Τα παράπονα των κατοίκων, των επιχειρηματιών και των επισκεπτών των περιοχών του Κορινθιακού Κόλπου φαίνεται πως εισακούστηκαν από την κυβέρνηση, η οποία προχωρά στη λήψη μέτρων για την προστασία τους από τις μέδουσες, αφού θα «μπει» ο Αύγουστος.

Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος στη Βουλή, η κυβέρνηση προγραμματίζει μέσω τροπολογίας –η οποία σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να κατατεθεί την τρέχουσα εβδομάδα- να δοθεί λύση στο ζήτημα, με την τοποθέτηση πλωτών μέσων προστασίας των λουομένων (επιφανειακά δίχτυα) στις τουριστικές και πολυσύχναστες ακτές του Κορινθιακού Κόλπου, κατ' εξαίρεση και εκ μέρους των τουριστικών εγκαταστάσεων ή των φορέων των λιμανιών της περιοχής.

Ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι η πληθυσμιακή έκρηξη των μεδουσών αποτελεί οικολογικό και περιβαλλοντικό ζήτημα, το οποίο συνδέεται ταυτόχρονα με την κλιματική αλλαγή, τη θερμοκρασία των θαλασσών και τα θαλάσσια ρεύματα, αλλά και την υπερ-αλίευση και τη θαλάσσια ρύπανση.

Παράλληλα, ο κ. Φάμελλος ανακοίνωσε ότι εντός του Αυγούστου επίκειται η ένταξη της ευρύτερης περιοχής του κορινθιακού κόλπου στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000, με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης. «Ο Κορινθιακός Κόλπος από τον άξονα Ψαθόπυργου - Ναυπάκτου έως τον Ισθμό, έχει σημαντικό οικολογικό απόθεμα, βιοτόπους και προστατευόμενα είδη, που τεκμηριώνουν απόλυτα την ένταξή του στις προστατευόμενες περιοχές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προανήγγειλε δε, τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης της Προστατευόμενης Περιοχής, με δεδομένη τη σπουδαιότητα των οικοτόπων που υπάρχουν στη συγκεκριμένη περιοχή. Η ίδρυση του νέου φορέα αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους και θα ενταχθεί στην τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τις προστατευόμενες περιοχές.