Άλλη μια δύσκολη νύχτα θα περάσουν οι κάτοικοι των Κυθήρων, καθώς η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής είναι σε εξέλιξη, κατακαίγοντας το νησί, ενώ τέσσερις είναι οι οικισμοί που εκκενώθηκαν.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις εστιάζουν πλέον την προσοχή τους στην ευρύτερη περιοχή της Μυρτιδίων, στο νοτιοδυτικό μέτωπο των Κυθήρων, όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στο δυτικό τμήμα του νησιού για τρίτη ημέρα.

Το μεγαλύτερο μέρος του πύρινου μετώπου στα Κύθηρα έχει οριοθετηθεί, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας της Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης.

Σε εξέλιξη παραμένει, όπως είπε, ένα μέτωπο κοντά στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, προς την Ιερά Μονή Μυρτιδίων, χωρίς όμως να κινδυνεύει το μοναστήρι.

Ο κ. Καπάκης τόνισε πως αυτή τη στιγμή ανασυντάσσονται όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσης για να στρέψουν τις προσπάθειες στην οριοθέτηση και αυτού του μετώπου της πυρκαγιάς.

Σημειώνεται πως η μονή έχει εκκενωθεί, για προληπτικούς λόγους, από μοναχές και προσκυνητές, επειδή οι φλόγες της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται για τρίτη ημέρα στα Κύθηρα, πλησίασαν πολύ κοντά στο σημείο.

Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Κυριακής σταμάτησαν να πετούν τα εναέρια μέσα, καθώς επιχειρούν από το αεροδρόμιο Ανδραβίδας και δεν υπήρχε αρκετός χρόνος μέχρι να πέσει το σκοτάδι.

Επιχειρούν 116 πυροσβέστες με 38 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 83 ατόμων

Μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι έχουν καεί πάνω από 25.000 στρέμματα δασικής έκτασης, ενώ μεγάλη είναι η καταστροφή σε ελαιόδενδρα και σε μελίσσια 

Εκκενώθηκε η μονή της Μυρτιδιώτισσας

Το μεσημέρι της Κυριακής δόθηκε από τις Αρχές εντολή για εκκένωση της μονής Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, από τους μοναχούς και τους επισκέπτες, επειδή οι φλόγες της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται για τρίτη ημέρα στα Κύθηρα, πλησίασαν πολύ κοντά στο σημείο.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα στο νησί έφτασαν επιπλέον οχήματα τόσο της Πυροσβεστικής όσο και του στρατού.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στα Κύθηρα έχουν ενισχυθεί από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Επιχειρούν 116 πυροσβέστες με 38 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 83 ατόμων, 3 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη.

Αποστόλου: Αύριο θα είναι μια καλύτερη μέρα για τους κατοίκους

Την αισιοδοξία του ότι αύριο θα είνα μια καλύτερη ημέρα για τα Κύθηρα, εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο οποίος έχει μεταβεί στο νησί ως επικεφαλής του κυβερνητικού κλιμακίου.

«Πιστεύουμε ότι με την κινητοποίηση όλων των πεζοπόρων τμημάτων που υπάρχουν και είναι πάρα πολύ αυξημένη η παρουσία τους, θα έχουμε ένα ευτυχές αποτέλεσμα, και με το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας, με την έλευση των εναέριων μέσων, θα ολοκληρωθεί η κατάσβεση» ανέφερε ο κ. Αποστόλου μιλώντας στην ΕΡΤ. Σημείωσε πως «η αποψινή δεν θα είναι τόσο δύσκολη νύχτα όσο αυτές που πέρασαν τα προηγούμενα βράδια» και επανέλαβε πως αύριο το πρωί «θα είμαστε στην ευτυχή θέση να πούμε ότι ολοκληρώθηκε μια φωτιά που ήταν άκρως επικίνδυνη».

Ο κ. Αποστόλου τόνισε πως η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα, με την αποστολή τόσο των απαραίτητων επίγειων δυνάμεων όσο και όλων των διαθέσιμων εναέριων μέσων και μίλησε για τις δυσκολίες κατάσβεσης. «Πρόκειται για μια πυρκαγιά δύσκολη, γιατί το ανάγλυφο του νησιού, το είδος της βλάστησης και η διαρκής εναλλαγή της φοράς των ανέμων δυσκόλεψαν πάρα πολύ την κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά. Έχουμε δύσκολες συνθήκες, ιδιαίτερα από πλευράς κατεύθυνσης των ανέμων, υπογράμμισε.

Σε αυτό το πλαίσιο έκανε ειδική μνεία στη μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων. «Οι πυροσβέστες υπερέβαλαν τις δυνάμεις τους» είπε και προσέθεσε πως σήμερα έφτασε στο νησί βαρύς εξοπλισμός με το καράβι της γραμμής, που έχει μπει στη διαδικασία πυρόσβεσης, δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες, διαχωρίζοντας τις καμένες εκτάσεις από τις μη καμένες.

Τέλος, ανακοίνωσε πως «την επόμενη ημέρα πρέπει να δούμε όχι μόνο τις ζημιές που έχουν γίνει και να τις εκτιμήσουμε, ιδιαίτερα στον αγροτικό χώρο, όπου είχαμε σε αγροτικές δραστηριότητες (ελαιοκαλλιέργειες, αμπέλια, μελισσοκομία, κτηνοτροφία), όλα αυτά θα τα εκτιμήσουμε όσο γίνεται γρηγορότερα και θα υπάρξουν οι αποζημιώσεις που αναλογούν, αλλά πρέπει να κηρυχθούν οι συγκεκριμένες εκτάσεις αναδασωτέες, άμεσα, και να προχωρήσουμε στη σύνταξη των μελετών, γρήγορα πριν έρθει το φθινόπωρο, τα εδάφη τα οποία πρέπει να προστατευτούν να ληφθούν όλα τα αντιπλημμυρικά έργα».

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, με απόφαση του, κήρυξε τον δήμο Κυθήρων, της περιφερειακής ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 04-08-2017.

Τηλεφωνικές επικοινωνίες είχε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου (σ.σ. τα Κύθηρα ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής), αλλά και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος σχετικά με τη φωτιά που μαίνεται στα Κύθηρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ζήτησε να υπάρξει κάθε δυνατή προσπάθεια για την, κατά το δυνατόν ταχύτερη, κατάσβεσή της.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, τόνισε πως γίνεται μία εντελώς λανθασμένη διαχείριση των εναέριων μέσων καθώς κι ότι καθυστέρησαν πάρα πολύ να έρθουν.

«Από χθες μέχρι σήμερα για να έρθουν τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα, έπρεπε να πάρουμε εκατό φορές τηλέφωνο, θεωρώ ότι γίνεται μία πολύ λάθος διαχείριση των εναέριων μέσων. Σήμερα καθυστέρησαν πάρα πολύ να έρθουν, το απόγευμα δεν είχαμε εναέρια πυρόσβεση. Πραγματικά πιστεύω πως ο συντονισμός δεν είναι ο καλύτερος δυνατός», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρχαλάκης.

«Εμείς εκ περιτροπής έχουμε διαθέσει σχεδόν όλα τα εναέρια μέσα που είχαμε. Τα εναέρια μέσα δεν είναι δίπλα, έχουν κάποια απόσταση να καλύψουν, κι έτσι υπάρχει μία χρονοτριβή. Δεν μπορούν να σταθμεύσουν σε οποιοδήποτε αεροδρόμιο, δεν είναι τόσο απλό όπως το παρουσιάζει ο κ. δήμαρχος», απάντησε η κ. Μαλλίρη, εκπρόσωπος τύπου του Πυροβεστικού Σώματος.


Τι σημαίνει η κήρυξη των Κυθήρων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, με απόφασή του, κήρυξε πριν από λίγη ώρα τον δήμο Κυθήρων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά.

Τι σημαίνει, όμως, ακριβώς η κήρυξη μιας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης;

Η γενική κατεύθυνση προβλέπει την εκπόνηση ειδικών σχεδίων αντιμετώπισης του προβλήματος και στη συγκεκριμένη περίπτωση της καταστροφικής πυρκαγιάς, τη βοήθεια όλης της κρατικής μηχανής και τη διάθεση κονδυλίων, κατά παρέκκλιση των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών που ακολουθούνται σε κανονικές συνθήκες.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συντονίζει το δυναμικό και τις υπηρεσίες και τους φορείς που αναλαμβάνουν δράση σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ενώ γίνεται κινητοποίηση δυναμικού και μέσων επιπλέον του διατιθέμενου υπό κανονικές συνθήκες.

Στο δυναμικό και στα μέσα πολιτικής προστασίας περιλαμβάνονται:

-Ειδικευμένα στελέχη πολιτικής προστασίας σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, στα οποία ανατίθεται η επίβλεψη εκπόνησης και εφαρμογής των σχεδίων, προγραμμάτων και μέτρων πολιτικής προστασίας, καθώς και ο συντονισμός των αναγκαίων ενεργειών.


-Το σύνολο των κρατικών υπηρεσιών, οι υπηρεσίες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των οργανισμών κοινής ωφέλειας, που είναι υπεύθυνες σε επιχειρησιακό επίπεδο για τις επί μέρους δράσεις πολιτικής προστασίας και κυρίως για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση των καταστροφών (όπως Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό, Ελληνική Αστυνομία, Ε.Κ.Α.Β., Ένοπλες Δυνάμεις, Ο.Α.Σ.Π, υπηρεσίες της Περιφέρειας, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α., Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε., Ε.ΥΔ.Α.Π., Δ.ΕΠ.Α., Ε.Μ.Υ.).


-Οι εθελοντικές οργανώσεις, καθώς και οι ειδικευμένοι εθελοντές πολιτικής προστασίας, σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, που εντάσσονται στο σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και αναλαμβάνουν την υποστήριξη σχεδίων και δράσεων πρόληψης και αποκατάστασης, καθώς και δράσεις ετοιμότητας και αντιμετώπισης καταστροφών.-