυροσβεστικής ήταν από χθες το βράδυ ήταν να προστατεύσουν τους ανθρώπους και τα σπίτια. Τα σπίτια που κάηκαν ήταν από τις πρώτες ώρες του απογεύματος. Το βράδυ δεν είχαμε σπίτια καμμένα, όπως και σήμερα. Πιθανόν να υπάρχει κάποιο μεμονωμένο γιατί υπάρχουν σπίτια διάσπαρτα, μεμονωμένα και στο δάσος και σε αγροτικές περιοχές, αλλά οι οικισμοί δεν κινδυνεύουν καθώς είναι καλά θωρακισμένοι. Και το πιο σημαντικό είναι ότι δεν έχουν κινδυνεύσει άνθρωποι».
Ανέφερε ακόμη πως «η καταστροφή είναι τεράστια από οικολογικής πλευράς» αλλά οι εκτιμήσεις για το μέγεθος της καταστροφής θα γίνουν μετά το σβήσιμο της πυρκαγιάς.

  Τον πύρινο εφιάλτη ζουν αυτή την ώρα και οι κάτοικοι του Βαρνάβα.

«Κινδυνεύουν σπίτια και ζωές» είπε στα Παραπολιτικά 90,1 η πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα, Χαραλαμπία Ασημακοπούλου ενώ ο αντιδήμαρχος Καλάμου, Κώστας Δέδες τόνισε πως η φωτιά ξεκίνησε πιθανότατα από μετασχηματιστή της ΔΕΗ και ξαφνικά επεκτάθηκε παντού. 

Ανακοίνωση για εκκένωση

 Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και απειλούνται εκατοντάδες σπίτια, με τον Δήμο Ωρωπού έβγαλε έκτακτη ανακοίνωση νωρίτερα, καλώντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τους οικισμούς για την δική τους ασφάλεια και για τη διευκολυνση των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Στην ανακοίνωση, η οποία έχει αναρτηθεί και στο διαδίκτυο, αναφέρεται: «Κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παρακαλούνται οι κάτοικοι των περιοχών Αγκώνας, Βλαστού, Κυψέλης, Πανοράματος, Αγίας Βαρβάρας και όλων των οικισμών πέριξ των Αγίων Αποστόλων όπως εκκενώσουν άμεσα τα σπίτια τους λόγω επικινδυνότητας της πυρκαγιάς, και να κατευθυνθούν παραλιακά».

 «Η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη. Πνέουν πολύ δυνατοί άνεμοι αυτή την ώρα. Το τρίγωνο Κάλαμος-Βαρνάβας-Γραμματικό καίγεται και υπάρχουν πάρα πολλά μέτωπα παντού» είπε νωρίτερα στα Παραπολιτικά 90,1 ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου.

Απο πλευράς Πυροσβεστικής, όπως είπε η εκπρόσωπος Σταυρούλα Μαλλίρη, δεν έχει εκδοθεί κάποια απόφαση εκκένωσης της περιοχής, αλλά οι οδηγίες προς όλους είναι να παραμείνουν σε απόσταση, ενώ δυνάμεις της Αστυνομίας βρίσκονται στην Περαλά και στους κόμβους γύρω απο την πυρκαγιά για να κατευθύνουν όσους κινούνται στην περιοχή.

«Θα θρηνήσουμε θύματα, είναι τεράστιο το μέτωπο. Δεν μπορεί να επιχειρήσει καμία δύναμη εδώ» είπε ο δήμαρχος.

Μάλιστα, από τις 00:40 μετά τα μεσάνυχτα δεν υπάρχει ρεύμα καθώς η φωτιά έκαψε καλώδια και στύλους υψηλής τάσης της ΔΕΗ.

H φωτιά με μήκος που εκτείνεται περίπου στα 15 χιλιόμετρα καίει ανεξέλεγκτη από τις 9 το βράδυ σε δύο μεγάλα μέτωπα, όπου σημειώνονται αναζωπυρώσεις, με την πυροσβεστική να έχει οριοθετήσει την περιοχή χωρίς να μπορεί να σβήσει τις φλόγες δίχως τη βοήθεια εναέριων μέσων, τα οποία θα πετάξουν εκ νέου από τις 6 το πρωί με το πρώτο φως του ήλιου.

Από τις φλόγες έχουν καεί 20 σπίτια, όπως επιβεβαίωσε ο δήμαρχος Ωρωπού μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ορισμένα εκ των οποίων είναι μόνιμες κατοικίες. Δεν έχει υπάρξει κάποιος τραυματισμός καθώς δόθηκε εντολή για εκκένωση των σπιτιών.

Όπως ανακοίνωσε τα μεσάνυχτα η πυροσβεστική, ενισχύθηκαν οι δυνάμεις στην πυρκαγιά του Καλάμου και συνολικά επιχειρούν, 120 πυροσβέστες, 50 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο, 15 εθελοντικά οχήματα, 13 οχήματα ΟΤΑ, 6 υδροφόρες της ΕΥΔΑΠ και 3 χωματουργικά μηχανήματα, χωρίς όμως να μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση χωρίς τη βοήθεια εναέριων μέσων.

Ωστόσο, οι κάτοικοι και στελέχη του Δήμου Ωρωπού διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν πως ο κρατικός μηχανισμός άργησε να ανταποκριθεί μόλις ξέπασε η πυρκαγιά, με συνέπεια αυτή να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Εκκενώθηκαν κατασκήνώσεις

Επίσης, εκκενώθηκαν δύο παιδικές κατασκηνώσεις, με συνολικά 320 παιδιά, που βρίσκονται κοντά στο σημείο της πυρκαγιάς. Πρόκειται για τις κατασκηνώσεις «Kinderland» και «Αναγέννηση».

Την ίδια ώρα, ανώτατος αξιωματικός της Πυροσβεστικής, ο υποστράτηγος Κωνσταντίνος Γιόβας, τραυματίστηκε την ώρα που έδινε μάχη με τις φλόγες στον Κάλαμο και διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

Ο κ. Γιόβας συντόνιζε το έργο της κατάσβεσης και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι λόγω της μεγάλης έντασης ένιωσε αδιαθεσία και χρειάστηκε η μεταφορά του στο στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε προληπτικά σε ιατρικές εξετάσεις.

Ενδεικτικό του μεγέθους της πυρκαγιάς είναι πως ο καπνός είναι ορατός από την Αθήνα.

Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

4:10 - Οι ισχυρές επιγειες δυνάμεις πυρόσβεσης που δίνουν μάχη με τις φλόγες προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς, ενώ αναμένεται το πρώτο φως της μέρας για να ριχτούν στην μάχη τα εναέρια μέσα, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πύρινης λάιλαπας.

00:55 - Δημόσια έκκληση του δημάρχου Ωρωπού στον ΣΚΑΪ να εκκενωθούν έξι οικισμοί: Άγιοι Απόστολοι, Αγία Βαρβάρα, Κυψέλη, Αγκώνα, Βλαστός, Πανόραμα

00:30 - Μπλακ άουτ στην ευρύτερη περιοχή

23:35 - Η φωτιά συνεχίζει να επεκτείνεται ανεξέλεγκτα. Κάτοικοι εκκενώνουν κάποια σπίτια προληπτικά.

23:15 - Η Περιφέρεια Αττικής ζητά να τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Δήμος Ωρωπού.

22:50 - Δύο μεγάλα μέτωπα γύρω από τον Κάλαμο, απειλούνται σπίτια εκ νέου, αλλά και κολόνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ.

22:15 - Συνεχίζονται οι αναζωπυρώσεις παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανθρώπων της πυροσβεστικής.

21:50 - Σημειώνονται συνεχώς αναζωπυρώσεις στην περιοχή γύρω από τον Κάλαμο.

21:35 - Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και ενημερώνεται για την πορεία των επιχειρήσεων κατάσβεσης των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα, ειδικά αυτών σε Κάλαμο Αττικής και Ζάκυνθο.

21:10 - Υπάρχουν 5 μέτωπα φωτιάς γύρω από τον οικισμό του Καλάμου. Προς το παρόν υπάρχει άπνοια στο σημείο.

20:50 - Αποσύρονται τα εναέρια μέσα λόγω της δύσης του ηλίου. Συνεχίζεται επίγεια η προσπάθεια ελέγχου της πυρκαγιάς.

20:35 - Δυναμώνει ο αέρας στην περιοχή, σημειώνεται αναζωπύρωση.

20:00 - Ο δήμαρχος Ωρωπού επιβεβαιώνει πως έχουν καεί περίπου 20 σπίτια στον Κάλαμο. Δεν έχει εξακριβωθεί αν η πυρκαγιά ξεκίνησε από εμπρησμό.

19:30 - Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής που επιχειρούν στον Κάλαμο ενισχύονται από τους γειτονικούς Δήμους.

19:00 - Κατά την επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία ο διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Αττικής, στρατηγός Κωνσταντίνος Γιόβας, ο οποίος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι λόγω της μεγάλης έντασης ένιωσε αδιαθεσία και χρειάστηκε η μεταφορά του στο νοσοκομείο, όπου υποβάλλεται προληπτικά σε ιατρικές εξετάσεις.

18:30 - Ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής κ. Καραμέρος δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ: «Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον περιορισμό της πυρκαγιάς. Έχουμε ενισχύσει τις επιτόπιες δυνάμεις με 16 υδροφόρες, έναν φορτωτή, χωματουργικά μηχανήματα και δύο μεγάλα γεωφορτωτικά. Η φωτιά ανεβαίνει προς την Εθνική Οδό προς τον Κάλαμο. Τις δυνάμεις αυτές τις είχε η περιφέρεια σε ετοιμότητα. Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν πως πρόκειται για μία πολύ δύσκολη κατάσταση σε όλη την Ελλάδα. Κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό από την πλευρά μας».

18:20 - «Διαρροή» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μέσω του ΑΠΕ κάνει λόγο για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών ενόψει του τριημέρου.

18:00 - Ο άνεμος αλλάζει συνεχώς την κατεύθυνση της φωτιάς, με αποτέλεσμα λίγο πριν τις 6 το απόγευμα να μπει πλέον μέσα στον οικισμό, ενώ αρχικά δεν απειλούνταν.

16:30 - Ξεσπά η πυρκαγιά στον Κάλαμο Αττικής. Λίγη ώρα αργότερα δίνεται εντολή εκκένωσης δύο παιδικών κατασκηνώσεων.

Περιφέρεια Αττικής: Να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος

Να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο δήμος Ωρωπού ζήτησε αργά το βράδυ η Περιφέρεια Αττικής από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Κάλαμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γγ Πολιτικής Προστασίας αναμένεται να κάνει δεκτό το αίτημα της Περιφέρειας Αττικής και να κηρύξει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στον δήμο.

Στο μεταξύ, σημαντική είναι η συμμετοχή της Περιφέρειας στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς στον Κάλαμο. Ανταποκρινόμενη στο αίτημα της πυροσβεστικής απέστειλε 16 υδροφόρες καθώς και 7 μηχανήματα έργου. Καθ’ όλη τη διάρκεια εξέλιξης της καταστροφικής πυρκαγιάς, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την παρακολούθηση του συμβάντος. Παράλληλα επί τόπου μετέβει κλιμάκιο της υπηρεσίας για να συμβάλλει στο συντονισμό της κατάσβεσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ευχαριστεί «για την αυταπάρνησή τους και την αποτελεσματική τους συνεργασία στην κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς τους Πυροσβέστες, τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Πoλιτικής Προστασίας της Περιφέρειας καθώς και τους εθελοντές για την άμεση ανταπόκρισή τους στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς». Τέλος, εύχεται "περαστικά και ταχεία ανάρρωση στον υποστράτηγο Κωνσταντίνο Γιόβα, Διοικητή Περιφερειακής Πυροσβεστικής Αττικής".

Δείτε τις δραματικές εικόνες από τον Κάλαμο:

Φωτογραφίες από πρακτορείο Eurokinissi