Το «τερπνόν μετά του ωφελίμου» συνδύασαν το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και οι αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ΓΕΕΦ, «εκμεταλλευόμενες» την παρουσία του αρματαγωγού Α/Γ «ΡΟΔΟΣ» (L-177) στα κυπριακά νερά, προκειμένου να πραγματοποιήσουν κοινή διμερή άσκηση ερεύνης – διασώσεως, με την επωνυμία «Σαλαμίς – 05/17». Η προαναφερθείσα άσκηση πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, εντός του FIR Λευκωσίας, που ως γνωστόν αποτελεί και την περιοχή ευθύνης ερεύνης – διασώσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άσκηση διεξήχθη, μετά τον απόπλου του αρματαγωγού «ΡΟΔΟΣ» από το λιμένα της Λεμεσού, όπου είχε καταπλεύσει στο πλαίσιο του Θερινού Εκπαιδευτικού Πλου της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) για το 2017.

Από Κυπριακής πλευράς στην άσκηση συμμετείχε ένα ελικόπτερο της 460ης Μοίρας Ερεύνης – Διασώσεως (460 ΜΕΔ) του ΓΕΕΦ και το σενάριό της αφορούσε την περίπτωση «αεροπορικού ατυχήματος στην ανοιχτή θάλασσα», με κύριο στόχο την εκπαίδευση στην αεροδιακομιδή τραυματιών (MEDEVAC). Το συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των αεροναυτικών μέσων, που συμμετείχαν στην άσκηση, είχε το Κέντρο Συντονισμού Ερεύνης – Διασώσεως (ΚΣΕΔ) της Λάρνακος, που είναι αρμόδιο για παρόμοια συμβάντα εντός του FIR Λευκωσίας, σε συνεργασία με το ΓΕΝ.